Kogo: Višnje

Ovog ponedjeljka u gastro-serijalu objavljujemo recepte s višnjama. Evo što je Kogo prpremio ... Suhe višnje na dalmatinski način pripremaju se tako da se zdrave višnje razastru na čiste sture, slože dosta gusto i suše na suncu 2-3 dana. Preko dana se promiješaju, a na večer pokriju ili unesu u kuću radi rose. Kad su polovicu suhe, poškrope se morem i kad se dobro ugriju pokriju se toplim, na suncu ugrijanim, čistim platnom da se oznoje. Ovo se opetuje za par dana dok se dobro ne osuše i namreškaju. Naročito to treba paziti da ostanu sočne i da se ne presuše. Kad su osušene stave se u drvene bačvice, dobro promiješaju i zatvore da zrak ne ulazi. Ovako spremljene mogu se uzdržati duže vremena. Od ovako osušenih višanja dobar je kompot u zimsko vrijeme...

Piše: Kogo


Kompot od svježih višanja

Opere se 1 kg višanja i odstrane im se peteljke. Posebno se kuha ¼ l vode, 20 dkg šećera sa komadićem cimeta, 2 žlice ruma i u ovo se saspu višnje i kuhaju dok ne postanu meke.


Kompot od višanja

Sprema se na isti način kao i od trešanja, samo se doda 10 do 15 dkg više šećera, a ne dodaje se limunova soka, jer one imaju svoju prirodnu kiselinu.


Kompot od višanja na drugi način

Operu se višnje i povade im se koštice, te se uzme na 1 kg voća 50 dkg šećera. Šećer se skuha u pola litre vode i ohladi.

Višnje se slože u flaše i nalije se ohlađeni sirup, dobro zaveže pergament papirom i kuha u pari 15-20 minuta.

Kompot se može skuhati sa ili bez koštica.


Kompot od višanja na treći način

Odabere se 3 kg svježih zdravih višanja, stavi na sito i prelije izdašno hladnom vodom. Dobro se ocijede, očiste peteljke i razastru na platno da se prosuše.
Napose se stavi skuhati 1 kg šećera sa 1,5 l vode da dobro provrije, dobro opjeni, odmakne kada je gotovo sa štednjaka i stave višnje da se u istom polagano zagrijavaju do ključanja. Zatim se digne sa vatre i teća se zagnjuri do polovice u hladnu vodu da se kompot brže ohladi. Potpuno ohlađeni kompot složi se u čiste suhe flaše, zatvori pergament papirom i čvrsto zaveže konopcem. Zatim se kuha u pari kao svaki drugi kompot još 12 minuta od kada proključa voda, pak se ostrani sa vatre i u istom loncu pusti ohladiti do sutradan, kada se flaše povade, obrišu, dobro osuše i ostave na suhom hladnom mjestu.


Kompot od višanja sa medom

Odaberu se krupne višnje, operu i ocijede, pomno se povade koštice, pa se slože u flaše. Napose se skuha sirup od 80 dkg meda i 1 l vode i dok je još vruć nalije se po voću.

Stakla se zavežu i kuhaju 20 minuta na 80 stupnjeva Celzijusa. Ovaj kompot također se može kuhati i sa košticama.


Prirodan kompot od višanja

Lijepe, zdrave, krupne višnje dobro se operu i povade im se koštice, poredaju se u porculansku zdjelu, preliju dobrom kvasinom i ostave preko noći. Sutradan se dobro ocijede, te slože u široku flašu i to red šećera, red višanja, a slaganje počima i završava sa šećerom.

Zatim se flaša zatvori čistim bijelim platnom, a povrh dvostrukim vlažnim pergament papirom i čvrsto zaveže tankim konopcem.

Ovako pripremljene višnje drže se vrlo dugo i zadržavaju izvanredan okus.

Povezani članci

Who's Online

We have 595 guests and no members online