Kogo: Pivo na dva načina

Srijedom smo u gastro-serijalu o receptima naših baka koje je vrijedni Kogo prikupio i priredio za Vas, rekli objavljivati recepte za voćne likere i izradu vermuta, šampanjca, prošeka, ruma i piva... Danas je došao red na pivo, a prvi recept je za pivo dozrelo. U jednu sasma čistu i novu posudu stavi se 18 litara vode, 3,5 dkg hmelja i 1 mali paketić Kneippa mljevenog (prženo žito 25 dkg). To se sve kuha u pokrivenoj posudi (loncu) 2 sata, odmakne se s vatre, procijedi kroz čistu krpu (gazu), a poslije se promiješa sa ½ kg šećera i ostavi se hladiti u pokrivenoj posudi. Kada je mlačno stavi se unutra 2 dkg kvasca i pusti da stoji 4-5 sati u pokrivenoj posudi. Kvasac se digne na površinu u obliku bijele pjene, pokupi sve žlicom i baci (opjeni se) ...

 Piše: Kogo

Zatim se puni u čiste prokuhane flaše od pive, čvrsto zatvori prokuhanim čepom, zaveže špagom i stavi u podrum ili na hladnom mjestu neka leži do upotrebe. Što više stoji to je bolje.

Obično se pije poslije tri mjeseca kada dobro sazrije, a može se piti i poslije tri dana.


Pivo na drugi način

U lonac se stavi 10 litara vode, 15 gr cvijeta od hmelja i 10 dkg isprženog i samljevenog ječma. Sve se to stavi kuhati 2 sata. Odmakne se s vatre, pusti malo ohladiti, te procijedi kroz cjedilo i gazu.

U procijeđenu tekućinu doda se 40 dkg šećera, pokrije posudu i ostavi da se ohladi, najbolje preko noći, a dok je još mlako doda se 2 dkg kvasca i dobro izmiješa. Pjena se pokupi žlicom i ostrani, te se dobro procijedi (u ljevak se stavi malo vate), te puni flaše koje se dobro začepe prokuhanim čepovima.

Flaše se spreme na hladno mjesto u ležećoj formi.

Povezani članci

Who's Online

We have 239 guests and one member online

  • admin