Kogo: Slatko od jabuka

Za gastro-serijal ove subote Kogo je pripremio dva recepta za slatko od jabuka. Prvi je jabuke u haljini: male zrele jabuke se operu i oljušte. Pomno se izvade sjemenke, a unutra  se utisne slijedeća masa: malo šećera, sitno isjeckanih bajama, suvica i malo marmelade od naranče. Napose se napravi masleno tijesto, provalja dosta debelo, izrežu četvorine od  tijesta i na svaku posloži jedna jabuka. Krajevi tijesta se spoje u sredini povrh jabuke,  ali se prije namažu bjelanjkom da se bolje priklope i pričvrste klinčićem. Cijelo se  premaže žutanjkom, poreda u tepsiju i peče. Pečeno se pospe sitnim šećerom ...

Piše: Kogo


Jabuke pržene

Načini se lijevano tijesto, kao za palačinke od 18 dkg brašna, 4 dkg šećera, doda zrno soli, ostrugane kore i sok od ½ limuna, 2 dcl bijelog vina, a na koncu snijeg od 2  bjelanjka.

Jabuke se oljušte i režu na kolutove, koji se dva i dva spoje, a po sredini  premažu pekmezom, pospu oguljenim i isjeckanim bajamama i skupa stisnu. Svaki se komad  umoči u lijevano tijesto i prži u vrućoj masti ili ulju. Dobro se ocijedi i pospe šećerom.  Prži se zlatno žuto na umjerenoj vatri.

Na ovaj se način mogu pržiti šljive i drugo voće.

Povezani članci

Who's Online

We have 207 guests and one member online

  • admin