Kogo: Likeri od šepurike

U gastro-serijalu četvrtkom pišemo o likerima, a za danas je Kogo pripremio dva recepta za liker od šepurike. U kasnoj jeseni nabere se plod divljih ruža (šepurike). Najbolji su kad ih malo slana opari. Za pripremu likera od divljih ruža plod se opere i stuče te se stavi u bocu širokog grla, doda se 3-4 klinčića, komadić kore od cimeta i malo limunove i narančine kore pri vrhu izrezane. Sve se to nalije sa 1 litrom domaće rakije. Zatvori se dobro i ostavi 8 dana na suncu ili na svjetlom toplom mjestu. Procijedi se i doda 50 dkg sa ¼ litre vode prokuhanog, pročišćenog i ohlađenog šećera (sirupa). Iza 8-10 dana opet se procijedi kroz gustu krpu ili filter papir, napuni flaše i dobro začepi...

Piše: Kogo


Liker od šepurike

Očisti se od čaške i peteljke 2 kg šepurike. Isjeku se skupa sa košticama i stave u flašu širokog grla. Prelije se ozgo sa 1 litrom dobre domaće rakije. Zaveže se boca i ostavi na suhom 6 sedmica.

Tečnost treba prve 3 sedmice svaki dan dobro promućkati. Iza 6 sedmica prokuha se sirup sa 1 litrom vode i 75 dkg šećera, te se ukloni suvišna pjena. U kuhani sirup doda se 2 kitice pelina i šaku svježih stučenih smričaka. Sirup se pokrije i ostavi na miru da se ohladi. Onda se ulije u liker i ponovo ostavi se sve skupa da miruje još jednu sedmicu.

Nakon toga se procijedi kroz vrlo gusto platno i ulije u boce. Boce se dobro začepe, spreme i pusti da liker dozrijeva još 2-3 mjeseca.

Povezani članci

Who's Online

We have 111 guests and no members online