Dugoratsko ljeto: Dječji festival 'Glas Poljica'

PETAK, 25.08.2017., Dugi Rat, Poljički trg, 20:00 sati
16. Dječji festival "GLAS POLJICA"
Organizator: Udruga 'Vjernost’

U petak, 25.8. u organizaciji udruge "Vjernost" Dugi Rat i njene "alfe i omege" Gorana Mladina, nadaleko poznatog dugoratskog glazbenika, rockera u duši i člana popularnih "Garifula“ na Poljičkom trgu okupiti će se veliki broj Poljičana svih generacija na jednom od vrhunaca ovogodišnje ljetne kulturne manifestacije u našoj maloj općini - 16. Dječjem festivalu "Glas Poljica“. Spektakl je to kojeg dugoraćanima i poljičanima ne treba posebno isticati. Duga tradicija, punih 16. godina trajanja, stotine djece željnih prvog pljeska na otvorenoj sceni, mjeseci priprema i uvježbavanja, i tisuće istih nada pod zvjezdanim nebom iznad Dugog Rata, sve će se to sabrati u nadajmo se lijepoj dugoratskoj ljetnoj večeri u kojoj ćemo s pažnjm i pljeskom popratiti nastupe naših mladih pjevačica i pjevača. Vidimo se u petak na Dječjem festivalu "Glas Poljica"!
 

Omiško ljeto: 11. Jokina Brguja

Ivan Joko Knežević bio je nadaleko poznati slikar i kipar iz našeg kraja, Rođen u Lokvi-Rogoznici na današnji dan daleke 1907., nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu slikao je krajolike, mrtve prirode i portrete, oblikovao kipove, izrađivao tapiserije, intarzije, čuvene mozaike (Joko je bio prvi naš umjetnik koji se sustavno bavio mozaikom) i predmete primijenjene umjetnosti u stilskome rasponu od postimpresionizma do ekspresionizma. Bio je profesor na Školi primijenjenih umjetnosti u Splitu. Samostalno je izlagao diljem domovine i u inozemstvu. Posmrtno mu je objavljena knjiga autobiografskih zapisa "Moja sjećanja" (Zagreb 1996). God. 1977. dobio je Nagradu za umjetnost Slobodne Dalmacije, a o njegovu radu snimljeni su TV dokumentarni filmovi "Iskre u kamenu" (Ivica Katušić) i "Skamenjena žud" (J. Marušić, 1982). Glumio u filmu "Prometej s otoka Viševice" (V. Mimica, 1964). Od 1988. u njegovoj je kući podno Lokve Rogoznice otvorena galerija "Gandalj" s njegovim radovima. Danas, na njegov rođendan, kada bi imao 110 godina, članovi njegove obitelji pozivaju Vas u obiteljsku kuću "Gandalj" u Lokvi na 11. Jokinu Brguju. Dođite na smokve, soparnik, pivo i rakiju, na predstavu "Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir" Ivana Đuričića i glazbene numere Saše Miočića, poslije koje će, naravno, biti after party u beach baru "Morska Vila" gdje će se fešta uz DJ-eve i čašice razgovora i zeru plesa nastaviti do dugo u lokvarsku noć..
 

Vice Tomasović: 'Cvjetanje prostora'

U Galeriji “Dalmacijaland” u Jelsi na otoku Hvaru otvorena je izložba omiškog umjetnika Vice Tomasovića naziva “Cvjetanje prostora”. Mladi autor nudi slikarsku alternativu naizgled nadrealističke provenijencije ali prije se može reći da se ovdje radi o novom manirizmu koji se u Tomasovića realizirao kao svojevrsni diskurzivni odgovor na slikarstvo tzv. novih figuracija ili novih hiperrealizama, ali i cjelokupnu hrvatsku likovnu scenu. Izložba se u Jelsi može razgledati do 30. rujna.
 
Nekada je bio sirotinjska hrana koja se jela na Božić, Veliki petak, Sisvete i druge svetkovine, nemalo se konzumirao u okviru Poljičke republike, seljačke samouprave (knežije) koja se prostirala istočno od Splita odnosno Žrnovnice do Blata na Cetini i grada Omiša, te od mora do Zamosorja. Riječ je o poljičkom soparniku, jelu koje se spravlja od blitve, luka i tijesta, a koliko je vrijedno potvrđuje činjenica da je uvršteno u Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Na svojem OPG-u svakodnevno ga priprema i Ljubica Beović (64) iz Gata, baš kao i mnoga druga poljička domaćinstva. Obiteljsko joj je gospodarstvo i registrirano isključivo za proizvodnju poljičkog soparnika za kojeg na 400-tinjak kvadrata zemlje uzgaja i svoju blitvu odnosno luk. Prema riječima supružnika Ljubice i Joze (76) Beovića, blitvu na gospodarstvu siju više puta u godini (ovisno o vremenskim prilikama), a raste na pjeskovitom tlu tzv. “piskulji“. Povrće je to koje treba često zalijevati,a valja to činiti prije izlaska sunca kako bi se, tvrde naši sugovornici "saprala jutarnja rosa“. Beovići na svojoj zemlji imaju svojevrsnu bušotinu s 10-ak cm promjera, u koju se uz pomoć cijevi i specijalne pumpe može akumulirati voda iz tla. Ove im je godine povrće itekako trebalo vodu zbog vrućina, ali zato napadi štetnika nisu bili veliki. Tijekom godine u više opetovanih branja blitve mogu za soparnik(e) priskrbiti i do šestotinjak kilograma tog povrća. Glasoviti poljički soparnik (traje do tri dana) rade po narudžbi, a imaju ih iz cijele Hrvatske i inozemstva. Sprema se to jelo od 1,5 kilograma blitve po soparniku (opere se i osuši) , dobro isjeckane i kako kaže Jozo, iskrižane te odstranjenog joj bijelog dijela. - "Nekada se dici taj bili dio kuvao, a danas se daje kokošima“ - priča vitalni Poljičanin..
 

Jurini Jablani

Grad Omiš, Narodna knjižnica Omiš i CZK Omiš u spomen na Juru Kaštelana (1919. -1990.) pozivaju vas na obilježavanje manifestacije "Jurini jablani" (1999. - 2017.) koja se održava u petak, 25. kolovoza 2017. godine u 20.00 sati u Zakučcu, u svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. U programu sudjeluju: dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, dramski umjetnici Ksenija Prohaska i Vicko Bilandžić, članica Plesnog teatra HGM Marica Apučić i mladi Kučićanin Silvio Bilić na klasičnoj gitari.
 

Dugoratsko ljeto: Osvrt na Dugoračku Olimpijadu

U sklopu ovogodišnjeg Dugoratskog ljeta, a u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, priređen je zabavno-natjecateljski program za mlade i sve koji se tako osjećaju pod nazivom "Dugoračka Olimpijada". Mornarski poligon kraj lučice i pripadnu gužvu Tvorničari su ove godine zamjenili morskim poligonom za igru "Wibit" u moru pred dugoratskom plažom na kojem se održao morski dio natjecanja. Najbrži i najspretniji natjecatelj na morskom poligonu bio je Leo Bajamić, drugi po štoperici sutkinje Daniele Čulić Rake bio je Toma Jurjević dok je treće mjesto osvojio Ivan(?) Lukas. U timskoj igri na morskom poligonu najbrži su bili "Tintilinići" (Matej, Toni-Luka, Roko, Petar) koji su u uzbudljivom finalu svladali ekipu "GGMU" (Dominik, Anđelo, Roko, Ivan). Potom su se nakon kratkog glazbenog osvježenja igre vratile na kopno. U atraktivnoj timskoj igri "Idemo na plažu", u kojoj je bio cilj obući na sebe sve plažne rekvizite koje su Tvorničari uspjeli nabaviti (flamingosi su im, nažalost, preko noći pobjegli preko Bračkog kanala): peraje, rukavice, masku s disalicom, šlauf, balun za picigin, balun za odbojku, i što sve ne; pa tako za plažu spreman svladati poligon te svući sve te puste plažne rekvizite sa sebe i pomoći kolegi iz tima da se obuče.. najspretnije i najbrže su bile djevojke iz tima "Zumba 2" koje su u ludom finalu bile brže od ekipe "Dugoračanke". Djeca su najviše iščekivala igru "Kanaderi vodonosci" za koji su prijave planule dok si rekao keks. Nakon uzbudljivih kvalifikacijskih i X-finalnih dvoboja u velikom mokrom finalu našle su se najspretnije ekipe naših "Kanadera", ekipa Gongovaca i mlada ekipa "CroMinera". Ekipa Gongovaca je slavila, rasipali su manje vode od našeg Vodovoda i zasluženo slavili! No to nije bilo sve. Nakon dodjele nagrada najboljim natjecateljima i tomovima (Veliko HVALA sponzorima! Vaše je kraljevstvo nebesko!) u revijalnom dijelu programa sve su zabavile Zumba djevojke svojim atraktivnim pokaznim točkama u kojima su se okušali i brojni natjecatelji i posjetitelji fešte. Ni gastro dio fešte nije zaboravljen. Marljivi Tvorničari na gradelima su zavaljali i ispekli 40-ak kg jadranskih srdela kojima su se osladili natjecatelji i posjetitelji. Za glazbeni program zadužen je bio popularni DJ koji je razveselio sve tijekom samog natjecanja, a pogotovo u off programu ove lijepe dugoratske večeri u kojoj su uživali mladi i svi oni koji se još tako osjećaju..
 

Omiško ljeto: Jokina Brguja

Nastavlja se maraton kulturnih događanja na ušću Cetine poznat i kao Omiško ljeto. Ovog tjedna iz male radionice Centra za kulturu Omiš izlaze nove predstave, koncerti, izložbe.. za velike i male! Tjedni raspored pronađite u nastavku članaka, a sljedi najava idućeg događaja:

23.8. srijeda, 21:00 h
OTVARANJE XL JOKINE BRGUJE - KAZALIŠNA PREDSTAVA "OD TIŠINE DO GLAZBE - KONCERT ZA ANEGDOTU I KLAVIR", glume: Ivan Đuričić i Saša Miočić
Lokva Rogoznica, Ivašnjak - Galerija Gandalj
 
 

Green Forest Festival

Green Forest Festival (GFF) je inicijativa koja želi na jednom mjestu okupiti kreativnost, umjetnost i zabavu, s naglaskom na kulturu zabave kakva nedostaje u Omišu. Za cilj ima transformirati dijelove grada Omiša i time stvoriti nove zelene površine za slične manifestacije i okupljanja. Ovogodišnji program preobraziti će na jedan tjedan novu lokaciju – park srednje škole Jure Kaštelan. Riječ je o infrastrukturi s izvrsnim potencijalom, što će i sama manifestacija dokazati. Green Forest tim čine Julija Tomasović, idejna začetnica, Klara Beden i Tina Božan. Green Tim ima intenciju da se širi, uključuje nove suradnike, ideje, volontere, voditelje radionica jer time ostaje vječno zelen. – Naša "Šuma" započet će 9. rujna postavljenjem izložbe  i predstavljanjem projekta, nastavit će se radionicom sadnje koju će voditi studentice Krajobrazne arhitekture 11. rujna Završni dan GFF je 16. rujna kada je ujedno Međunarodni dan zaštite ozona, a ideja je na taj dan okupiti građane i umjetnike na art, fun & restart piknik, kroz umjetničke, edukativne i zabavne aktivnosti. Pozivamo sve građane da nam se pridruže i da na Green Forest piknik ponesu dekicu, ručnik, hranu i sve ono što bi ponijeli u "pravu Šumu", a ako nešto zaboravite organizacija će imati dio potrepština. Za dobar ugođaj i chillanje pobrinut će se DJ,  sponzor sa zakuskom i Udruga "Ubijmo dosadu" koji su majstori učinkovitog uklanjanja nametnika dosade. Udruga će rastjerati dosadu aktivnostima žongliranja (10+), radionicom origamia, hodanjem na traci i sličnim aktivnostima. Narodna knjižnica Omiš vodit  će kviz za djecu (7+), a pobjednici će dobiti nagradu. Zbog velikog interesa 16.9. ponovit ćemo aktivnost SHARING TABLE, stola na kojem će se razmjenjivati stvari, po principu trampe. Stoga pozivamo građane da isprazne ormare, zamijene stare igračke za nove ili za knjigu, što god žele mogu mijenjati pa čak i nepokvarljivu hranu. Pozivamo sve vrijedne, kreativne sugrađane da zajedno s nama transformiraju i "restartiraju" svoj grad kako bismo ga učinili gradom iz kojega se ne želimo iseliti, gradom koji cijelu godinu ima program za sve uzraste, uključujući urbani i alternativni program. O svim aktivnostima organizatori će informirati javnost putem Facebook stranice Green Forest festival..
 

AJ CHA: Završen festival posvećen Dinu Dvorniku

Na prvom izdanju festivala u čast Dinu Dvorniku nastupili su brojni bendovi i glazbenici, na različitim splitskim pozornicama, kojeg je u tri dana trajanja podržalo više od pet tisuća posjetitelja. U petak i subotu nastupali su Songkillersi, James Brown tribute band, grupa Jinx, DemeNtronomes, Bocca Sofistifunk, E Jay Maminho i drugi, dok su sinoć, na rođendan kralja funka, za odličnu atmosferu zaslužni Tribute band Dino Dvornik s Nikolom Marjanovićem i Mariom Huljevom, Marjan Ban koji je nastupio s Diktatorima, Neno Belan u pratnji Fiumensa, briljantni omiški saksofonist Mladen Baučić Baucho te Gibonni.
 
U Galeriji fotokluba Split otvorena je izložba "Miris žene" hrvatskog majstora fotografije Stanka Abadžića, koji se publici predstavlja s tridesetak crno-bijelih fotografija ženskih aktova, koje možete vidjeti i u njegovoj istoimenoj fotomonografiji. Izložbu možete pogledati do 5. rujna.

Aktom kao najuzvišenijom ali i najtežom fotografskom formom sposobni su ovladati samo oni istinski majstori fotografije koji kroz svoj fotografski talent, znanje i iskustvo vladaju do te mjere svjetlom i kompozicijom da imaju gotovo prirodan osjećaj za odmjerenost. U ovoj fotografskoj formi to je iznimno važno jer se vrlo lako naći na jednoj strani u bezličnosti, a na drugoj u vulgarnosti te je doista vrlo tanak prostor u kojem neki akt možemo nazvati uspješnim. Taj prostor svojim majstorstvom Stanko Abadžić uspješno pronalazi svakom svojom fotografijom u ovoj izložbi.  U današnjoj poplavi hiperprodukcije vizualnih sadržaja pa tako i fotografskih, koje u želji, da u tom mnoštvu budu primijećene, vrlo često streme ekstremima, senzacijama, agresivnosti i šokiranju promatrača, ljekovito je naići na izložbu poput ove koja publiku osvaja nenametljivom nježnošću za kojom vapi današnji i to ne samo fotografski svijet... (Iz osvrta Zorana Kolarića).