Kogo: Konzerviranje povrća

Kogo nam četvrtkom priprema recepte za konzerviranje povrća, pa tako danas u gastro-serijalu o autohtonim receptima iz dalmatinske kuhinje objavljujemo recepte za miješanu salata (IV) i umak od paprike za zimu. Za pripremu miješane salate izriba se 1 glavica bijelog glavatog kupusa, osoli se i ostavi 2 sata. Opere se zatim 15 komada mesnatih paprika babura i povade im se sjemenke, pa 2 kg zelenih rajčica, 10-15 mladih krastavaca i zatim se posoli sve izribano. Nakon toga se redaju u flašu. Kupus, paprika, rajčice i krastavci, doda se 10 zrna papra i onda istim redom dok se sve ne složi ...

Piše: Kogo

Prelije se prokuhanom, razblaženom kvasinom, stavi malo ulja pri vrhu i zaveže najprije krpom, pa dvostrukim pergament papirom i spremi.

Umak od paprike za zimu

Opere se 6 velikih slatkih paprika, povadi sjeme i samelje. Zatim se samelje 4 velike slatke kapule i 24 velike mesnate zrele rajčice. Sve ovo samljeveno se stavi u teću, dobro izmješa i doda 3 žlice soli, 38 dkg šećera, 6 šalica od kave kvasine, navrh žlice cimeta u prahu i nekoliko karanfilića.

Kuha se na tihoj vatri 2 sata. Pasira se i još prokuha pola sata. Ohlađeno se stavi u boce, radije u male flašice za jedan obrok. Zaveže se dobro pergament papirom i spremi na suhom mjestu.

Zimi se posluži uz kuhanu svinjetinu, suho meso i šunku i kao namaz za kruh.

Povezani članci

Who's Online

We have 255 guests and no members online