Kogo: Trešnje

I ovog ponedjeljka naš je Kogo za gastro-serijal pripremio recepte s trešnjama. Započinjemo s trešnjama u šećeru: iz lijepih, žutih, svježih i zrelih trešanja izvade se peteljke i koštice. Uzme se 1 kg šećera polije sa ¼ l vode i tako dugo kuha dok se ne počne mrviti. Sad se pomiješa soka od 2 limuna, uspe unutra 1 kg trešanja kojima su izvađene koštice i kuha 5-6 minuta. Tada se teća stavi na stranu i više puta prodrma njome. Drugi dan se to isto prokuha opet 5 minuta, a treći dan nešto dulje dok sok ne postane gust. Zatim se voće zajedno sa sokom stavi vruće u staklo, tek do idući dan zaveže, prije platnom pa celofanom i spremi na suho zračno mjesto...


Piše: Kogo

Trešnje s rumom

Zrele sočne crne trešnje bez peteljke se metnu u mala stakla za ukuhavanje od ¼ litre. Odozgo se pospe dobra žlica tučenog šećera i 1 žlica ruma, zaveže dobro pergament papirom ili dvostrukim celofanom i kuha u pari 5-7 minuta.


Mekčina od trešanja

U ¼ l vode kuha se 75 dkg šećera, dok se mrvi zatim se primješa 1 kg crnih trešanja bez koštice i kuha 20-25 minuta na nagloj vatri.

Kuhana masa od trešanja se stavi u vruću staklenku, koju se tek slijedeći dan zaveže platnom i celofanom.


Kompot od bijelih trešanja

Odaberu se krupne zdrave bijele trešnje, povade im se peteljke, operu u više hladnih voda i dobro ocijede. Zatim se uzme ½ kg šećera u kockama i kuha u 1 litar vode 5 minuta u što se doda još žličica limunova soka.

Trešnje se slože u flaše i nalije mlačnom šećernom rastopinom. Zatim se zavežu dobro pergament papirom i kuhaju u pari još 8 minuta iza kako je uzavrelo (uske flaše), a 15 minuta (široke flaše).


Prirodan kompot od trešanja

Odaberu se lijepe tvrde, zrele zagasito crvene trešnje. Ostrane se peteljke i pažljivo se obrišu čistom bijelom krpom. Zatim se redaju u stakla širokog grla i to red šećera, red voća. Slaganje počinje i završava sa tucanim prosijanim šećerom. Računa se za ½ kg voća 25 dkg šećera.

Stakla se dobro napune, jer se voće slegne, zatim se dobro poveže, prije koamdićem platnene krpe, pak dvostrukim nakvašenim pergament papirom i stavi na sunce. Češće se okreću stakla, da budu na sve strane podjednako izložena suncu.

Čim se sav šećer rastopi i sok pređe preko trešanja, kompot je dobar. Spremi se na suho hladno mjesto za zimu. Na suncu stoji 30-40 dana.


Kompot od trešanja na treći način

Najprije se odabere ne prezrelo voće, po mogućnosti isti dan obrano, dobro se opere u više hladnih voda, ocijedi se i pomno povade peteljke.

Skuha se šećerna rastopina (sirup) i to na 1 litar vode 70-80 dkg šećera za 2 kg voća, a može se staviti i 35-50 dkg na litar vode – to prema ukusu. Da se očuva od kvarenja u svakom pogledu bolje je staviti više šećera, jer se time povećava i hranjiva vrijednost.

Šećer sa vodom se kuha na laganoj vatri 25-30 minuta, te više puta opjeni, a kuhan je kada sa žlice padaju guste kapljice.

Ulije se topao sirup na voće, zavežu flaše i kuha u pari još 7 minuta.


Trešnje u kvasini

Uzmu se zrele krupne, crne trešnje, dobro operu, te im se peteljke do polovice odrežu, a koštice ne vade, te tako uređene stave u čiste flaše. Zatim se uzme 26 dkg šećera koji se prelije sa ½ litre blage bijele vinske kvasine i prokuha sa komadićem cimeta. Ovo prokuhano i ohlađeno se prelije preko naslaganih trešanja.

Flaše se pokriju komadićem čistog platna pa se čvrsto zavežu u alkohol namočenim pergament papirom.

Poslije osmog dana ponovo se odlije sok do posljednje kapi, prokuha i prelije po trešnjama kao i prije te spremi na hladnom mjestu.

Obično se ovo posluži uz pečenku.


Sir od trešanja

Uzme se 2,5 kg krupnih zrelih trešanja, dobro opere i povade im se koštice, te stavi u teću da poklopljeno lagano kuha. Kad je voće postalo mekano, pasira se. Na pola kg pasirane mase doda se 37 dkg prosijanog šećera, te stavi sve zajedno da se kuha, neprestano miješajući dok se ne dobije čvsta masa, a gotova je kad se više ne lijepi ni za teću ni za žlicu. Zatim se izlije u plitku zdjelu, ovlaženu rumom.

Lagano se pokrije i spremi do upotrebe. Mogu se puniti i mali kalupi.

Povezani članci

Who's Online

We have 276 guests and no members online