Kogo: Marmelade i pekmez od šepurike

U Kogovom gastro-serijalu o receptima naših baka i ovog ponedjeljka pišemo o marmeladama i pekmezu. Prvi recept je za marmeladu od kupina: Uzmu se dobro zrele kupine, operu se i ocijede, pa se raskuhaju u malo vode i prognječe kroz rešeto. Na 1 kg prognječene marmelade doda se 25 dkg šećera. Napose se kuha marmelada, a napose šećer. Kada je gotov sirup u njega se stavi marmelada, dobro opjeni i na jakoj vatri još 10-tak minuta sve prokuha. Daljnji postupak kao i kod ostalih marmelada.

Piše: Kogo

Marmelada od tikava

Uzme se 2 kg žutih mesnatih tikava, razreže na komade i kuha s malo vode i pola čaše kvasine dok postane mekano. Pošto tikva ima bljutav okus, treba za vrijeme kuhanja dodati razne mirodije (vanilije, limunove kore, klinčića i cimeta).

Kada je gotovo dobro se pasira, te opet prokuha da voda ispari, pa se doda na 1 kg pasirane smjese 35 dkg šećera i brzo kuha na jakoj vatri, dok ne ispada sa žlice. Pri koncu se doda sok od 1 limuna i čašica ruma.

Puni se vruće u ugrijane flaše i odmah zaveže celofanom umočenim u alkohol.


Marmelada od cate (mluna)

Uzme se dobro zrela cata, očisti od kore i sjemena, isječe na kocke i pospe sitnim šećerom, i to na svaki kg cate 80 dkg šećera. Ostavi se pokriveno u posudi na hladno mjesto preko noći da stoji.

Idući se dan prokuha, pa kada cata bude mekana pasira se kroz sito. Stavi se masu na štednjak da prokuha, doda se korica od limuna i šipka vanilije, te se sve to naglo prokuha i dobro opjeni dok ne postane gusto.

Da je marmelada gotova to se primjeti ako se vidi čisto dno teće kada se po njemu povuče žlicom. Daljnji postupak kao i sa ostalim marmeladama.


Marmelada od šepurika

Najzrelije su u prosincu i još bolje ako ih malo led oprudi. Operu se i dobro skuhaju sa malo vode, pasira se prije kroz aparat, zatim kroz gusto sito ili krpu.

Na 4 kg pasiranog uzme se 2 kg šećera koji se dobro ukuha s malo vode, doda unutra pasirana masa i pusti kuhati na jačoj vatri 15-20 minuta. Doda se još limunovu koru i šipku vanilije.

Vruće se puni u ugrijane flaše, zaveže celofanom namočenim u alkohol i umota flaše u vunenu krpu.

     


Jednostavna marmelada od šljiva

Opere se 4 kg šljiva i povade im se koštice. Prokuhaju se i pasiraju. Uzme se 75 dkg šećera, doda šljivama i sve skupa kuha da marmelada ostane svijetle boje.

Dalje se kuha kao i ostale marmelade.


Marmelada od murava

Velike, sočne, crne murve se pasiraju kroz rešeto. Na 1 kg prognječene marmelade računa se 10-15 dkg šećera.

Marmelada se kuha 20 minuta samo se neprestano miješa, zatim se doda šećer i kuha još dok ne dođe gusto, pa se puni u ugrijane boce, hladno zaveže.

Može se kuhati i bez šećera samo se kuha dosta gusto.


Marmelada od bijelih murava

Dobre zrele bijele murve se skuhaju s vrlo malo vode. Prognječe se na rešeto i kuhaju dalje.

Napose se kuha ista količina zrelih crnih trešanja bez vode, zatim se i one prognječe i to se doda marmeladi od murava. Sve skupa se kuha dok ne dođe gusto, po ukusu može se dodati 10-15 dkg šećera i sok od ½ limuna na 1 kg prognječene mase.

Ostalo kao kod svake marmelade.


Pekmez od šepurike

U jesen se naberu zrele šepurike, odrežu im se krajevi i operu se u više hladnih voda. Zatim se stave u teću da se kuhaju, a nalije se malo vode da u njoj ogreznu. Kuha se dok je šepurika mekana.

Kad se malo ohladi, pasira se na aparatu, a zatim na gusto do dlake.
Na procijeđenu masu doda se vode oniliko koliko je potrebno da se dobije gustina meda. Zatim se izmjeni na 1 kg tečnosti 50 dkg šećera i nastavi kuhanje. Kada se jedna trećina tečnosti iskuhala, doda se šećer.

Kuša se je li pekmez kuhan tako da se vruć stavi na zdjelicu, pa ako se uhvati debela kora kada se ohladi, onda je gotovo kuhanje.

Sipa se vruć u ugrijana stakla i čuva na suhom promajnom mjestu do upotrebe.

Povezani članci

Who's Online

We have 441 guests and no members online