Kogo: Džemovi i marmelade od trešanja

I ovog ponedjeljka Kogo je za gastro-serijal pripremio recepte za konzerviranje trešanja.Tako danas pišemo kako se spravljaju džemovi i marmelade od trešanja. Džem od trešanja: iz jednog kg trešanja povade se koštice. Naslaže se u teću u slojevima red trešanja, red šećera (pola kg na 1 kg trešanja). Pokrije dobro mokrom krpom i ostavi tako umotano na hladno mjesto preko noći. Sljedeći se dan kuha brzo pola sata i vruće sipa u stakla. Tek nakon par dana se zaveže sa platnom, pa celofanom i spremi na hladno mjesto ...

Piše: Kogo


Džem od trešanja odličan

Voće se opere u više voda, očiste peteljke i povade koštice. Uzme se 2 kg lijepih zrelih crnih trešanja. Napose se pasira 50 dkg očišćenih i opranih zrelih šumskih jagoda. Zatim se prokuha 1,5 kg šećera u kockama sa 2 čaše vode i pročisti od nakupljene prljave pjene. Kad je šećer bistar i gušći dofaju se najprije trešnje, miješa se oprezno drvenom žlicom da ne zagori. Poslije 15-tak minuta doda se sok od pasiranih jagoda i sve skupa miješa i kuha dalje.

Kad je sve kuhalo  još 15 minuta ostrani se sa vatre i mlako puni u flaše i pusti da se potpuno ohladi. Zatim se zaveže u rumu namočenim celofanom i spremi na zračnom suhom mjestu.


Džem od trešanja, ribizla i malina

Uzme se 1 kg zrelih trešanja, 1 kg ribizla i 1 kg malina. Sve se dobro opere zasebno i pusti da se voda dobro ocijedi. Brižljivo se očisti, a iz trešanja se povade koštice. Za svu ovu količinu uzme se 1,5 kg šećera, koji se prokuha u 2 čaše vode. Opjeni se šećer da bude bistar.

Kad dobro uzavre stave se najprije trešnje. Kad su se ove prokuhale optrilike 10-15 minuta, dodaju se ribizle koje se također kuhaju još toliko, te se naposljetku dodaju maline i pusti sve zajedno da dalje prokuha. Kad se smjesa u komadima odvaja od žlice, onda je džem gotov. Pokrije se čistom vlažnom krpom i pusti da se sasvim ohladi.

Tada se napune stakla, dobro zatvore vlažnim pergament papirom i čvrsto zavežu konopom. Čuva se na hladnom zračnom mjestu.

Ovaj džem je odličan za punjenje palačinki, omleta kao i za sitne kolače uz čaj.


Džem od bijelih trešanja

Dobro se opere 3 kg krupnih bijelih trešanja, povade im se koštice i samelje na stroju za meso. Zatim se samelje tako isto jedna mesnata naranča sa korom. Sve se dobro prokuha najprije bez šećera, a zatim se doda 1 kg šećera u kockama i kuha dok ne postane gusto.

Pusti se ohladiti i mlačnim se pune boce, a kada se potpuno ohladi, boce se dobro zavežu.

Ovaj džem se može poslužiti uz liker.


Marmelada od trešanja

Dobro se opere 2 kg zrelih slatkih trešanja, kojima se povade koštice i stave u teću. Ovome se doda 1 kg šećera i šipka vanilije i kuha na ugrijanom štednjaku, miješajući novom drvenom žlicom dok ne postane gusto. Zatim se sipa u ugrijane flaše širokog grla.

Kad se marmelada ohladi stavi se ozgo komadić celofana namočena u rumu, poklopi se čistom platnenom krpom, pergament papirom, koji se čvrsto zaveže tankom konopcem.

Flaše se obrišu i spreme na određeno mjesto.

 
Marmelada na brzi način

Opere se 1 kg zrelih slatkih trešanja, te im se povade koštice. Zatim se samelje na stroju za meso i stave u teću, doda se 50 dkg šećera i kuha neprestano miješajući 20-25 minuta da ne zagori.

Kad je kuhano pune se ugrijane flaše. Odmah se poklopi pergament papirom nakvašenim u alkoholu, dobro se zaveže i spremi do upotrebe na police.


Jednostavna marmelada od trešanja

Dobro se opere 3 kg zdravih trešanja, povade im se koštice, izreže se na kolutove pola limuna, još doda 1 kg šećera i sve kuha na jakoj vatri da brzo vrije. Kad je kuhano, vruće se puni u ugrijane flaše.

Ostali postupak kako je prije navedeno za marmelade.

Povezani članci

Who's Online

We have 276 guests and no members online