Hod Poljičkih vila

Udruga Eko-etno Gornja Poljica organizira predavanje i izložbu fotografija na temu pučkog vjerovanja drevne Poljičke knežije koje će se održati u subotu, 24.06.2017. s početkom u 18:00 sati u kavana-galerija Hok u Splitu, Kavanjinova 11. Osim fotografija koje potpisuje fotograf Mateo-Tomislav Klarić, održat će se i zanimljivo predavanje na temu vila i mitologije održati će Zorica Banović, apsolventica etnologije, kulturne antropologije, te muzeologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uz fotografije Matea-Tomislava Klarića družiti ćemo se i s djevojkama koje su utjelovile i na fotografijama oživile legende o poljičkim vilama: Mateom Mišerda, Marinom Kuzmanić, Petrom Moro, Antoniom Duvančić te Emom Muše. Šteta što ih nismo vidjeli sinoć na Ivanjskoj večeri u Dugom Ratu.. Ovim projektom te izložbom članovi udruge Eko-etno Gornja Poljica željeli su oživjeti legende o vilama gornjopoljičkog kraja, te na jedan poseban način zahvaliti svima onima koji su bili dio ove skromne inicijative, koja će takva i ostati.
 

16. Dugoratsko ljeto 2017 - Program

 

Labyrinth Open Croatia festival u srpnju u Omišu

U Omišu će se ovog ljeta održati Labyrinth Open Croatia, novi festival elektronske glazbe koji će u gradu podno Mirabele dovesti, uz brojne posjetitelje festivala, neka od najatraktivnijih imena svjetske elektronske scene, poput techno ikone Sama Paganinija, briljantnih Ten Walls, njemačkog virtuoza Rodhada, jednog od najpoznatijih techno dvojaca današnjice Pan Pot, mag high-tech minimal zvuka Boris Brejcha i mnogi mnogi drugi. Možda najpoznatiji izvođač na Labyrinth festivalu je Ali Shirazinia, iransko-američki DJ/producent i dobitnik nagrade Grammy koji se godinama nalazi na popisu najcjenjenijih glazbenika svjetske techno scene, široj publici poznatiji i pod umjetničkim imenom Dubfire te kao član planetarno popularnog progressive house dua Deep Dish. Posjetitelji Labyrinth festivala će također imati priliku sudjelovati u raznim muzičkim radionicama i seminarima, panel diskusijama, satovima joge, boat partyjima i vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Smještaj je osiguran u kampu Galeb, koji će se isključivo za tu prigodu transformirati u pravu malu glamping oazu, s luksuznim smještajem i svim potrebnim sadržajima, poput bazena i direktnim pristupom plaži. Pored premium smještaja, polaznicima festivala bit će omogućen i povoljniji smještaj u šatorima, koji će također biti osigurani u samom kampu. Labyrinth Open festival održat će se od 08. do 11. srpnja 2017. u Omišu, a ulaznice možete nabaviti na Entriu: https://www.entrio.hr/event/labyrinth-open-croatia-2017-4082, kao i na službenoj stranici festivala: http://www.labyrinthopen.com/. Ulaznice se po posebnoj, promotivnoj cijeni mogu nabaviti do 5. lipnja, stoga požurite.
 
Trenutno je vidljivo jedno opće nezadovoljstvo hrvatskim političarima, pogotovo kod onih koji misle da je u politici presudna ideologija, a zaboravljaju kako politika na ovim našim prostorima stvarno djeluje. Doktorat Davorke Budimir, knjiga 'Politička elita u Hrvatskoj 1990.-2000.', svjedoči o nastanku hrvatske političke elite. Tema je to o kojoj se ne govori puno, a zapravo ima dosta veze i s trenutnim temama i trenutni koalicijama. Knjiga se sastoji od šest velikih cjelina, prva se bavi pojmom elite kao takve, druga cjelina je o hrvatskoj komunističkoj eliti u 1989. godini, treća se bavi parlamentarnom elitom od 1990. do 2000., zatim tu je cjelina o vladama, sljedeća je o predsjedniku Tuđmanu i ljudima oko njega, a zadnja cjelina posvećena je HDZ-u i SDP-u. Ovo djelo je možda problematično za političare, zato jer je ovo knjiga o prebjezima i fluktuaciji stare partijsko-političke elite koja se lagano pretvarala u HDZ i SDP, gotovo nevjerojatno zvuče podaci iz jeseni 1989. koje autorica donosi, način na koji se komunizam raspao organizacijski i u svakom drugom pogledu daleko prije izbora koji su bili u proljeće 1990. Naš najveći problem je u tome što je komunistički način upravljanja društvom i državom uspješno preživio tranziciju. Prilozi u knjizi su više nego fascinantni, poput popisa javnih ličnosti koji su 1990. stali iza SKH-SDP, od kojih su mnogi do danas promijenili mišljenje, a neki su čak izraziti katolici i hrvatski nacionalisti. S druge strane, dok se čita tko je bio u izvornom HDZ-ovom krugu 1989., jedino je još aktivan nepoderivi Vlado Šeks. Kako će vrijeme prolaziti, ova će knjiga dobivati na važnosti i spriječit će neugodan povijesni zaborav. Nadajmo se da će drugi istraživači shvatiti ovo djelo kao poticaj i da će knjiga imati i 'znanstveno potomstvo'..,  piše Mislav Miholek na stranicama portala politikaplus.com
 

Ivanjske večeri - Slime 2017

U Slimenu ć se po 16. put u organizaciji KUD "Slime" održati Ivanjskih večeri. Program je raznovstan a detalje možete razaznati na slici gore. I u Dugom Ratu će se obilježiti Ivanjske večeri, štoviše s tom večeri počinje "Dugoratsko ljeto", a o svemu tome opširnije u idućim informativnim emisijama..
 
PETAK, 23.06.2017.
Dugi Rat, lučica-plaža, od 20:30 sati
"BAKLJE SVETOG IVANA" - Ivanjska večer
Koncert na plaži: Radoslav Šolaja
Organizator: Udruga 'Tvornica' Dugi Rat.

Šesnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2017. - početi će u petak, 23. lipnja 2017. s lijepom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici i koncertom na plaži Rade Šolaje. Vidimo se u petak! Počinje dugo, osvježavajuće, dugoratsko ljeto!

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, kojom se promiče tradicija te etnografska i kulturna baština hrvatskog naroda. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, uz prigodan program, koji će u dugoratskoj lučici voditi naša dobra omiška vila, prisjetiti ćemo se lijepih narodnih običaja - paljenja Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, starih pjesama.. Pozivamo sve sumještane i sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i otvaranje Dugoratskog ljeta. A potom ćemo do dugo u noć, na bakljama osvjetljenoj dugoratskoj plaži, osim u romantici s najdraž/om/im, uz pjatance domaće spize uživati i u izvrsnoj glazbi, koncertu na plaži, našeg sumještanina Rade Šolaje. Uz nezaboravne melodije Boba Dylana, Neil Younga, Leonarda Cohena, Arsena Dedića.. zaploviti ćemo u petak u dugo, dugoratsko ljeto!
 

Film: Neželjena baština

Stominutni film "Neželjena baština" hrvatske redateljice Irene Škorić osvojio je Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu – međunarodnom filmskom festivalu u Houstonu, te Prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu. Svjetsku premijeru film je imao na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine, hrvatsku ove godine na ZagrebDoxu, a nakon Pule putuje na filmske festivale u Italiju, Sjedinjene Američke Države i Izrael.
Film govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.
 

Svjetski dan glazbe u Splitu za prvi dan ljeta

I ove godine na prvi dan ljeta Splićani će na pet lokacija diljem grada obilježiti Svjetski dan glazbe zaslugom HGU Split. Riva, Pjaca, Marmontova, Mihovilova širina i Dom mladih živjet će glazbu od 18.30 do iza 23 sata. Gradski orkestar Stolac počinje 'promenadom' preko Rive na Pjaci, koja tradicionalno zainteresira kako domaće tako i turiste, nerijetko zadržavajući povicima na bis glazbenike. U glavnim ulogama će biti Mješovita klapa Ćakula, Ženski vokalni sastav Rusula, Mješovito-pjevačko društvo Mirta, Gradski harmonikaški orkestar HKUD Dinara - Livno, te Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio. Za dobar ritam u Marmontovoj će se pobrinuti od 19 sati Željko Mazavac, Poludi, Afterfire, Produžni kabel, 058, Pink Panther, Jukebox i Noa. Na Mihovilovoj širini je zanimljiv odabir 'duova' za dobar provod, redom Duo Brač, Duo Mia&Joe, Duo Transacoustic i Duo Ivo&Vlasta. Na koncu, mlađoj generaciji će na platou ispred Doma mladih posebnu radost donijeti i ove godine nešto drukčiji ritmovi za što su zaslužni The Booster band, The Heaps,  Ekskurzija Poljoprivredne škole, Extender i Tri cheri. Kako je rekla za Dalmatinski portal tajnica HGU Split Ivana Gutović Čičo, glazba živi na ulici, nema bine kao odmaka.
 
U petak, 16. lipnja u Bolu na Braču po sedamnaesti put održana je Večer klapa debitanata Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Na posljednjoj ovogodišnjoj natjecateljskoj večeri Festivala izvan Omiša za nagrade stručnog povjerenstva i publike borilo se pet ženskih i četiri muške debitantske klape:  Mir (ž)-Međugorje, Herceg (m)-Čitluk, Anima Arbae (ž)-Rab, Porat (m)-Lumbarda, Bersice (ž)-Zadar, Cima (m)-Šibenik, Škuribanda (ž)-Zadar, Timbar (m)-Selca, o.Brač i Figurin (ž)-Zagreb. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu prof. Velebit Veršić, mo. Mojimir Čačija i prof. Vinko Didović prvu nagradu Kamen sreće za najuspješniju debitantsku klapu dodijelilo je muškoj klapi Porat iz Lumbarde, dok je publika najviše svojih glasova dodijelila muškoj klapi Timbar iz Selca na otoku Braču, kojoj je pripala Školjka sreće.
 

Sve u 16!

Šesnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2017. - početi će u petak, 23. lipnja 2017. - bar se nadamo, jer iz dimnjaka poviše općinske vijećnice još ne izlazi "bijeli dim" - s lijepom manifestacijom na dugoratskoj plaži "Baklje svetog Ivana". U organizaciji udruga i društava s područja Općine Dugi Rat u nadolazećim ljetnim večerima u našim ljepim malim mistima valjda će nas dočekati i pregršt zanimljivih događanja, festivala, koncerata, izložbi, predstavljanja, kulturnih večeri,.. o čemu ćemo se uskoro (kad "zadimi" poviše vijećnice) raspisati ovdje nadugo i naširoko...