Kogo: Konzerviranje voća (marmelade)

Ponedjeljkom u gastro-serijalu o receptima iz bakine kuhinje nastavljamo s konzerviranjem voća. Kogo je pripremio recepte za različite marmelade. Počinjmo s marmeladom od naranče. Od cijelih naranača oštrim nožem se odvoji gornja žuta kora i ova izmjeri. Ako je predebela onda se uzme polovica iste. Zatim se stavi kuhati dok ne postane mekano, a nakon toga se ohlađeno na dasci sitno isjecka. Zatim se od naranče oguli bijela kožica. U zdjelu se stavi toliko šećera koliko je težila kora, te se reže meso od naranče, a odstrane se sjemenke. Sve se skupa izmješa i kuha po prilici pola sata na jakoj vatri, dobro se opjeni i puni u ugrijane flaše.

Piše: Kogo

Marmelada od naranče na drugi način

Naranče se operu, kora izreže na četiri dijela (tako da se ipak pri vrhu skupa drži) pak se skine s naranče i kuha u vodi s malo soda bikarbone. Kada se dobro raskuhala izvadi se iz vode i ostavi cijediti do sutradan.

Zatim se meso povadi iz kriške, očisti od sjemenki i žilica i na svaku naranču se uzme 5 dkg šećera, te se stavi kuhati dok ne postane gusto.

Kora od naranče se izreže po volji i pomiješa sa kuhanom marmeladom kada ova postane gusta, te se sve skupa još malo prokuha, odstrani sa vatre i puni vruće u ugrijane flaše.


Marmelada bez šećera (od 3 vrste voća)

Dobre i ukusne marmelade se mogu kuhati i bez šećera. Najvažnije je da se voće u vlastitom soku pari, da se ne kuha sa dodatkom vode. Sirovo se voće (npr. jabuke, kruške) nastruže na ribežu. Time se plodovi pretvaraju u pjenastu materiju i ograniči kuhanje na najkraće vrijeme, zatim se koristi manje energije a voće se svo iskoristi, bez otpadaka. Pri običnom kuhanju voća s vodom mnogo se izgubi na otpacima koji u sebi imaju aromatičnih materija. Oni obično ostaju na situ i neiskorišteni se bacaju.

Sve vrste voća imaju u sebi šećera da se mogu konzervirati same u svome soku, a da se ipak dobro održe. Kada je potrebno da se doda šećer nekoj vrsti manje slatkog voća može se to učiniti dodavanjem onog voća koje u sebi ima više šećera (n.pr. kruške).

Nastrugana kaša se ne smije odmah staviti na jaku vatru, nego na laganu da ne bi zagorila. Ova se marmelada kuha kao i sve druge. Iz voća koje imaju koštice (trešnje, višnje, šljive i slično) treba prije povaditi koštice, pa onda pasirati i samljeti.

Pošto su jagode i borovnice slatke, jer imaju dosta šećera, ovima se redovito dodaje nakiselo voće i time s dobije naročito ukusna marmelada.

Može se upotrijebiti bilo koje voće poštujući pri tome gore navedene upute.


Marmelada mješovita

Uzme se 2 kg jabuka, 2 kg krušaka, 2 kg šljiva, 2 kg rajčica i 2 kg šećera. Voće se očisti i svako za sebe u vlastitom soku obari. Može se prije i samljeti na stroju za meso, pa obariti.

Ovako obareno voće zgnječi se i dobivenoj tečnosti se doda 2 kg šećera. Kuha se neprestano miješajući sve dotle dok ne postane tako gusta masa da sa kuhače padaju veliki komadi.

Na ovaj način kuhana marmelada sipa se u ugrijane flaše.

Marmelada od krušaka, bresaka i rajčica vrlo je dobra, a za ovo se upotrebi po 1 kg svakog voća te na kraju 1 kg šećera. Ostali postupak je kao i kod ostalih marmelada.


Marmelada od 4 vrste voća

Vrlo dobra i jeftina je marmelada od bresaka, jabuka, šljiva i rajčica. Od svakog voća se uzme po 2 kg, svako se napose očisti i obari, zatim se prognječi, pasira i sve skupa stavi u veliku teću pa se doda 2 kg šećera. Kuha se i neprestano miješa sve dok ne postane gusta masa.

Kuhano se sipa u ugrijane flaše. Ostali postupak je kao i kod svih ostalih marmelada.

Bolaj marmelada se pravi ovako: Uzme se 2 kg jabuka i 2 kg bresaka. Svako se voće napose očisti, samelje na stroju za mljevenje mesa i prokuha bez vode. Na pola kuhanom voću doda se 2 kg šećera i sve zajedno dalje kuha dok ne bude gotovo. Ostali postupak kao i kod drugih marmelada.

Jeftina marmelada se pravi ovako: Kuha se 2 kg šljiva, koje se samelju u stroju za meso, doda im se 1 kg pasiranih rajčica, sve skupa se dobro prokuha i na kraju doda 1 kg šećera.

Vrlo dobra i jeftina je također marmelada od jabuka i krušaka, a spravlja se od jednake količine voća. Na 1 kg pasirane mase doda se 25 dkg šećera, a sve ostalo je kako je već navedeno.


Marmelada od bresaka, rajčica i krušaka

Pasira se 1 kg bresaka cjepanica, 1 kg zrelih rajčica i 1 kg krušaka. Voće se kuha pola sata uz češće miješanje, doda se zatim 1 kg šećera i sve skupa prokuha još 20-tak minuta, te neprestano miješa da ne zagori.

Puni se vruće u ugrijane flaše kao i ostale marmelade.


Marmelada od jabuka, bresaka i šljiva

Miješane marmelade su vrlo dobre i jeftine. Opere se 1 kg jabuka u kori i izrežu na male kockice, a isto tako se izreže i po 1 kg bresaka i šljiva.

Voće se složi u čistu tepsiju, pospe sa 1 kg šećera i peče u pećnici 2 sata da lakše ishlapi.

Kada je dosta gusto, izvadi se iz pećnice i mlako puni u ugrijane flaše.


Marmelada od jabuke i suhih smokava

Zimi kada se ostane bez marmelade, može se istu lako i jeftino napraviti. Uzme se 1 kg suhih smokava, popari se vrućom vodom, opere se i samelje u stroju za meso. Zatim se opere 1,5 kg jabuka, koje se očiste i također samelju u stroju za meso.

Sve skupa se stavi kuhati i doda ostruganu koru i sok od 1 limuna, malo cimeta ili klinčića i ½ litre vode. Kada je na pola kuhano, doda se 20 dkg šećera i sve se kuha dok ne postane gusto.

Ovo se osobito upotrebljava za savijače.

Povezani članci

Who's Online

We have 109 guests and one member online

  • admin