Kogo: Ukuhano pikantno povrće (mixed pickles)

Danas u gastro-serijalu objavljujemo dva recepta zu mixed pickles (ukuhano pikantno povrće), a prvi ide ovako: raznovrsno, posve maleno mlado povrće, kao šparoge, mrkvu, cvjetiće cvjetače, posve male mahune od graha, male oguljene korabice, mladice od kelja itd., očisti se i kuha svaku vrst povrća za sebe u vodi s malo kvasine i soli, dok se dade lako probosti viljuškom. Onda se ocijedi i pokrije hladnom vodom. Ovoj vrsti povrća primiješa se sasvim maleni krastavci, zelene rajčice, nekoliko feferona i malenih kapulica i sve se poreda u skladnim bojama s nekoliko gorušicina zrna u staklu za ukuhavanje. Skuha se zatim dobra kvasina s malo soli i polije ohlađena preko povrća, da ga najmanje 2 prsta široko pokriva. Zatim se zaveže stakla mjehurom ili pergamentom i kuha tako dugo u pari dok kvasina stane bacati mjehuriće, najviše kvarat sata ...

Piše: Kogo

Povrće izgleda osobito lijepo u patentiranim staklenkama.


Mixed pickles (II)

Za ovo se uzme čvrsto savijena cvjetača, mlade male mrkve, mlade mahune, zrna mladog graška, male zelene krastavce, male zelene rajčice i male kapulice. Rajčice i krastavce se drži nekoliko sati u slanoj vodi ili još bolje, ostavi ih se preko noći u soli, te sutradan dobro ocijedi i stavi proključati u kipućoj osoljenoj vodi u koju se stavi malo sode bikarbone. Zatim se proključaju ružice od cvjetače, koje su se prije močile par sati u čistoj hladnoj vodi, izvade  i stave u hladnu vodu da se osvježe, te ocijede. Iza ovoga se mahune izrežu na komadiće, prokuha, osvježi u hladnoj vodi i ocijedi, a tako isto i zrna graška. Mrkva se izreže na kolutove, prokuha i ocijedi.

Kad se svo povrće prokuhalo i napose ocijedilo onda se pripremi mirodija koja se doda svakom povrću i to: 1 limun izrezan po duljini na 8 dijelova, komad izrezano hrena na kolutove, nekoliko zrna bijelog papra, par listića mladog koromača, gomolj izrezanog kopra i par listića lovorike.

Zatim se pripremi tekućina od 2 l kvasine i 1 l vode, prokuha i ohladi.

Povrće se slaže u flaše, tako da se stavi jedan red povrća, a red mirodije, dok se sve ne izreda, a po vrhu se pokrije listom koromača, nalije ohlađenom razblaženom kavsinom, dobro zaveže i spremi.

Ovako složeno povrće svako za sebe se ostavi 2 mjeseca, a iza toga se izmiješa i složi u jednu ili više velikih flaša, te nalije novom razblaženom, prokuhanom i ohlađenom kvasinom.

Ako povrće ostane svako u svojoj flaši, onda ne treba mijenjati kvasinu. Ako se povrće izmiješa zajedno, onda se po ukusu može dodati još par crvenih paprika.

Povezani članci

Who's Online

We have 209 guests and no members online