Kogo: Kroštule i uštipci

I za ovu subotu Kogo nam je pripremio recepte za slastice iz bakine kuhinje. U gastro-serijalu objavljujemo recepte za kroštule, a prvi je kroštule domaće. Na dasku se prosije 50 dkg brašna, napravi po sredini rupica i doda osam dobro tučenih žutanjaka, malo soli, 5-6 dkg maslaca ili 4 dkg masti, 2 žlice vanilijinog šećera u prahu, ostruganu koru od 1 limuna i naranče, kao i sok iste i toliko bijelog vina da tijesto bude srednje tvrdoće, 1 čašicu ruma ili dobre rakije. Ovo se dobro izmiješa, izradi i pusti 10-15 minuta počivati. Zatim se opet miješa da postane sasvim glatko, valjkom provalja dosta tanak list. Od ovako razvučenog tijesta, režu se duguljaste vrpce od kojih se prave čvorovi ili se obavlja oko prstiju da prženjem postane kao ruža. Može se i na drugi način zavezati čvorove da se dobiju razni oblici po želji.

 Piše: Kogo

Kroštule se prže u dubokoj tavi na obilatoj masti ili ulju. Za ovu količinu potrebno je 50 dkg masti. Kad postanu zlatnožute, pomno se vade iz ulja, dobro ocijede, polože načisti bijeli papir da upije mast iz njih i onda slože na hrpu u veliki tanjur i pospu finim šećerom u prahu.


Kroštule fine

50 dkg prosijanog brašna zamijesi se s 10 žutanjaka, doda ostrugana kora od 1 limuna i od 1 naranče, zrno soli, 1 žlicu šećera, a ruma koliko brašno popije, po prilici malo više od ¼ litre. Tijesto ne smije biti ni pretvrdo ni premeko, već dobro izrađeno i glatko.

Daljnji postupak kao i kod ostalih kroštula.


Kroštule okrugle

Na dasku se prosije 50 dkg brašna, doda 7 žumanjaka, 3 bjelanjka, 2-3 dkg masla, 2 žlice vanilijinog šećera u prahu, 2 žlice ruma, malo soli i 2 žlice bijelog vina. Učini se glatko tijesto i razvalja tanki list.

Izreže se zubastim kotačem okrugli komad tijesta i preko toga se učini vodoravno nekoliko zareza. Zatim se tijesto odigne i stavi u za to naročit kalup pržiti, a prži se u kalupu u vrućoj masti ili ulju. Prženo izgleda kao lopta, pospe se prosijanim sitnim šećerom i služi.

Kalup za ovu vrst kroštula izgleda okrugao kao lopta a šupljikav kao cjedilo.

 

Uštipci

Bijelog ili još bolje domaćeg pšeničnog brašna (50 dkg) se osoli, doda 4 cijela jaja, 2 žlice šećera i mlačne vode do potrebe, dobro miješa i žlicom lupa. Tijesto mora da bude rijetko kao za palačinke i da se dade dobro mlatiti žlicom.

Na plitku tavu se stavi dosta domaćeg maslaca i u vruće stavljaju uštipci žlicom da se razliju po tavi, dugi i tanki.

Kada su gotovi, pospu se sitnim šećerom i topli služe.

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online