Kogo: Konzerviranje višanja

Sezona višanja počinje i naš je Kogo prikupio recepte za njihovo konzerviranje koje objavljujemo u današnjem gastro-serijalu. Započet ćemo s receptima za slatko od višanja. Višnje se operu u hladnoj vodi i povade im se koštice. Na 1 kg očišćenog voća uzme se 1-1,2 kg šećera, učini se sirup sa čašom vode, ostrani sa štednjaka, stavi unutra voće da se najprije ugrije na nagloj, pa na tihoj vatri i dobro se opjeni. Kuha se tiho 20-25 minuta.  Kad je kuhano, posuda se pokrije vlažnom krpom do sutradan, pak se voće stavi u flaše, dobro zaveže i spremi. Ako se primjeti da je sok još rijedak, onda se isti prokuha još 5 minuta bez voća...


Piše: Kogo


Slatko na drugi način

Višnje se dobro operu, ostrane se peteljke i povade koštice. Uzme se toliko šećera koliko i voća. Zatim se voće stavi u krečenu vodu (1 l vode i kreča u veličini oraha) i ostavi u ovoj 1 sat. Zatim se operu u više hladnih voda i dobro ocjede.

Napose se kuha 1 kg šećera sa 1 čašom vode, te se u gotov sirup stave višnje i kuhaju najprije na laganoj, a zatim na jakoj vatri 20 minuta. Za vrijeme kuhanja šećer se stalno opjeni. Daljnji postupak kako je već navedeno.

Osobito je ukusno, ako se za vrijeme kuhanja doda par klinčića, malo vanilije i isjeckane limunove kore.


Slatko od višanja na treći način

Odaberu se zdrave, ne prezrele višnje, operu u više hladnih voda i dobro ocijede, povade im se koštice i izmjeri na 1 kg voća 1 kg šećera. Zatim se kuha šećer sa pola čaše vode otprilike 15-20 minuta dok ne postane gust. Dobro se opjeni, pak kad je sirup gotov, polije se kipući povrh višanja koje su već poredane u zdjelu, pokrije se čistom vlažnom krpom do sutradan.

Slijedeći dan se sok od višanja dobro ocijedi, a višnje se ponovo stave u zdjelu. Sok se ponovo prokuha, opjeni i polije po višnjama, pak se opet pokrije i ostavi do sutradan.

Treći dan se prokuha sve skupa samo 5 minuta, opjeni, pokrije vlažnom krpom i ostavi da se preko noći ohladi. Sutradan se složi u flaše, dobro zaveže celofanom i spremi do uporabe na hladno, suho mjesto.


Slatko od višanja na četvrti način

Iz 1 kg višanja povade se oprezno koštice, te se uzme 1,5 kg šećera i napose se kuha sa čašom vode, dok postane gusti sirup. Višnje se uspu u ovo i polako bez miješanja kuhaju na laganoj vatri, opjeni se i prodrma posudom.

Kada sok kaplje u gustim kapljama, slatko je gotovo. Pokrije se čistom vlažnom krpom i ostavi do sutradan. Stavlja se u flaše, dobro zaveže i spremi.


Višnje u rakiji

U flašu širokog grla ulije se 1 litra dobre rakije, doda izabrana oprana višnja (toliko da bude pokrivena rakijom) sa 25 dkg šećera, par klinčića, limunove kore i ostavi na suncu ili toplom mjestu 40 dana.

Iza toga postupa se kako je već navedeno (procijedi i stavi u flaše).


Višnje u rumu

Stavi se u bocu 1 kg opranih višanja, 1 kg šećera i ¼ litre ruma i ostavi na suncu 40 dana, poslije čega se dobije izvrstan liker.

 

Višnje pripremljene za savijaču

Višnje, a mogu i trešnje, očiste se od koštica i stave u flaše. Uzme se šećera koliko i voća. Zatim se stavi kuhati, opjeni i kada postane malo gusto, ostrani sa vatre te pusti ohladiti u istom loncu.

Ovako pripravljene, upotrebljavaju se kao nadjev za savijaču zimi, a izgledaju kao svježe.

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online