Kogo: Konzerviranje zelenih rajčica

U gastro-serijalu ovog četvrtkom pišemo o konzerviranju zelenih rajčica. Kogo je pripremio recepte za marmeladu i slatko od zelenih rajčica. Za marmeladu od zelenih rajčica uzmu se potpuno zrele i zdrave rajčice, operu se i prognječe, a zatim kuhaju na vatri bez vode (rajčice se uvijek kuhaju bez vode). Kad su dovoljno iskuhale, pasira se gustiš, izmjeri i na svaki kg doda se po 1 kg šećera, šipku vanilije i ostruganu limunovu ili narančinu koru. Kuha se na jakoj vatri, dok se marmelada počne odvajati od dna i neprestano miješa. Nalije se vruće u ugrijane flaše, a ohlađeno dobro se zaveže i spremi na sihom, promajnom mjestu. Ova marmelada je tek dobra kada odleži 4-5 mjeseci, a vrlo je pikantna za punjenje slatkiša i torti ...

Piše: Kogo

Slatko od zelenih rajčica

Opere se 1 kg zelenih, okruglih i ne prevelikih rajčica, te prerežu na zelene rajčicepolovinu. Sjemenke se povade, a rajčice preliju ključalom vodom, zatim hladnom vodom i ocijede.

Napose se kuha 1/3 kg šećera sa 1/8 litre vode, dobro opjeni i kad je dovoljno gusto dodaju se rajčice da kuhaju na laganoj vatri 15 minuta. Odmakne se zatim sa vatre i stavi u zdjelu.

Idući dan se ocijedi sok od rajčica, prokuha i prelije opet po rajčicama. Pokrije se posuda vlažnom krpom i ostavi da se ohladi. Ovo se ponavlja tri dana.

Zadnji dan se opet prokuha sok, a rajčice slože u flašu i nalije ohlađeni sok prokuhan sa 2 šipke na komadiće izrezane vanilije.

Zaveže se pergament papirom i spremi.

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online