Kogo: Kukuruzovnice i kolač od krumpira

Svake subote Kogo za gastro-serijal priprema recepte za kolače iz bakine kuharice. Danas objavljujemo recept za kukuruzovnice na dva načina i kolač od krumpira s pekmezom. Kukuruzovnice se prave osobito u zimsko doba, kada se kolju svinje, jer tada u svakoj kući ima dovoljno čvaraka. 1 kg kukuruzova brašna (domaće pure) popari se vrelom vodom i pusti da se ohladi, te uzme dobra šaka domaćeg suhog grožđa, limunove kore, dosta cimeta, malo oraščića, malo rastopljena sala, 2 zdjelice čvaraka, 10 dkg šećera i malo soli. Ovo se dobro izmiješa, raširi na namazanu tepsiju i peče u pećnici ¾ sata. Pečeno se pospe šećerom i reže u kriškama. Jede se toplo a vrlo je ukusno.

Piše: Kogo

Kukuruzovnica (Benkovačka)

Stavi se u jednu zdjelu 2 kg kukuruzovog brašna i doda pola litre mlijeka, 25 dkg suhog grožđa, 20 dkg masti, 20 dkg šećera u prahu i još dobru šaku čvaraka. Sve se ovo dobro pomiješa i popari vrelom vodom, da se dobije tijesto, koje se dade žlicom razvući.

Ovo se tijesto stavi u jednu okruglu, mašću premazanu tavu i dobro raširi, te se peče pod pekom ili u pećnici.


Kolač od krumpira s pekmezom

Napravi se tijesto od 84 dkg skuhanih, pasiranih krumpira, 28 dkg prosijanog brašna, 28 dkg pekmeza, 2 tučena jaja, malo soli, sok od 2 limuna i ostrugane kore od 1 limuna.

U brašno se izmiješa 2 žlice pecivnog praška. Tijesto se dobro provalja i peče 1,5 sat na tihoj vatri. Peče se u uskom, duguljastom kalupu.

Povezani članci

Who's Online

We have 204 guests and no members online