Turizam Novosti iz Dugog Rata, Omiša, Poljica i okolice. Lokalne vijesti, sport, kultura, turizam, zanimljivosti. https://dugirat.com/turizam Mon, 20 May 2019 17:49:10 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hr-hr Javni poziv za financiranje razvoja javne turističke infrastrukture https://dugirat.com/turizam/27003-javni-poziv-za-financiranje-razvoja-javne-turisticke-infrastrukture https://dugirat.com/turizam/27003-javni-poziv-za-financiranje-razvoja-javne-turisticke-infrastrukture

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv kojim financira razvoj javne turističke infrastrukture, primjerice kupališta i plaža, u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Riječ je novcu namijenjenom javnom sektoru za uređenje plaža i kupališta, nastavak izgradnje te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma te izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičare, stoji u priopćenju. Ministarstvo sufinancira do 80 posto odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta.
Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalni iznos potpore 800 tisuća kuna. Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna potpore. U javni poziv prvi put uključeno je financiranje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te upravljanja kvalitetom u turizmu. Javni poziv otvoren je do 28. lipnja.

]]>
mladen@dugirat.com (MINT, tportal) Turizam Mon, 20 May 2019 06:10:24 +0000
Kako postati uspješni iznajmljivač u 10 koraka? https://dugirat.com/turizam/26899-kako-postati-uspjesni-iznajmljivac-u-10-koraka https://dugirat.com/turizam/26899-kako-postati-uspjesni-iznajmljivac-u-10-koraka

Želite li saznati deset osnovnih pravila koja mora slijediti svaki iznajmljivač smještaja kako bi imao uspješnu turističku sezonu: manje troškove, veći broj rezervacija, više cijene i veću dobit?
TZG Omiša i TZO Dugi Rat u suradnji sa savjetovališta Interligo ponovno organiziraju za svoje iznajmljivače privatnog smještaja (i one koji to žele postati) edukaciju na temu "Administrativno poslovanje" i "Kako postati uspješni iznajmljivač u 10 koraka".
Svi sudionici edukacije koja će se održati u ponedjeljak, 15.4.2019. od 17:30 u hotelu Plaža Omiš dobit će i Certifikat AP+ kojeg Savjetovalište za obiteljski smještaj i specijalizirani časopis “Apartman Plus” dodjeljuju malim iznajmljivačima. Popis tema edukacije u nastavku članka..

]]>
mladen@dugirat.com (TZG Omiša i TZO Dugi Rat) Turizam Mon, 15 Apr 2019 13:01:37 +0000
Edukacija i praktična radionica sadnje aromatičnog i začinskog bilja https://dugirat.com/turizam/26898-edukacija-i-prakticna-radionica-sadnje-aromaticnog-i-zacinskog-bilja https://dugirat.com/turizam/26898-edukacija-i-prakticna-radionica-sadnje-aromaticnog-i-zacinskog-bilja

Poštovani iznajmljivači privatnog turističkog smještaja, u cilju pružanja što kvalitetnije usluge kao i očuvanja resursne osnove destinacije, TZG Omiš i TZO Dugi Rat organiziraju u petak, 12.4.2019. od 17:00 do 20:00 sati u hotelu Brzet u Omišu, edukaciju i praktičnu radionicu sadnje aromatičnog i začinskog bilja u posude i savjetovanje iznajmljivača o tradicijskom aromatičnom i začinskom bilju Dalmacije koje je i turistička dodatna vrijednost našeg kraja. Educirati će Vas mr.sc. Damira Tafra i dr.sc. Marija Jug - Dajaković, a sve prema programu u nastavku članka. Svi zainteresirani iznajmljivači mogu se prijaviti najkasnije do 5.4.2019. putem ovog linka ili na telefon: 021/ 861-350. Broj mjesta je ograničen. Na radionici će sudjelovati i učenička zadruga "Jablan", SŠ Jure Kaštelan, Omiš, koja će izlagati prodajne radove na temu aromatičnog i začinskog bilja.

]]>
mladen@dugirat.com (TZG Omiš i TZO Dugi Rat) Turizam Fri, 12 Apr 2019 14:56:55 +0000
5. forum obiteljskog smještaja https://dugirat.com/turizam/26890-5-forum-obiteljskog-smjestaja https://dugirat.com/turizam/26890-5-forum-obiteljskog-smjestaja

U splitskom sportskom centru Gripe u petak je započeo 5. forum obiteljskog smještaja. U sklopu Foruma dodijeljene su i nagrade "Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku", pa su tako za najbolji smještaj na obali proglašeni apartmani "Mediterraneo" na otoku Kapriju, jedini među nagrađenima s područja Dalmacije, jer titula za najbolji smještaj u gradu otišla je "Biseru Dunava" iz Vukovara, najboljim smještajem za obitelj proglašena je "Villa More" u Lovranu, najbolji smještaj za aktivni odmor je "Villa Maslina" u Buzetu, a za wellness odmor "Mala Vila Rebeka" iz Gornje Dubrave. "Villa Milica" iz Pule proglašena je najboljim eko smještajem, "Villa Covri" iz Brtonigle je najoriginalniji smještaj, "Stancija Rušeti" iz Oprtlja najbolji je smještaj u prirodi, a "Holiday house Sobol" najbolji smještaj u ruralnom turizmu. Apartmani "Sabina" iz Fužina izabrani su za najbolji obiteljski smještaj 2019., kao i za najbolji smještaj za boravak s ljubimcima. Evo što kaže naš Omišanin Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
Glavni fokus Foruma stavljen je upravo na podizanje kvalitete obiteljskog smještaja. Za subotu su najavljene brojne zanimljive radionice i predavanja, koje će u 10 sati u velikoj dvorani otvoriti Ivan Kovačević iz Booking.coma. On će govoriti na temu "Online trendovi za iznajmljivače". Slijedi prezentacija "Ecobnb-a", platforme za ekološke smještajne objekte i održivi turizam, o kojima će govoriti Nastja Logar. Na temu "Poslovanje s turističkim agencijama" govorit će Igor Popović iz Udruženja putničkih agencija..

]]>
mladen@dugirat.com (Slobodna Dalmacija) Turizam Fri, 29 Mar 2019 22:26:28 +0000
Besplatna edukacija u Omišu za vlasnike privatnog smještaja https://dugirat.com/turizam/26733-besplatne-edukacije-za-vlasnike-privatnog-smjestaja https://dugirat.com/turizam/26733-besplatne-edukacije-za-vlasnike-privatnog-smjestaja

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i ove godine nudi besplatne edukacije za sve vlasnike privatnog smještaja u županiji. Turistička zajednica od 2013.godine radi na usavršavanju malih iznajmljivača, educira ih i pomaže im u radu, edukacije su potpuno besplatne i dostupne svima. Edukacije su u jutarnjim i popodnevim terminima u suradnji s predavačima: Ana Brničević zadužena za edukaciju prava i obveza u turizmu, Tomislav Zović vlasnik internet tvrtke, izložit će temu "Internet podrška malim iznajmljivačima", te Barbara Marković, službeni edukator za obiteljski smještaj s predavanjima vezanim za Destinaciju i usku specijalizaciju tematskih jedinica u svrhu produžavanja sezone.
U Omišu će se edukacija održati u subotu, 16.03. s početkom u 9 sati u prostorijama osnovne škole Josip Pupačić u Omišu. Kako bi osigurali svoje mjesto na edukaciji, prijavite se ovdje.

Iznajmljivači, pripremite se za predstojeće sezone, naučite od ljudi iz prakse kako pravilno raditi u turizmu, kako produžiti sezonu, istaknuti se od konkurencije i ostvariti što bolje rezultate u radu sa gostima. Moduli i teme subotnje edukacije u Omišu:
1. PRAVA I OBVEZE
2. MALI IZNAJMLJIVAČ- MALI PODUZETNIK DOMAĆIN U TURIZMU
3. UREĐENJE APARTMANA I REKATEGORIZACIJA
4. BORBENI PAKET / CHANNEL MANAGER
5. POVEZIVANJE PRIVATNOG SMJEŠTAJA SA PONUDOM DESTINACIJE.

]]>
mladen@dugirat.com (Dalmatia.hr) Turizam Sat, 16 Mar 2019 05:30:00 +0000
Poduzetnička akademija u turizmu https://dugirat.com/turizam/26716-poduzetnicka-akademija-u-turizmu https://dugirat.com/turizam/26716-poduzetnicka-akademija-u-turizmu

Turistička zajednica naše županije u suradnji s Ustanovom za obrazovanje odraslih 'Adriatic Educato' i ove godine sufinancira održavanje dvije edukacije i to: 'Poduzetnička akademija u turizmu' koja se održava 13. veljače, a info seminar za upis je dva dana ranije i 'Edukacije u ugostiteljstvu i turizmu Adriatic za barmene i savjetnike za vino' koja se održava 19. veljače, a info seminar za upis je 10. veljače. Sve edukacije su besplatne, a radni materijali osigurani.
Poduzetnička akademija u turizmu organizirana je kroz pet modula: poduzetničko poslovanje, upravljanje ljudskim resursima, cjelogodišnje turističko poslovanje, arheologija, kulturna baština u turizmu i EU fondovi. Nastavni program, ovisno o složenosti, traje od jednog do četiri dana.
Na edukaciji za savjetnike i savjetnice za vino moći će se naučiti nešto više o enologiji u gastronomiji, o vinima Dalmacije i Hrvatske, svjetskim vinskim i vinogradarskim područjima, socijalnim vještinama u ugostiteljstvu i turizmu, utjecaju vina na zdravlje, a polaznici će imati i praktičan rad te projekti zadatak. Barmeni i barmenice će učiti o ugostiteljskom posluživanju, povijesti jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj i svijetu, socijalnim vještinama u ugostiteljstvu i turizmu i na kraju imaju praktičan rad i projekti zadatak.

]]>
mladen@dugirat.com (TZŽSD. DP) Turizam Wed, 20 Feb 2019 01:13:03 +0000
Edukacija za male iznajmljivače https://dugirat.com/turizam/26703-edukacija-za-male-iznajmljivace https://dugirat.com/turizam/26703-edukacija-za-male-iznajmljivace

Turistička zajednica grada Omiša i Turistička zajednica općine Dugi Rat u suradnji sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interligo d.o.o. organizira edukacija za male iznajmljivače sa temama: BUDITE USPJEŠNI IZNAJMLJIVAČ U 10 KORAKA i ADMINISTRACIJA OBITEUSKOG SMJEŠTAJA. Pozivaju se zainterersirani da se pridružite u utorak, 12.02.2019. u dvorani Hotela Plaža u Omišu, s početkom u 17.30 sati.

]]>
mladen@dugirat.com (TZO DR) Turizam Mon, 11 Feb 2019 14:52:42 +0000
HTZ dodjeljuje 8,5 milijuna kuna potpora https://dugirat.com/turizam/26652-htz-dodjeljuje-8-5-milijuna-kuna-potpora https://dugirat.com/turizam/26652-htz-dodjeljuje-8-5-milijuna-kuna-potpora

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je tri javna poziva putem kojih će u 2019. dodijeliti bespovratnih 8,5 mil. kuna. Riječ je o Javnom pozivu za dodjelu potpora turističkim zajednicama za programe (projekte) na turistički nerazvijenim područjima, Javnom pozivu za potpore TOP događanjima te Javnom pozivu za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija.  Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da su i ove godine javni pozivi raspisani već u siječnju jer se turističkom sektoru želi osigurati dovoljno vremena za pripremu projekata, prijavu i realizaciju aktivnosti. Prijave na sve javne pozive zaprimaju se do 11. veljače 2019. godine. Više detalja potražite ovdje.

]]>
mladen@dugirat.com (HTZ, HRTurizam) Turizam Sun, 10 Feb 2019 19:45:00 +0000
Želite oglašavati svoj smještaj u Berlinu? Javite se do petka u TZG Omiš https://dugirat.com/turizam/37-turizam/26689-zelite-oglasavati-svoje-smjestaj-u-berlinu-javite-se-do-petka-u-tzg-omis https://dugirat.com/turizam/37-turizam/26689-zelite-oglasavati-svoje-smjestaj-u-berlinu-javite-se-do-petka-u-tzg-omis

Turistička zajednica naše županije u suradnji s turističkim klasterima TZSDŽ nastupit će samostalno na sajmu ITB Berlin od 06. do 10. ožujka. Unutar klastera Splitska rivijera nalazi se i Turistička zajednica Grada Omiša koja želi na najbolji način promovirati Omiš te poziva sve gospodarske subjekte koji žele izložiti svoje promotivne materijale na štandu da ih dostave u ured Turističke zajednice Grada Omiša do petka 01. veljače. Promotivni materijali trebaju biti na engleskom ili njemačkom jeziku, a za dodatne informacije slobodno ih kontaktirajte na 021 861 350.

]]>
mladen@dugirat.com (TZG Omiš) Turistička Ponuda Thu, 31 Jan 2019 06:33:15 +0000
Nije lako paušalcu.. https://dugirat.com/turizam/26626-nije-lako-pausalcu https://dugirat.com/turizam/26626-nije-lako-pausalcu

Novi harači, pardon, nameti u obliku povećanja boravišne pristojbe za 25% i paušala poreza čekaju iznajmljivače privatnog smještaja u 2019. godini. Hmm..  vidjela je i država da joj još jedino turizam koliko-toliko dobro ide, pa hajmo ga još malo i dodatno oporezovati dok nije i on crkao te tako namiriti sve ta "gladna plava usta" u bujajućem javnom sektoru. Do kraja sječnja gradska i općinska vijeća trebaju donijeti odluku o iznosu paušala po krevetu za iznajmljivače privatnog smještaja - paušalce. Trenutno visina paušala na području općine Dugi Rat iznosi od 150 (zona C) pa do 255 kuna (zona B). Novim zakonom je definirano da paušal po krevetu ne smije biti manji od 150 kuna niti veći od 1.500 kuna. No, ako općina sama ne donese odluku o visini paušalnog poreza do kraja siječnja 2019., tada će prema Zakonu paušal iznositi 750 kuna po krevetu.
Iz dana u dan sve više općina i gradova donosi odluku o nemijenjanju iznosa paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, koji će iznositi isti iznos kao i svih ovih godina. Odgovorne jedinice samouprave (koje se nisu, poput naše. pretrgle u poboljšavanju i većim iskoracima u komunalnoj infrastrukturi) imaju razumjevanja za svoje sumještane, kojima ionako nije lako (čitaj: sve je teže) namiriti sve veće porezne apetite "uvijek gladne" države i sve veće komunalne troškove poput gospodarenja otpadom, troškove "curećih" vodovoda, plaćanja kredita za kanalizaciju koju će tko zna kada dobiti i sl.
Ima dakle sredina koje imaju razumjevanja i ne žele dodatno opterećivati svoje sugrađane, privatne iznajmljivače, već ih žele i dodatno potaknuti na nastavak aktivnosti ulaganja i podizanja kvalitete svojih turističkih kapaciteta.
Nisam detaljno pogledao snimke zadnjih sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat pa mi je možda i promakla odluka naših općinara o iznosa paušalnog poreza po krevetu, no najvjerojatnije će ta točka biti neizostavni dio dnevnog reda prve iduće sjednice općinskog vijeća. A onda ćemo vidjeti kako se naši općinari odnose spram naših turističkih neimara i kako će opravdati eventualno poskupljenje?

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) Turizam Thu, 10 Jan 2019 01:16:05 +0000