Kogo: Konzerviranje rajčica

U novom nastavku našeg gastro-serijala pišemo o konzerviranju rajčica. Kogo je pripremio dva recepta: Slatko gurmansko od rajčica i pekmez od zelenih rajčica. Za pripremu slatko gurmansko od rajčica uzmu se sasma male, duguljaste i čvrste rajčice (bolje su zelenije, a mogu biti na pola zrele) očiste se od sjemena, ali tako da ih se samo malo s jedne strane zareže. Stave se u čistu vodu i ostave jedan sat. Zatim se stave na sito da se dobro ocijede, pa se poslažu u porculansku zdjelu i preliju dobrim rumom, tako da budu sasma pokrivene i ostave jedan dan. Dobro se ocijede, pa u svaku rajčicu stavi se jedan očišćeni bajam i opet zatvori. Sada se to izvagne i uzme isto toliko šećera, kojeg se kuha tako da se vuče kao nit. U taj šećer se stave rajčice i ostave da se malo prokuhaju (1-2 minute) ...

Piše: Kogo

Zatim se ostrani sa vatre i ostavi hladiti do sutradan, kada se izvade, a šećer se najprije sam prokuha, onda mu se opet dodaju rajčice da opet malo prokuhavaju, pa se ostrani sa vatre i opet ostavi još jedan dan da počiva.

Treći se dan ponovi isti  postupak samo se još doda jedan limun izrezan na tanke ploške i pola šipke vanilije.

Dok je toplo sipa se u flaše, a ohlađeno zaveže i spremi na hladno mjesto.


Pekmez od zelenih rajčica

Izmjeri se 7 kg zdravih očišćenih zelenih rajčica, doda se vrlo malo vode i stavi kuhati da se raskuhaju. Zatim se pasira gustiš i ovome doda 2 kg šećera, ocijeđeni sok od 6 limuna i ostruganu koru od 3 limuna i 2 šipke vanilije.

Sve se ovo naglo prokuha i stalno miješa. Gotovo je kada se odvaja od dna.

Ovako spremljen pekmez naročito je ukusan za palačinke.

Povezani članci

Who's Online

We have 283 guests and no members online