Jagode i čokolada s maslinovim uljem

Špiro Pavlić, chefKada je uoči degustacije biranih sortnih ulja tvrtke "Olea bb" iz Rapca održanoj u splitskoj kavani "Luxor" (gdje je chef naš sumještanin, Špiro Pavlić op.ur.) objavljeno da će se njihova istarska bjelica i leccino kušati posluženi s čokoladnim kolačem i pjenicom od jagoda, posjetitelji Tjedna maslinova ulja razmijenili su sumnjičave poglede. Ipak, nakon što su se degustatori razišli od stolova s hranom, pokazalo se da su u jednakoj mjeri počistili pladnjeve s uzorcima koji su bili preliveni preko škampa i fileta, kao i one na kojima je maslinovo ulje bilo poškropljeno preko spomenutih slatkarija. Jagode i čokolada od sada se više neće jesti samo sa šlagom... Efektna prezentacija osam sortnih i jednog blenda maslinova ulja obitelji Belić, poznatih istarskih uljara koji su u samo pet godina (koliko je prošlo od kada su kupili svoj prvi maslinik) prešli među vodeće i prepoznatljive hrvatske uljare, pokazala je kako vrhunskom ulju treba pristupiti jednako kao i vinu, jer se, poput raznovrsnih sorti vina, svako ulje drukčije sljubljuje s različitim okusima hrane ...

DEGUSTACIJA BIRANIH SORTI 'OLEE BB' U KAVANI LUXOR

Jagode i čokolada s maslinovim uljem

Piše: Tea Sumić / Slobodna Dalmacija
Foto: Paun Paunović / CROPIX

Ulje od sorte leccino, svježe i lagano s izraženim mirisom na maslinu, posluženo je sa sirovim kozicama, dok je carpaccio od grdobine bio preliven vodnjanskom crnicom, uljem voćnog mirisa i umjerene pikantnosti. Goveđi carpaccio, nešto jačeg okusa, poslužen je s frantoiom, "kraljem" medu uljima, počašćenim tim nazivom zbog svoje vrhunske kakavoće i kompletnosti okusa, u kojem se osjeća pikantnost peperoncina.

Svježe srdele tek su dva sata prije posluživanja pokapane limunovim sokom i začinjene svježe mljevenim paprom te su poslužene s bužom, uljem jakog voćnog okusa i mirisa na maslinu i artičoku. Okus jednostavnog pirea od slanutka krasno se nadopunio pendolinom, gorkastim i ponešto pikantnim uljem.

Najvećim se izazovom pokazala nabava šparoga, jer ih je trebalo naći i ubrati, priznao nam je chef Špiro, zadovoljan kako su se ovi aromatični izdanci složili sa selekcijom Belić (kupažom šest sorti).

Ipak, najveće je oduševljenje izazvala kombinacija maslinova ulja sa slatkim - čokoladni kolač poslužen je s gorkastom istarskom bjelicom, a pjenica od jagoda s leccinom.

Najveće je oduševljenje izazvala neobična kombinacija maslinova ulja sa slatkim: čokoladni kolač poslužen je s gorkastom istarskom bjelicom, a pjenica od jagoda s leccinom


Friško i sirovo

špiro pavlićZa ovu prigodu jelovnik su sastavili Duilio Belić, vlasnik "Olee bb", i naš sumještanin Špiro Pavlić, "Lvxorov" chef, i to po ključu samo friško i sirovo, jer prema Belićevoj filozofiji - koju nam je ovim putem sasvim jasno rastumačio - termička obrada ubija ono najbolje u okusu namirnice.

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online