Kogo: Prošek

Od svih desertnih prirodnih vina naših krajeva najpoznatiji je prošek, a za današnji gastro-serijal Kogo je pripremio recepte za tri načina njegove pripreme. Prvi recept je za obični prošek: suho grožđe se zgnječi i procijedi. Na svaku litru mošta stavi se 10 dkg šećera i ostavi sve skupa da vrije dugo vremena. Kad je prestalo vrenje puni se u flaše i dobro začepi. Za drugi način pripreme prošeka uzme se dobrog bijelog vina, te na svaku litru doda 25 dkg šećera. Napose se u loncu skuha 1 litra vina u koju se uroni u krpicu umotano par klinčića i ostruganog oraščića da prokuha. Izmjereni šećer užuti se (u karamel) sve doda u ostalo vino i pusti ohladiti, zatim se procijedi i puni u flaše.

Piše: Kogo

Narodni prošek

Za 5 litara bijelog vina, uzme se 1 kg šećera. U teću se stavi šećer i vina toliko da ga pokrije. Kada šećer uskipi doda se ostalo vino.

Skine se sa vatre kad je provrilo, nalije se u demežanu, pokrije nabockanim papirom i pusti da vrije na hladnom mjestu dok vrenje ne prestane.

Zatim se ulije u flaše, začepi i spremi. Ljeti se opet ponovi filtriranje. Dok vrije dobro je u flašu staviti šaku suvica, jer dobije izvrstan okus i aromu.

    

Povezani članci

Who's Online

We have 252 guests and no members online