Kogo: Kompot od trešanja

Bliži se sezona trešanja i naš je Kogo za gastro-serijal ovog ponedjeljka pripremio recepte za kompote od trešanja. Kompot od svježih trešanja priprema se tako da se trešnje operu, peteljka im se ostrani. Za 1 kg trešanja uzme se 10 dkg šećera, koji se prokuha sa 2 dcl vode, doda se trešnje i kuhaju dok ne postanu mekane. Posluže se još tople, a mogu i kao ohlađeni kompot ...

Piše: Kogo

Kompot od trešanja

Za 1 flašu kompota od ¾ litre uzme se 7 žlica prosijanog šećera (ne kristala). Lijepe, ne prezrele trešnje odaberu se i operu u više voda. Povade se peteljke, dobro se ocijede i posuše.

U flašu se reda red šećera, red voća tako dok se sve ne izreda. Gornji sloj neka bude šećer. Pri vrhu flaše ostavi se prazan prostor od 1-2 cm.

Flaše se zavežu pergament papirom, obaviju krpama ili sijenom, slože se u obični lonac, nalije se hladnom vodom i kuha 7 minuta iza kako je voda proključala.


Kompot od trešanja – brzi

Najprije se odabere ne prezrelo voće, po mogućnosti isti dan ubrano, opere se u više voda, ocijedi i povade im se peteljke. Skuha se šećerna otopina na 1 litar vode 70-80 dkg šećera za 2 kg voća, a može se staviti od 35-50 dkg šećera na 1 litru vode. To prema ukusu i materijanim mogućnostima. Da se očuva od kvarenja u svakom pogledu bolje je staviti više šećera, jer se time povećava i hranjiva vrijednost.

Šećer s vodom kuha se na laganoj vatri 25-30 minuta, više puta se opjeni, a kuhan je kada sa žlice padaju guste kapljice.

Voće se slaže u čiste flaše za kompot, tako da se ostavi prostor pri vrhu grlića 2-3 cm, zalije se žlicom limunova soka pa se zatim ulije vrući sirup, zaveže flaša i kuha se u pari na već opisani način 7 minuta.


Kompot od trešanja (II)

Trešnje zdrave, tvrde, operu se u više voda, ocijede, zatim se obare u ključaloj vodi samo jedan časak u koju se stavi na litar vode komadić limunove kiseline u veličini lješnjaka, da trešnje ne izgube prirodnu boju i oblik. Ocijede se rešetkastom žlicom i stave u hladnu vodu nekoliko minuta.

Ocijeđene se stave u flaše, doda kućarin limunova soka, kuha se šećerna rastopina na litar vode 35 dkg šećera za patent flaše, a za obične 50-80 dkg, i ohlađeno nalije se na voće. Zatim se staklenke zavežu i kuhaju u pari 3-5 minuta na temperaturi od 80 stupnjeva Celzijusa.

Za flaše od 1 litre potrebno je 1 kg trešanja, 25 dkg šećera i ½ litre vode.


Jednostavni kompot od trešanja

Odaberu se krupne, ne prezrele trešnje, dobro operu i ocijede. Uzme se 50 dkg šećera, ½ litre vode, jedan četvrt izrezane limunove korice, pola šipke od vanilije i pusti da se sve ovo prokuha 10-15 minuta. Opjeni se i uspe unutra oprane trešnje neka proključaju 3 minute, izvade se i slože u ugrijane flaše. Sok se još malo prokuha, pročisti pjena i vruće se nalije na trešnje. Doda se još ¼ litre ruma i vinskog špirita.

Dok su vruće zavežu se flaše s pergament papirom, umotaju u vunenu krpu i ostave se tako do sutradan da se ohlade. Spremi se na suho i zračno mjesto.

 

Kompot od trešanja bez šećera

Krupne, tvrde, zdrave i zrele trešnje se odaberu, operu, osuše i slože u patent flaše. Ostavi se malo prostora pri vrhu flaše. Nalije se hladne vode ispod vrha, zatvori dobro gumicom i staklenim poklopcem, te stavi u paru kuhati 7 minuta od kako voda proključa.

Oduzme se s vatre kad se malo ohladi i izvadi se iz vode, obriše i pusti da se ohladi do sutradan i spremi.


Jednostavni kompot

Odaberu se krupne, ne prezrele trešnje, dobro operu i ocijede. Uzme se 50 dkg šećera, ½ litre vode, ¼ sitno izrezane limunove korice, pola šipke vanilije i pusti da sve ovo prokuha 10-15 minuta, opjeni se i uspu oprane trešnje i neka proključaju 3 minute. Izvade se i slože u ugrijane flaše.

Sok se još malo prokuha, pročisti pjena i vruće nalije na trešnje, te se još doda ¼ litre ruma ili vinskog špirita.

Vruće flaše se zavežu pergament papirom, umotaju u vunenu krpu i ostavi tako do sutradan da se ohlade. Spremi se na police, na suho zračno mjesto.


Kompot na drugi način

Odaberu se trešnje, operu se dobro i pomno povade koštice. Zatim se dobro ocijede. Za 1 kg voća kuha se 61 dkg šećera s pola čaše vode. Trešnje se ubace u gotovu šećernu rastopinu i kuhaju 10 minuta, pak se doda lisnato narezanog limuna.

Dok se kuhaju višekratno se trese posuda i vadi se sakupljena pjena sa sredine. Flaše se ugriju i siplje se u iste vruće i sok. Povrh se doda 2 žlice ruma i ostavi sa strane toplog štednjaka dok se ohladi.

Ohlađeno se zaveže pergament papirom i spremi.

Povezani članci

Who's Online

We have 249 guests and no members online