Kogo: Domaći prošek i varenik na pelješki način

Za gastro-serijal ove srijede Kogo je pripremio recepte za prošek domaći i varenik na pelješki način. Evo kako se pravi domaći prošek: izgnječeno grožđe prije no što je uzavrelo valja procijediti, zatim se doda 16 % finog alkohola (na pr. na 10 litara doda se 1,6 litre alkohola), sve skupa izmiješa i ulije u demežane. Kada prestane vrenje demežana se začepi. Poslije 2-3 mjeseca procijedi se i stavi u flaše. Što dulje stoji to bolje.

Piše: Kogo

Pripremanje varenika (Pelješki način)

Za varenik se odabere najbolje grožđe, kao za prošek. Prognječi se i procijedi, pak se dobiveni sok izmjeri, te stavi kuhati. Od 100 litara soka dobije se 22-25 litre varenika. Sok se kuha u velikom kotlu, neprestano miješajući od rana jutra do kasne večeri. Treba često ostranjivati pjenu koja se sakuplja na površini. Kad varenik prestane pjeniti i bude bistar i gust kao med onda je gotov.

Izlije se u drugu posudu i pusti preko noći ohladiti, pa se spremi u staklene demežane do upotrebe.

Mnogo je zdraviji i hranjiviji od šećera. Preporuča se osobito slabunjavim osobama. Upoterebljava se u manjoj količini za sve vrste kolača, kompota i za kavu. Izvanrednog je okusa.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 437 guests and no members online