Kogo: Konzerviranje rajčica i paprika

Kogo je za današnji gastro-serijal pripremio recepte za konzerviranje rajčica i paprika. Počinjemo s gustišem (konšerva) od rajčica. Potpuno zrele rajčice se očiste od nezdravih i zelenih dijelova, te prognječe rukama – najbolje u drveno vidro, te pospu sa malo soli (na svaki kg 2 dkg) i ostavi preko noći da počivaju. Sutradan se odlije na površinu sakupljena čista voda, a ostalo se pasira kroz gusto sito. Ovako dobijena tečnost se razlije u plitke sudove (tanjure) i stavi na sunce sušiti. Sudovi se pokriju prozirnom tkaninom radi muha. Kroz 3-4 dana sva voda ishlapi, a ostane samo potpuno crveni gustiš, koji se zatim slaže u flaše i spremi. Radi rose (vlage) treba uvijek tanjure preko noći unijeti u kuću. Ovo sušenje se obično vrši za vrijeme najveće žege do polovice kolovoza ...

Piše: Kogo

U flaše napunjene gustišom stavi se žlica ulja da se na vrhu ne bi napravila pljesan. Na 1 kg gustiša stavi se 15-20 dkg prošišćene soli.


Paprike punjene s kupusom

Odaberu se okrugle i kratke paprike srednje veličine, operu i ocijede. Dršci se odrežu, povade sjemenke i očisti sredina. Bijeli glavati kupus se nareže u vrlo fine rezance. Paprika se popari vrućom vodom i ostavi 5 minuta u istoj, zatim se ocijedi. Kupus se stavi u zdjelu, posoli, papri, zaulji i doda kvasina kao za salatu i ostavi u ovome pola sata.

S ovako priređenim kupusom pune se paprike do polovice, slažu u flašu jedna uz drugu s otvorom prema gore. Zalije se ohlađenim prsolcem (1 litra vode, ½ litre kvasine i 1 dkg soli) i povrh svega nalije se malo ulja, te zaveže i spremi na suho mjesto.

Odlične su.

Povezani članci

Who's Online

We have 551 guests and no members online