Kogo: Konzerviranje trešanja

U gastro-serijalu i ovog ponedjeljka objavljujemo recepte za konzerviranje trešanja, koje je Kogo pripremio za Vas. Krećemo s receptom za konzerviranje trešanja za savijaču: zdrave trešnje se dobro operu i pomno izvade koštice. Voće se složi u flaše za kompot i čvrsto natisne a na to stavi žlicu šećera. Flaše se prekriju tankom lanenom krpicom, pa vlažnim dvostrukim pergament papirom i dobro zavežu konopcem. Zatim se omotaju vlažnim krpama i stave u pari kuhati 10 minuta kao ostali kompoti ...

Piše: Kogo

Suhe peteljke od trešanja

Peteljke od trešanja korisno se upotrebe ako se iste osuše na suncu i pohrane u platnenim kesicama na suhom mjestu.

Od njih se kuha čaj, koji je vrlo ljekovit za djecu, kad kašlju, a za odrasle koji pate na bubrezima.


Pulpa od bijelih trešanja

Dobro se operu u više hladnih voda 5 kg bijelih trešanja i povade im se koštice. Složi se u teću, ozgo pospe 1 kg šećera i sve kuha 2 sata uz često miješanje.

Kad je gusto kao marmelada, puni se u ugrijane flaše.  Vruće se puni u flaše i zaveže celofanom namočenim u alkohol.

Vrlo je hranjivo, a osobito se preporuča djeci.


Pulpa od crnih trešanja

Trešnje se operu i povade im se koštice. Na 1 kg trešanja uzme se 25 dkg šećera, koji se sam prokuha sa ¼ litre vode dok ne postane gusto. Zatim se dodaju trešnje i sve kuha na laganoj vatri pola sata uz stalno miješanje.

Vruće se puni u ugrijane flaše, zaveže, umota u vunenu krpu te ohlađeno spremi na zračnom suhom mjestu.


Slatko od trešanja

Ukuha se 1 kg kristalnog šećera sa ½ litre vode, pročisti se pjena i doda 1 kg trešanja, kojima se prije povade koštice. Šećerna rastopina ne smije biti prevruća, da se voće ne namreška.

Izreže se na kolutove polovica opranog limuna i doda trešnjama. Kad je slatko prilično gusto, a sok bistar, ono je kuhano. Oduzme se s vatre, a posuda se pokrije vlažnom čistom krpom i pusti preko noći da se hladi.

Drugi dan se složi voće u flaše, nalije sok i dobro zaveže. U slučaju da sok nije gust, može se prokuhati još 5 minuta bez voća.


Slatko od bijelih trešanja

Uzme se lijepih, zrelih, tvrdih bijelih trešanja, po mogućnosti ubranih isti dan, operu se u hladnoj vodi, ocijede i pažljivo im se povade koštice. Zatim se napravi krečena voda i to 1 litra vode, a kreča za veličinu oraha i stavi se voće u tu ratopinu da stoji pola sata.

U međuvremenu se ukuha 1 kg šećera sa ½ čaše vode, da šećer bude prilično gust, pak se u to uspe ½ kg očišćenih trešanja, koje su prethodno izvađene iz krečene vode i dobro se oprale i prosušile. Doda se šipku vanilije, ½ izrezane na tanke listiće limunove korice, pak se sve skupa kuha, više puta prodrma posudom da se pjena sakupi po sredini i pažljivo se opjeni.

Trešnje su kuhane, kad postanu prozirne, a sok umjereno gust i tada se skine s vatre, a posuda se pokrije vlažnom krpom i ostavi tako 24 sata. Zatim se složi u staklo, dobro zaveže i spremi.


Pekmez od trešanja

Trešnje se operu u više voda, povade im se koštice i stave kuhati bez vode, miješajući dok ne postane gusto, pa se pasiraju.

Zatim se uzme za polovicu voća šećera i isti se ukuha sa malo vode dok ne postane također gust, pa se u ovo stavi pasirani sok i sve opet zajedno kuha, dok ne postane gusto.

Vruće se stavlja u flaše i dobro ohlađeno zaveže pergament papirom te spremi.


Pekmez od trešanja na drugi način

Na 1 kg trešanja uzme se 25 dkg šećera i pola limuna. Operu se zrele, zdrave trešnje te im se povade koštice. Zatim se kuha sa malo vode u poklopljenoj teći. Kad su gotove pasiraju se i stave natrag u teću.

Tada se ocijedi sok od pola limuna i kada je masa skoro gotova doda se šećer, te se sve zajedno kuha 15-20 minuta na jakoj vatri, neprestano miješajući da ne zagori i da voće zadrži prirodnu boju.

Vruć pekmez se sipa u ugrijane flaše, koje se stave u mlačnu pećnicu da se ozgo uhvati kora, a povežu se kad je potpuno ohlađeno - obično sutradan.

Povezani članci

Who's Online

We have 428 guests and no members online