Gusarska bitka: 'Oživljena' pomorska bitka iz 13. stoljeća

Glasnim povikom i oštrim napadom, sinoć je, po jedanaesti put za redom, započela Gusarska bitka u Omišu. U gusarskom obračunu je, kao i svake godine do sada. sudjelovalo više od stotinu naoružanih “Omiških gusara” i “Mlečana”, kao i pripadnika povijesnih postrojbi “Kumpanjija" iz Blata na Korčuli, "Trombunjera” iz Dubrovnika te straha i trepeta s Klisa - “Uskoka”. Nakon svečanog mimohoda povijesnih psotrojbi, započela je rekonstrukcija gusarske bitke koja je iz godine u godinu sve zabavnija tisućama posjetiteljima koji se načičkaju uokolo omiške gradske luke. "Mlečani" na velikom jedrenjaku uplovljavaju u gradsku luku, dok se omiški gusari s malih brzih brodica vješto prikradaju i napadaju jedrenjak. Premda Mlečani izgledaju nadmoćniji na kraju slijedi obrat koji uvijek iznova oduševi sve posjetitelje.. Nakon bitke Omišane je uz uobičajene količine vina do dugo u noć nastavljao zabavljati popularni "vučko" Jasmin Stavros, piše Slobodna Dalmacija..

Piše: Gabrijela Radanović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
Video: CroDrone


Omiška gusarska bitka je najposjećenija turistička manifestacija u Dalmaciji koja svake godine okupi preko 10 tisuća posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini.

- Posebnost ovog povijesnog događanja je što se odvija na moru, s dva velika atraktivna jedrenjaka i puno manjih brodica. To je centralno ljetno događanje u Omišu i manifestacija za koju slobodno možemo reći da je jedna od najatraktivnijih u Splitsko-dalmatinskoj županiji to koja je namijenjena svim generacijama - napominje Petra Bartulović, predsjednica Turističke zajednice Omiš.

Gusarska bitka: 'Oživljena' pomorska bitka iz 13. stoljeća

Povezani članci

Who's Online

We have 95 guests and no members online