Kogo: Priprema šampanjca i pelinkovca

Naš je Kogo za današnji gastro-serijal pripremio dva recepta za šampanjac i jedan za pelinkovac. Prvi način za pripremu šampanjca ide ovako: uzme se mošt od 18% sladora i pusti da provre 1-2 dana (ako se hoće slatko). Zatim se filtrira kroz naročite vrećice „holender“ i puni u jake za to podesne flaše, dobro zatvori prokuhanim čepovima, a svaki se čep opet pričvrsti špagom. Napunjene flaše se slože u hladan podrum da počivaju u suhom pijesku koso položene.


Piše: Kogo


Šampanjac na drugi način

Uzme se 15 litara mošta od bijelog grožđa i od ovog se odvoji 4 litre, te prokuha da dođe na 2 litre. Zatim se gradira na 30-32% pa se doda šećer da dođe na 30%.

Kad se prokuhani mošt dobro ohladio izmiješa se sa ostalih 11 litara te sve skupa filtrira kroz naročite filtere.

Daljnji postupak kako je već navedeno.

Neki prakticiraju da stave 1-2 zrna riže u flaše kad ih imaju puniti, da šampanjac bolje pjeni.


Pelinkovac

Uzme se zrelo slatko grožđe i dobro staro vino. Grožđe treba probrati, očistiti od nezrelih i oštećenih boba, pa se bobe ostave na suhom zračnom mjestu nekoliko dana da uvenu.

Pripravi se bačvica s vratašcima i u nju poslaže do ¾ grožđa, a između njega stavi se ½ kg dobrih suhih smokava, ½ kg suvica, 2 šipke sočne vanilije, 5 dkg gorušice u zrnu, 1 na kriške izrezanu dunju, 2 oraščića i koru od 2 naranče.

Ako se nalije 100 litara vina, stavi se 10 kg šećera i jedan pregršt svježeg pelina. Sve se ovo nalije dobrim starim crnim vinom da bude pokriveno i da ostane praznog prostora u bačvici 4 cm, pa se bačvicu dobro začepi.

Bačvicu se stavi u podrum da polako vrije i tek nakon 2-3 mjeseca može se pelinkovac upotrijebiti. Kad se istoči pelinkovac može se isto grožđe naliti vinom nekoliko puta i dobije se ukus vermuta.

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and no members online