Kogo: Konzerviranje krastavaca

Danas u gastro-serijalu objavljujemo dva recepta za konzerviranje krastavaca. Krastavci u ćupovima pripremaju se tako da se ćupovi najprije operu vrućom vodom, pa se napune vrućom vodom i ostave preko noći. Prije nego se naslažu krastavci, ćup se dobro natare s unutrašnje strane natučenim češnjakom. Odaberu se zdravi krastavci, operu i osuše te malo izbockaju. Na dno ćupa se stavi lozova i višnjeva lista, koromača i hrena, te slažu krastavci između kojih se stavi par zrna papra i gorušice. Napose se prokuha presolac i to na 5 l vode 35 dkg soli. Kad uzavre još se kuha 20 minuta i pusti ohladiti, te ulije po krastavcima, koji se pokriju lozovim i višnjevim lišćem, ćup zaveže pergament papirom i ostavi 10 dana na toplom mjestu, a zatim se spremi na suho, hladno mjesto...

Piše: Kogo


Pri upotrebi krastavce uvijek treba vaditi iz ćupa drvenom viljuškom, a nikada rukom ili metalnim predmetom.


Krastavci s kvascem

Uzmu se krastavci srednje veličine, operu i obrišu krpom. Slože se u flaše, a između doda malo koromača, stručak pelina i rute, par zrna papra, par kriška češnjaka, nalije se mlakom vodom i na vrhu se stavi kriška prepečenog crnog kruha.

Zatim se pokrije čistom krpom i stavi 8 dana na sunce da vrije. Nakon toga se izvadi kruh iz flaše da se ne bi presolac zamutio, dobro zaveže dvostrukim pergament papirom i spremi na suho, hladno mjesto.

Na dno flaše, kao i na vrhu, uvijek treba da bude deblja naslaga lišća.

Povezani članci

Who's Online

We have 252 guests and no members online