U Poljičkim dvorima Udruge zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" u Ilici 48, u četvrtak, 24. siječnja u 19 sati, održati će se predstavljanje nove knjige hrvatskog književnika i pjesnika Mile Pešorde, član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, ali i čovjeka koji je pisca Predraga Matvejevića, hrvatskog književnika koji je pola svoje biografije proveo zalažući se za proganjane, osuđivane i zatvarane pisce – poslao na sud i u uvjetni zatvor.
U Zagrebačkim Poljičkim dvorima predstaviti će se Pešordina knjiga kolumnističkih ogleda "SLOBODA, MIR MEJU NAMI – EUROGLEDI". Ovi Pešordini eurogledi – već ocijenjeni kao čitko, polemično i istinoljubivo štivo  "pro Croatia" i izvoran prinos povijesti hrvatskoga podlistka – mogli bi se smatrati svojevrsnom krunom njegova stvaralaštva. Knjiga započinje tekstom uvodnika, objavljenim u "Hrvatskom slovu", duhovnim navještanjem nacionalne Oluje, nepuna dva mjeseca prije same operacije "Oluja", a  dodatkom je knjizi "Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku", objavljena 28.1.1971., koju je Mile Pešorda inicirao, sustvorio i supotpisao. Nova Pešordina knjiga je objavljena u Hrvoje Biblioteci, na 572 stranice. Uz autora, knjigu će u zagrebačkim Poljičkim dvorima predstaviti prof.dr.sc Ivan Rogić Nehajev i prof.dr.sc Josip Jurčević.
 
U organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat u popularnom kafiću "Bava bar" na dugoratskoj plaži u četvrtak, 31. siječnja 2019. s početkom u 19 sati održati će se "Večer humora" uz predstavljanje knjige "Materin Šudarić" Marijana Grbavca - Mirića, glumca, redatelja, scenarista, osnivača i voditelja Dramskog ansambla Proložac. Marijanova knjiga je krajem prošle godine objavljena u nakladi Matice hrvatske, ogranak Imotski, a uz samog autora, u večeri humora u Dugom Ratu dijelove knjige uprizoriti će glumci Ivana Giove Župa i Nada Kovačević, a za glazbenu pratnju zadužena je Tee Leko. O knjizi će dugoratskim imoćanima i ostaloj zainteresiranoj publici govoriti novinar i urednik Mladen Vuković.
Marijan Grbavac - Mirić je u knjizi "Materin šudarić", na svoj način, na zavičajnom imotskom jeziku zapisao mnoge istinite seoske (ne)zgode, mudrosti i šale, te ih sabrao i ukoričio u lijepo humorističko i satiričko štivo. Neke od njih čuti ćemo tijekom večeri nadahnutog, zdravog, narodnog humora u Dugom Ratu. Vidimo se!
 

JAZZIMA u GKL Split

Jedini kontinuirani jazz program u Splitu i dalje ostaje pod krovom lutkarskog kazališta, ali ponešto drugačije terminske koncepcije kojoj su marljivi organizatori prilagodili i naziv manifestacije. Osim u veljači, od ove sezone u koncertima izuzetnih jazz glazbenika moći ćete uživati i tijekom ostalih zimskih mjeseci, iz čega je proizašao i novi naziv programa – Jazzima! Svi koncerti bit će održani u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1, a dio ulaznica i putem internetske stranice www.croatia-tickes.com.
Nadolazeći dio programa ovogodišnjeg ciklusa koncerata je sljedeći:
25.01. Damir Kukuruzović Django Group: Memories of Django Reinhardt
08.02. Kajtebriga
01.03. Hojsak & Novosel: Perle


Damir Kukuruzović Django group svojevrstan su homage glazbi Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih Djangovih sljedbenika. Kukuruzovićev bend nastupao je na svim relevantnim festivalima u zemlji i široj regiji promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza. Na svom glazbenom putu Kukuruzović je surađivao s mnogim značajnim imenima iz svijeta jazza, a osim benda, Kukuruzović je u rodnom Sisku utemeljio i vodi Siscia jazz club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa (Siscia open jazz & blues festival) na obalama Kupe. Dobitnik je nagrade za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013. godine dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu. U GKL-u su prvi put nastupili 2015., prateći Zorana Predina dvije večeri za redom.
 

Noć Muzeja u Gatima

I ove godine prvog dana veljače Povijesni muzej Poljica u Gatima aktivno sudjeluje u manifestaciji "Noći muzeja". Muzej će biti otvoren od 19 do 23 sata. Kao i ranijih godina, Gaćani su pokušali Povijesnom muzeju Poljica na jednu večer udahnuti još više života i učiniti ga rasadnikom nematerijalne kulturne baštine Poljica. U vremenu od 19:00-23.00 h na programu je razgledavanje muzeja i predstavljanje knjige "Materin šudarić" Marijana Grbavca - Mirića. Naslov knjige je stavljen po jednom naslovu poglavlja iz same knjige, u kojoj Mirić na sebi svojstven način priča o zanimljivim humoretskim dogodovštinama imotskog čovjeka, ali i brojni drugi tekstovi koje je napisao Marijan. Prije i poslije predstavljanja knjige na projektoru će biti puštena dva dokumentarna filma Aleksandra Stasenka. U njima je riječ o životu u Poljicima u vremenu kad se nije poznavala mehanizacija i o položaju žena u Poljicima. Poslije razgledavanja muzeja i predstavljanja same knjige bit će degustacija poljičkih specijaliteta. Ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 

Slikari i kipari Studija 1

Udruga za kulturu BEAT poziva Vas da razgledate skupnu izložbu likovnih radova nastalih na slikarskim i kiparskim radionicama, održanih u Splitu u sklopu projekta Periferna mreža 54+", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izložba je otvorena u splitskoj galeriji “Studio 21“ i moći će se razgledati do 26. siječnja. Kroz slikarske, kiparske i mix media radionice polaznici su razvijali vještine i stjecali praktična znanja o vrstama i načinima likovnog izraza unutar pojedinog medija, a pružila im se i potrebna teorijska podloga. Radovi na izložbi odabrani su unutar znatno većeg broja radova nastalih tijekom višemjesečnih radionica koje su okupljale polaznike različitih predznanja, osobnih i profesionalnih iskustava, afiniteta i shvaćanja umjetnosti, te različitih osobnosti, što se može i iščitati u radovima - kaže kustosica izložbe Jasmina Šarić.
 
Ja se kandidiram, vi plaćate! Pošten političar je nesposoban političar - samo su neki od političkih slogana iz kazališne komedije 'Političar' koja pokazuje kako je to iza kulisa naše svakodnevne politike, kako se rade političke koalicije i kakav je u stvari um prosječnog hrvatskog političara? Dok lijeve, desne i one 'srednje' stranke počinju svoje političko nadmetanje u kojem je većini umjesto dobrobiti naroda na umu jedino vlastiti stolac, mladi splitski glumac Slavko Sobin pokušati će utjeloviti u ovoj predstavi pet živopisnih likova koji preko koalicije žele ostvariti samo jedan cilj - ugrabiti fotelje.
Predstava igra u dvorani Lora u subotu, 26. siječnja, s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 70 kuna, a u prodaji su na blagajni Lore (od 21. siječnja u radnom vremenu od 15 do 19 sati) te na prodajnim mjestima sustava ulaznice.hr.
 
U prosincu 2018. iz tiska je izašao hrvatski prijevod prve objavljene povijesti Poljica autora Petra Franceschija iz Omiša, koji je o Poljicima pisao 1845. i 1847. u Zadru u časopisu ‘La Dalmazia‘ koji je uređivao njegov brat don Ivan Franceschi (1819. – 1862.). Franceschijeva knjiga će biti predstavljena u četvrtak 17. siječnja 2019. u 18 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. O knjizi će govoriti akademik Radoslav Tomić, Petar Buljević i prevoditelj Jurica Matijević.
Iako je časopis ‘La Dalmazia‘ izlazio na talijanskom jeziku odigrao je vrlo važnu ulogu u buđenju narodnog preporoda u Dalmaciji jer je objavljivao brojne prijevode narodnih pjesama, tekstove o starijoj hrvatskoj književnosti te povijesne studije.
Knjiga je tiskana sredstvima Grada Omiša i Centra za kulturu Omiš, koji je i nakladnik. Sunakladnik je Poljički dekanat. Urednik je don Ivan Banić, Vini Mušac je lektorica, Miroslav Tomasović grafički urednik, a recenzenti akademik Radoslav Tomić i Tomislav Jerončić.
 
Još se stignete pridružiti kreativnoj radionici pisanja namijenjenoj onima koji se žele ozbiljnije baviti pisanjem proze te tako provesti hladne zimske dane na kreativan, zanimljiv i ljep način. Tečaj se organizira u Narodnoj knjižnici Omiš za sve koji su prošli početnički tečaj kreativnog pisanja ili imaju iskustva u pisanju proze. Uz talent je važno savladati tehnike zanata, usvojiti temeljne gradbene elemente književnog teksta. Voditelj radionice je Nebojša Lujanović, književnik i autor priručnika za kreativno pisanje. Radionica je počela 10. siječnja 2019. no još se stignete pridružiti. Održava se četvrtkom od 18 do 20 sati a trajati će dva mjeseca (8 puta po 2 sata). Kotizacija je 500 kn, a prijaviti se ili zatražiti dodatne informacije možete na email: narodnaknjiznicaomis @ gmail.com ili offline u Narodnoj knjižnici Omiš.
 
Izložba 'Borderline' autorice Petre Brnardić otvorit će se u srijedu, 16. siječnja, u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5. Izložba prikazuje seriju introspektivnih autoportreta kojima autorica pokušava dekonstruirati vlastiti identitet izoliranjem trenutaka osobitog emotivnog naboja. Scenografski bogate i vizualno promišljene fotografije prikazuju širok spektar nijansi ljudskog stanja i osjećanja, te u promatraču neminovno evociraju niz emocija - od paranoične, paralizirajuće panike do samosvjesnog osjećaja ispunjenog prihvaćanja. Izložba je istovremeno veoma osobna, ali i univerzalno ljudska, koja kroz intimni dnevnik progovara o stanjima koje svatko od nas može proživjeti. Izložbu će se u Fotoklubu Split moći pogledati do 31. siječnja 2019.
 

U HNK u pola cijene

Velikim siječanjskim popustom od čak 50 posto na cijene ulaznice za sve predstave od 10. do 31. siječnja HNK Split počastit će svoje gledatelje. Svojevrsna je to zahvala publici koje je u godini na izmaku u većem broju nego prethodnih gledala predstave splitske nacionalne kazališne kuće.
Od 10. do 31. siječnja na sceni HNK Split, uz upola niže cijene moći će se pogledati dramske predstave “Paralelni svjetovi" Mire Gavrana, “Mala Moskva" Tomislava Zajeca, “Višnjik" Antona Pavloviča Čehova i “0li smo za jedan dan”, dramatizacija biranih pripovijetki Marka Uvodića Splićanina, opereta “Mala Floramye” Ive Tijardovića te baleti “Gusar” Adolphe Adama i suvremena plesna predstava “Derviš i smrt” koreografa Igora Kirova na izvornu glazbu Gorana Bojčevskog. Ulaznice za sve ove predstave su u prodaji na blagajni i na mrežnim stranicama Kazališta.