Kogo: Pogačice od čvaraka i kolači od sala

Subotom nastavljamo s receptima za kolače iz stare dalmatinske kuharice. Za gastro-serijal Kogo je pripremio recepte sa čvarcima i salom. Pogačice od čvaraka se pripremaju tako da se 25 dkg čvaraka samelje na stroju za meso, doda 25 dkg brašna, 12,5 dkg šećera, 1 cijelo jaje, 1 čašicu ruma ili kojeg drugog likera, 3-4 tučena klinčića, 1 žlicu cimeta i ostruganu limunovu koru. Od ovog se napravi tijesto, provalja u tanki list, od njega režu pogačice i pospu ozgo isjeckanim orasima. Peku se na umjerenoj vatri ...

Piše: Kogo

Pogačice slane od čvaraka

Samelje se 15 dkg čvaraka, doda 30 dkg brašna, 1 cijelo jaje, 2 žlice ruma, malo soli, papra i 2 dkg kvasca, kojeg se razmuti u 1/8 litre mlijeka.

Napravi se tijesto, izvalja prst debelo, režu se duguljaste kriške, koje se slože u namazanu tepsiju. Tijesto treba da raste ½ sata, namaže se ozgo jajem i peče pri umjerenoj vatri.

Posluži se uz vino ili pivo.


Salenjaci (kolači od sala)

U 35 dkg brašna doda se 2 žutanjka, čašicu ruma i hladne vode, koliko brašno upije. Tijesto se dobro izradi po prilici ¼ sata, dok pravi mjehure. Zatim se pokrije i ostavi hljepčić da počiva ½ sata na hladnom mjestu.

Očisti se 15 dkg sala od kožice. Tada se tijesto, koje je otpočinilo, izvalja i preko njega namaže salo jednim nožem. Kada se namaže, previje se i složi u 4 dijela, preklopi kao omotnica i stavi da opet počiva pola sata. Ovo se ponavlja do 3 puta.

Zadnji put se odrežu na četvorine, slože na trokut i peče u dobro ugrijanoj pećnici, a režu vrućim nožem.


Roščići od sala

Na stroju za meso samelje se 50 dkg sala i razdijeli u tri dijela. Zamijesi se 1 kg brašna sa 6 žutanjaka, 2 žlice šećera i čašu bijela vina. Tijesto ne smije da bude tvrdo. Razvalja se, premaže trećinom sala, preklopi i složi kao masleno tijesto da počiva ¼ sata.

Zatim se ponovo razvalja, premaže drugom trećinom sala, ostavi da otpočine opet ¼ sata. Najzad razvalja se kao hrbat noža debljine, premaže preostalim salom, režu četvorine, po sredini stavi se pekmez, preklopi, savije roščić i peče pri jakoj vatri.

Vruć se pospe vanilijinim šećerom. Mogu se saviti i peći bez marmelade.

Povezani članci

Who's Online

We have 987 guests and no members online