Kogo: Konzerviranje krastavaca

I ovog četvrtka u gastro-serijalu objavljujemo recepte za konzerviranje krastavaca. Krastavci u presolcu pripremaju se tako da probrane mlade krastavce s peteljkom stavimo u dosta duboki sud, polijemo s kipućom vodom u koju se prethodno rastopi komadić alaune (stipse) da krastavci ostanu tvrdi. Ovako poliveni ostave se 1 sat u vodi poklopljeni, a zatim se osvježe u hladnoj vodi. Ocijede se i svaki se pojedini komad očisti krpom. Slažu se u flaše, a između njih se stavi po komadić hrena, par zrna zelenog grožđa, lišća od vinove loze, lišća od višnje, koromača i malo sjemenja od slačice. Naslagano se prelije sa iskuhanim presolcem...

Piše: Kogo


Za 1 l vode uzme se obilata šaka soli i kad ovo prokuha doda se ¼ l dobre vinske kvasine, te se opet sve skupa dobro prokuha i opjeni.

Grlo boce mora ostati prazno, a flaše se zavežu dvostrukim pergament papirom i ostave 5-6 dana na suncu i treba ih često okretati, da ih sunce jednako grije, a preko noći ih unijeti na toplo mjesto. Dok se flaša na suncu griju, treba pergament papir svaki dan prekriti sa mikrom krpom (oblog) kako se flaša uslijed vrenja ne bi rasprsla. Za vrijeme vrenja tekućina bude mliječno mutna, a netom se izbistri onda je vrenje prestalo, pa se flaše spreme na suho, hladno mjesto gdje se polagano bistre.

Nakon 8 dana može se nadoliti malo prokuhane ohlađene vode u koju se pomiješa malo kvasine te ponovo dobro zaveže i spremi.


Krastavci konzervirani na suncu

Male, zelene krastavce se opere i krpom obriše, vrhovi im se rasijeku i slože u flaše. Između istih doda se raznog lišća i mirodija, kako je već opisano u prethodnom receptu, isječe se na komadiće hrena i osoli koliko je potrebno da bude slano, te nalije hladnom vodom. Grlo treba da ostane prazno.

 Zaveže se dobro dvostrukim pergament papirom i stavi 5-6 dana na suncu da provrije, a svaki se dan pergament papir vlaži mokrom krpom da se flaša uslijed vrenja ne raspadne. Spremi se na suho, hladno mjesto.

Povezani članci

Who's Online

We have 248 guests and no members online