Kogo: Kečap i pašteta od rajčica

U gastro-serijalu ovog četvrtka pišemo o kečapu i pašteti od rajčica. Prvi recept koji je Kogo pripremio je kečup od rajčica (II). Izmjeri se 4 zrelih rajčica, pola kg kiselih jabuka, pola kg kapule, pola litre octa, 1 žličica mirodija (oraščića, cimeta, klinčića), malo paprike, soli i 20 dkg šećera. Operu se i skuhaju rajčice, jabuke i kapulu ostružemo, zatim se sve skupa dobro pasira, stavi kuhati i doda šećer, ocat i ostalo. Kuha se dok ne postane gusto, dobro miješa i vruće puni u male ugrijane flašice. Kad se ohladi, dobro se zaveže i spremi na hladno mjesto.

Piše: Kogo

Pašteta od rajčica

Uzme se 5 kg zrelih rajčica, 10-15 komada mesnatih paprika, 3 velike kapule, 2 glavice češnjaka, 2 žlice soli i na vrh žličice zrna papra. Rajčice se operu, obrišu i sitno izrežu, isto tako i paprika, kapula i luk češnjak. Stavi se sve skupa kuhati skoro sat vremena bez vode, samo se doda čaša dobrog vinskog octa. Kad je postalo dobro kašasto pusti se hladiti i pasira.

Gustiš dobiveni dade se opet kuhati 10-15 minuta. Prije nego što se skine s vatre doda se zdjelica od bijele kave puna ulja i isto toliko gorušice (senfa) i dobro izmiješa. Kad je ohlađeno pune se flaše. Povrh svega stavi se žlica ulja i dobro zaveže duplim celofanom.

Odlično je premazati kruh maslacem i poviše dodati sloj ove paštete. Može se zimi ovime začiniti bijeli grah (fažol), krumpir i suho meso.

Kao namaz na kruhu je odlična i zdrava hrana. Upotrebljava se za sendviče.

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online