Kogo: Grah u kvasini i tikvice za punjenje

Konzerviranje povrća je tema gastro-serijala i ovog četvrtka, a Kogo je pripremio recepte za grah u kvasini i tikvice za punjenje. Za spravljanje graha u kvasini mahune se dobro očiste i operu, a napose se kuha osoljena voda (na 1 l vode žlica soli). U tu se vodu u ubrusu zavezani grah zaroni, te pusti da proključa 10 minuta od kada zavrije. Zatim se osvježi u hladnoj vodi i dobro ocijedi na situ. Složi se u zdjelu i polije vrućom ne prejakom kvasinom da stoji jedan dan. Sljedeći dan složi se gusto u flaše, doda par češnjaka, par listova lovora, par zrna papra i zalije čistom prokuhanom i ohlađenom kvasinom. Ako je kvasina prejaka, onda se razblaži da se može jesti. Povrh svega se stavi prst ulja visoko. Ovako pripremljen grah ne treba kuhati, nego se upotrebi zimi za salatu.

Piše: Kogo


Tikvice za punjenje

Tikvice se oljušte od kože, izdubi se sredina i povade sjemenke. Svaka se osoli i stavi u zdjelu da preko noći počiva. U zdjelu se stavi malo limunove kiseline.

Sutradan se dobro ocijede, gusto se slože u flaše jedna uz drugu, odozgo se nalije ocijeđena slana voda koju su preko noći pustile, a poviše se stavi malo ulja, dobro zaveže i spremi do upotrebe.

Povezani članci

Who's Online

We have 2368 guests and no members online