Kogo: Likeri od naranče

Srijedom u gastro-serijalu objavljujemo recepte iz jedne od Kogovih najdražih skupina, a to su likeri. Imamo dva recepta za liker od naranče, a prvi ide ovako: u 1 litru rakije stavi se tanko odrezanu žutu koru od 4 lijepe velike naranče. Ostavi se u tome 3-4 dana u dobro začepljenoj boci, koju se češće promućka. Zatim se prokuha 1 kg šećera u 1 litri vode, te ga ohlađena promiješa s procijeđenom rakijom. Ovo je jedan od najboljih likera.

Piše: Kogo

Liker od naranče (II)

Uzme se 8 lijepih, zrelih i krupnih naranči. U svaku se naranču zabode 10 klinčića. Odabere se zatim 6 krupnih, zrelih limuna i u svaki se zabode po 5 klinčića.

Voće se nakon toga složi u veliku flašu od 6 litara, širokog grla i doda šipka vanilije i komad cimeta, te nalije dobrom rakijom da bude dobro pokriveno. Flaša se zatim zaveže.

Ovako zavezana ostavi se 30 dana na suncu ili toplom mjestu. Zatim se naranče prerežu i istisne sok, a limuni se odstrane. Sve se procijedi kroz čistu krpu ili vatu.

Ukuha se gusti sirup od 80 dkg šećera sa toliko vode da šećer upije i kad je gotov lagano se ulijeva u liker, napune se flaše, dobro začepe prokuhanim čepovima i ostave da dozrijevaju 3 mjeseca.

Povezani članci

Who's Online

We have 102 guests and no members online