Kogo: Konzerviranje naranača

Svakog tjedna gastro-serijal započinjemo konzerviranjem voća, a danas pišemo o narančama. Prvi recept koji je Kogo pripremio je ušećerena narančina kora. Izreže se 50 dkg debele narančine kore u veličini 2 kune i prokuha u 9 kipućih voda, dok nestane gorčine. Napose se ukuha gust sirup od 1 kg šećera i toliko vode da šećer upije i ocijedi se sok od 1 limuna. Zatim se doda prokuhana narančina kora i lagano kuha u sirupu. Više puta se drma sa posudom da upije sav šećer. Kad je gotovo suši se na zraku na čistoj krpi, provalja u kristalnom šećeru i spremi u flaše. Ovako priređena kora veoma je ukusna kao dodatak slatkišima, a i sama se može poslužiti uz čaj.

Piše: Kogo

Narančina kora

Prokuha se u više voda gornja narančina kora i čim zakipi promijeni se voda. Napose se učini sirup od 1 kg šećera, malo vode, sok od 1 limuna i 50 dkg prokuhane kore, te sve skupa kuha dok sve ne upije.

Kad je ukuhano osuši se, izreže u razne oblike, dobro provalja u kristalni šećer i spremi u flaše do upotrebe.


Orančada

Istruže se korica od 4 naranče, uzme sok od istih, te se nalije 2 litre vode. Napose se skuha gusti sirup od 1 litre vode i 50 dkg šećera i kad je gotovo doda se gornja smjesa i ostavi zatvoreno 1 sat.

Zatim se procijedi i može odmah poslužiti.

Ako se pak želi orančadu imati za dulje vrijeme, onda se bez da se ocijedi stavi sve zajedno u flaše i dobro začepi.


Salata od naranče

Izrežu se srednje sočne naranče s korom na kolutove. Slože se ukusno na tanjur, pospu šećerom i poliju dobrim prošekom.

Mogu se poslužiti uz hladno meso ili pečenku.


Arančini

Izmjeri se 25 dkg žute narančine korice (koja nije kemijski prskana, koja je zdrava za jelo), 20 dkg šećera i 2 dcl vode. Oguli se debela kora od naranče, izreže u razne oblike i moči u vodi 6 dana, mijenjajući svaki dan uvijek svježu hladnu vodu. Nakon toga se kora ocijedi i stavi u ukuhani šećer, tako dugo dok ne upije sav šećer (oko 2 sata).

Još vruću kuhanu koricu provalja se u kristalni šećer i ostavi da se prosuši na zraku na čistom papiru. Kad su suhe stave se u flaše i dobro zaveže.

Upotrebljavaju se za razne kolače i slatkiše. Za jelo su vrlo pikantne.


Arančini deserti

Kora od naranče se izreže na komade i topi u osoljenoj vodi 48 sati. Više puta treba vodu mijenjati, zatim se stavi kuhati da postane mekana. Ocijedi se od vode i samelje u stroju za meso.

Zatim se uzme šećera koliko teži samljevena kora i sve skupa stavi kuhati. Kad je već kuhano, prije nego se skine sa vatre, doda se par žlica samljevenih bajama ili oraha.

Malo se ohladi, učine se male okruglice i pusti na zraku prosušiti. Može se valjkom istanjiti i rezati u debljini 5 kuna, provalja se u kristalnom šećeru, složi na čisti papir i suši na laganoj vatri u otvorenoj pećnici, poslije nego se više vatra ne loži.

Osušene se slažu u kutiju i to red njih, a red pergament papira i posluži za desert uz čašicu likera. Mogu kuglice da se provaljaju i u ribanu čokoladu i puste posušiti.

Povezani članci

Who's Online

We have 96 guests and no members online