Kogo: Konzerviranje šljiva

Ponedjeljkom u gastro-serijalu pišemo o konzerviranju voća, a Kogo je za danas  pripremio recepte za šljive. Započet ćemo s receptom za sirove šljive u mekinjama. Odaberu se zdrave, zrele šljive, dobro operu i izbrišu. U limenu kutiju se stavi sloj mekinja, pa red šljiva da se jedna druge ne dodiruju i tako sve dok se ne napuni red šljiva, a red mekinja, gornja treba da bude od mekinja. Kutija se zatvori i spremi na suho mjesto. Šljive će se ponešto smekšati, ali se održe vrlo dugo. Prije nego ih upotrijebimo treba ih uroniti u kipuću vodu i ohladiti, jer ovim će se one nabujati i biti kao svježe...

Piše: Kogo


Šljive u cijelo

Šljive se operu u više voda i povade im se koštice. Zatim se kuha na 1 kg očišćenih šljiva 35 dkg šećera sa ¼ l vode, doda limunove kore i komad cimeta i dobro opjeni.

Kad je sve dobro prokuhalo i postalo gusto kao med dodaju se šljive i prokuhaju 5 minuta. Pri tome se češće trese sa tećom. Mlako se složi u flaše, ohladi i zatvori.


Šljive na suncu

Šljive se stave u flašu od ¼ litre, ozgo doda 4 žlice šećera u prahu i 4 žlice ruma, dobro zatvori, zaveže i stavi na sunce. Flaša se više puta okrene da šljive budu jednako izložene suncu, gdje stoje tako dugo dok same ne puste sok.

Mlako se složi u flaše, ohladi i zatvori.


Kompot od bijelih šljiva

Ukuha se sirup od 35 dkg šećera sa ¾ l vode. Napose se uzme 1 kg krupnih, zdravih, opranih i čačkalicom nabockanih šljiva (nabockaju se da u kuhanju ne raspuknu). Kad je sirup gotov stave se u ključali sirup šljive samo trenutak i odmah rešetkastom kašikom izvlače iz vode i stave u hladnu vodu da se osvježe.

Rashlađene šljive povade se iz vode, naslažu u flaše, preliju vrućim sirupom u koji se još doda sok od polovice limuna i šipka vanilije i zatvore. Zatim se stave u mlačnu vodu i kuhaju 5 minuta na 80 stupnjeva. U pari. Odmaknu se nakon toga od vatre i puste u loncu ohladiti.


Šljive u bijelom vinu

Dosta tvrde krupne šljive se dobro operu, operu, nabockaju čačkalicom te u svaku desetu utisne se po jedan klinčić i naslažu u zdjelu. Na 5 kg šljiva uzme se 1,5 kg šećera i 1 litra bijelog vina, pak se dobro prokuha i vruće zalije po naslaganim šljivama, te pokrije.

Sutradan se sok ponovo procijedi, prokuha i ponovo polije po šljivama i opet pokrije. Treći dan isto tako. Četvrti dan se sve zajedno prokuha i čim šljiva raspuca vadi se na cjedilo, pak složi u flaše a sok se još kuha dok ne postane gust i mlačan te nalije po šljivama.

Potpuno ohlađeno se zatvori pergament papirom, zaveže i spremi. Posluži se uz pečenku.


Šljive u kvasini

Uzme se 4 kg krupnih, ne prezrelih šljiva, dobro opere i obriše. Svaka se nabocka čačkalicom. Napose se kuha 1 litra dobre domaće kvasine sa 80 dkg šećera, dobro se opjeni i stavi najprije polovica šljiva, pak druga polovica u gotov sirup sa 5-6 klinčića i kuha 2-3 sata, pazeći da šljive ne puknu. Povade se u zdjelu rešetkastom kašikom i dobro ocijede, a sok se još kuha da postane gust i neprestano vadi pjena da ostane bistar.

Zatim se polije po šljivama, pokrije zdjela vlažnim ubrusom i ostavi preko noći da se dobro ohladi. Sutradan se slože u flaše, polije se sokom, zavežu i spreme na hladno mjesto.

Ovako pripremljene šljive su odlične uz pečenku.


Šljive u pećnici

U tepsiji se složi 5 kg opranih šljiva sa košticama. Uzme se 1 kg šećera, par klinčića i slaže se red šljiva, red šećera. Stavi se u otvorenu pećnicu i stavi se peći 3 sata da počnu plivati u vlastitom soku.

 Kad sok prilično ishlapi digne se iz pećnice, ohlađeno se slaže u flaše, te se zatvori i spremi.


Šljive s medom

Uzme se pola kg izabranih šljiva , operu se, povade im se koštice i slože se u zdjelu. Napose se prokuha 30-40 kg meda i kipuće polije po šljivama.

Pokrije se krpom i ostave 3-4 dana da stoje. Kroz to vrijeme puste sok. Voda sa medom se opet izlije i prokuha. Ovo se opetuje za tri dana zasebice.

Zadnji put se šljive slože u stakla, nalije vruće od pjene očišćenim sirupom, dobro ohlađeno zaveže i spremi na suho mjesto.

Povezani članci

Who's Online

We have 358 guests and no members online