Kogo: Konzerviranje rajčica i sok od rajčica

U gastro-serijalu ovog četvrtka objavljujemo još recepata za konzerviranje rajčica. Kogov prvi recept je jednostavan način konzerviranja rajčica. Izaberu se zdrave, neoštećene rajčice, operu i obrišu čistom krpom. Izrežu se na komadiće, a nezreli komadi se odstrane i stave najbolje u drveni sud (vidro). Na 10 kg rajčica uzme se 10 grama natril Benzona i 10 kg soli, dobro satare i izmiješa drvenom kašikom, te pospe po rajčicama, koje se prekriju tankom tkaninom da počivaju i provriju. Češće ih se preko dana pomiješa i ostavi tako 24 sata. Zatim se pune flaše, ozgo stavi malo ulja, dobro zaveže dvostrukim pergament papirom i spremi do upotrebe na hladnom mjestu.

 

Piše: Kogo

Sok od rajčica

Uzmu se zrele rajčice, operu ocijede, te ostrane peteljke i svi zeleni dijelovi, pa se izrežu na kolutove i stave u teću. Na svaki kg rajčica uzme se 3 dkg soli, a može i bez. Kuha se na vatri tako dugo dok se kožica potpuno ne smežura. Zatim se prognječi kroz gusto sito i sok se ponovo stavi kuhati da provrije. Kad je voda izvrila, a sok postao gušći ostrani se kraj štednjaka.

Puni se u ugrijane flaše i svaka se odmah začepi prokuhanim čepovima koji se još premažu sa smolom ili voskom ili se flaše zavežu komadom osušenog, te smočenog mjehura, da ne ulazi zrak. Ovako zatvorene flaše dobro se umotaju u vuneni pokrivač i slože u košaru da se kroz 24 sata dobro ohlade.

Spreme se zatim na suhom, promajnom mjestu do upotrebe.

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online