Kogo: Cherry brandy i liker od trešanja

Za današnji gastro-serijal Kogo je pripremio recepte za cherry brandy i liker od trešanja. Cherry brandy spravljamo od 1 kg sočnih višanja i 1 kg šećera koji se skupa kuhaju 7-8 minuta. Stuče se zatim jedna šaka koštica od višanja, umota ih se u čistu krpicu i kuha u ¼ l vode. Sok se opjeni dok se kuha i kad je pročišćen pusti se da se ohladi. Zatim se dobro filtrira i izmjeri koliko je soka, te se toliko uzme čistog alkohola 90%. U alkoholu se doda procijeđena voda od kuhanih koštica, sve skupa se dobro izmiješa, filtrira i ostavi. Poslije 8 dana opet se filtrira i spremi u dobro zatvorene flaše. Ostavi se da dozrijeva 2-3 mjeseca. Izvrstan je.

Piše: Kogo


Liker od trešanja

U široku bocu se stavi pola kg crnih zrelih trešanja i nalije 1 litra vinskog špirita i doda desetak stučenih koštica, jer one daju vrlo dobar okus, aromu. Boca se dobro zaveže i ostavi 14 dana na hladnom mjestu da stoji i svaki se dan promućka.

Skuha se zatim u 1 l vode 1 kg šećera i pusti da se ohladi. Sljedeći se dan pomiješa  bistri prokuhani šećer u procijeđeni alkohol (špirit).

Liker se spremi u dobro začepljene boce i pusti 3 mjeseca da dozrijeva.

Povezani članci

Who's Online

We have 305 guests and no members online