'Ferragosto' donio gužve kao u najboljim godinama

Velike gužve na prometnicama uvele su nas u kolovoz. Dobar dio protekle subote kolone prema autocesti u Lučkom u smjeru mora bile su duže od 10 kilometara, a do Bosiljeva se potom vozilo usporeno. Bio je to najjači ovogodišnji vikend, velika smjena turista kao u najboljim turističkim godinama. Iako samo jedan vikend ne može presudit sezoni, dani iza nas uvod su u vjerujemo dobar osmi mjesec. Počeo je ferragosto, pa su se kod Venecije, također u subotu ujutro, stvorili prometni repovi dugi 30 kilometara. Uz Talijane, koji očito nisu iznevjerili hrvatska očekivanja, ušlo je i mnogo Nijemaca (u Bavarskoj su počeli ljetni školski praznici), Austrijanaca i Slovenaca ...

'Ferragosto' donio gužve kao u najboljim godinama

 

Ove će nas godine izvući Nijemci, Austrijanci i Slovenci, a nakon posljednjeg vikenda vjerojatno i Talijani. To su sve zapadnoeuropski gosti više srednje platežne moći, a odmor u hotelima obiteljskog tipa biraju jer kvalitativno slične objekte imaju i u svojim državama, ističe Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela

 

 Piše: Davor Verković
 Izvor: Monitor.hr

 

Veći dio subote obilježile su kolone kako na prilazu autocesti A 1 u Lučkom tako i na izlazu iz nje. HAK je već od ranih jutarnjih sati obavještavao vozače o velikim, dvanaestkilometarskim kolonama iz smjera Zaprešića, Bregane i Ivanje Reke prema ulasku na autocestu u Lučkom. Nakon što su napokon stigli na autocestu, vozače je čekalo putovanje u sporoj koloni sve do Bosiljeva. Standardno su se stvarale gužve i na prilazima turističkim mjestima, duž Jadranske magistrale, u Istri te na riječkoj obilaznici. Čekalo se, ali bez većih zastoja, i za ukrcaj na trajekte. Masovan je bio i povratak s mora, pa se, recimo, oko 15 sati u subotu stvorila kolona od 25 kilometara na izlazu s autoceste u Lučkom.

Od ranoga jutra počele su gužve na slovensko-hrvatskoj granici na ulazu u našu zemlju, izvijestili su slovenski mediji.

Počeo je ferragosto, pa su se kod Venecije, također u subotu ujutro, stvorili prometni repovi dugi 30 kilometara. Uz Talijane, koji očito nisu iznevjerili hrvatska očekivanja, ušlo je i mnogo Nijemaca (u Bavarskoj su počeli ljetni školski praznici), Austrijanaca i Slovenaca. Kroz pulsku zračnu luku prošlo je 6700 putnika, od čega najviše ruskih, gotovo 70 posto.

Isto tako, do subotnjeg podneva preko istarskih graničnih prijelaza Plovanija, Kaštel i Požane u Istru je ušlo 51.204 putnika, a izašlo njih 40.501. Prometna živost, iako manjega kapaciteta, nastavila se i u nedjelju.

"Nakon posljednjeg vikenda na području srednje Dalmacije odmara se 120.000 turista, u pogonu su svi raspoloživi kapaciteti osim onih najlošijih koji i ne zaslužuju da se nađu na tržištu", rekao je Mili Razović, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Pretpostavlja da špica sezone neće biti lošija od prošlogodišnje. Prema strukturi gostiju, prevladavaju Nijemci, Česi, Slovenci i Poljaci.

U dobar osmi mjesec, pod uvjetom lijepog vremena, vjeruje i Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. "Sada se vidi koliko nam znači što smo blizu glavnih emitivnih tržišta. Ove će nas godine izvući Nijemci, Austrijanci i Slovenci, a nakon posljednjeg vikenda vjerojatno i Talijani. To su sve zapadnoeuropski gosti više srednje platežne moći, a odmor u hotelima obiteljskog tipa biraju jer kvalitativno slične objekte imaju i u vlastitim državama. Naši se standardi poklapaju s njihovima, što rezultira time da nam se mnogo gostiju stalno vraća", ističe Klarić.


Damir Bajs: Vikend je nadmašio sva naša očekivanja

Damir Bajs"Situacija se mijenja iz dana u dan i sa svakim vikendom smanjujemo minus koji nas prati iz predsezonskih mjeseci", istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na sastanku užeg Vladina povjerenstva za koordinaciju i praćenje aktivnosti za turističku 2009. godinu koji je održan na trajektu Juraj Dalmatinac, na redovitoj liniji Zadar-Preko u subotu.

Stanje u hrvatskom turizmu, iako su se početkom godine najavljivali veliki minusi, ipak nije ni blizu toliko loše, nego je obrnuto, povoljno je. Srpanj i početak kolovoza donose dobre rezultate, a već je protekli vikend nadišao sva očekivanja jer je zabilježen ovosezonski rekordan broj ulazaka stranih gostiju u našu zemlju.

Sastanku Vladina povjerenstva nazočili su predstavnici resornog ministarstva, Lučke uprave, Jadrolinije, Carine, MUP-a, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva financija, Agencije za obalni i linijski promet, Zajednice lučkih uprava te Lučke kapetanije Zadar, kao i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović i direktor TZ-a Zadra Zvonko Šupe. Iznijeli su statističke podatke koji govore da turistička sezona za sada bilježi minus do pet posto u odnosu na lanjsku godinu. Do kraja srpnja je, primjerice, zabilježeno 5,8 milijuna morskih putnika, a lani je u istom razdoblju bilo tek oko 50.000 više. Očekivanja za kolovoz su velika jer počinje 'ferragosto' i očekuje se veći dolazak Talijana.


Trajekti puni Talijana

Splitska trajektna luka dočekala je prvi kolovoški vikend u znaku pojačanog putničkog prometa na svim brodskim linijama od Splita prema srednjodalmatinskim otocima. Ulazak u špicu turističke sezone obilježio je i masovni dolazak talijanskih turista koji su, sudeći prema davno rasprodanima kartama za trajekte od Ancone do Splita, ostali vjerni ljetovanju na dalmatinskoj obali. Prema riječima kapetana Ante Mrvice, koordinatora Jadrolinije za splitsko plovno područje, u subotu je ostvaren najveći ovogodišnji promet u jednom danu, a to znači da je kroz najveću hrvatsku putničku luku prošlo oko 35.000 turista i 5500 vozila. Kapetan Mrvica kaže da će prvi kolovoški vikend zbog talijanskog ferragosta završiti s prometom od oko 60.000 putnika, što je na tragu očekivanja o smanjenju minusa zabilježenih tijekom lipnja i srpnja. Stigla su i dva kruzera koja su dovela 1200 turista, a u strukturi gostiju koji su zaplovili prema dalmatinskim otocima zabilježen je porast gostiju iz Njemačke i Austrije.

Unatoč pojačanom prometu i kolonama automobila koje su zakrčile najprometniju splitsku ulicu koja vodi prema trajektnoj luci, nije bilo velikih gužvi i duljeg čekanja za ukrcaj. Osim 40 brodskih linija prema otocima, uvedena su i izvanredna isplovljavanja za Vis i Supetar. Velika je potražnja i za plovidbu katamaranima, posebice prema odredištima na Visu i Hvaru za koje se traži karta više. U splitskoj Aci-marini također je velika potražnja za slobodnim vezovima, a što se tiče tranzita, dnevni je promet je na razini oko 70 brodova.

Splitska zračna luka već je u subotu ostvarila rekordni promet prihvativši ili opremivši više od 100 zrakoplova s oko 20.000 putnika iz cijele Europe, među kojima je najviše onih iz Njemačke, Velike Britanije i skandinavskih zemalja.

Time je i ostvaren rekordni promet u jednom danu ove godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 420 guests and no members online