Kogo: Konzerviranje višanja

Za ovaj ponedjeljak Kogo je pripremio recepte za džemove i pekmez od višanja. Za spremanje džema od višanja uzme se 2 kg zrelih izabranih višanja, dobro se opere u više voda, te im se povade koštice i dobro ocijede. Zatim se redaju u posudu u kojoj se imaju kuhati, red voća sa malo limunove isjeckane kore, malo korijena od cimeta i par klinčića, i red šećera (1,5 kg). Kad se sve izredalo pokrije se vlažnom krpom, naokolo dobro obavije i tako ostavi kroz noć. Sutradan se naglo kuha, pjeni i višekratno trese posudom. Kad se kuhalo pola sata i postiglo dovoljnu gustoću, oduzme se s vatre i pusti ohladiti. Ohlađeno se puni u flaše i dobro zaveže. Vrlo je ukusno ako se posluži uz pečenku...

Piše: Kogo


Džem od višanja na drugi način

Odaberu se krupne zrele višnje 1 kg, te se iz jedne polovice povade koštice, a druga se pasira sa košticama. Napose se učini sirup od 1 kg šećera sa čašom vode. Kad je sirup gotov, u isti se stavi pasirani sok i ostale višnje i sve skupa kuha 20 minuta dok postane gusto.

Ostali postupak kako je već navedeno.


Džem od višanja na treći način

Izvade se koštice od 1 kg višanja i stavi se kuhati sa 1 kg šećera 15 minuta.

Zatim se vruće puni u ugrijane flaše i nakon 24 sata zaveže celofanom.


Mekači od višanja

Kuha se 1 kg šećera u ¼ litre vode, dok se počne mrviti, pa se primiješa 1 kg višanja, kojima su izvađene koštice i kuha 25 minuta.

Vruće se sipa u ugrijana stakla i zaveže duplim celofanom namočenim u alkohol.


Pekmez od višanja

Odaberu se zrele višnje, povade koštice i operu u više hladnih voda, zatim se pasiraju. Na 1 kg pasiranih višanja skuha se sirup od pola litre vode i 75 dkg šećera, prokuha se 15-20 minuta, dobro opjeni i doda voćna masa. Kuha se na jakoj vatri uz neprestano miješanje. Pekmez je gotov kad se odvaja od dna posude u kojoj se kuhao.

Puni se vruć u ugrijana stakla, pak napunjen stavi u mlačnu pećnicu da se ozgo uhvati kora. Kad se potpuno ohladi, poveže se dvostrukim pergament papirom i spremi na podesno mjesto.

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online