Kogo: Konzerviranje smokava i šljiva

Danas u gastroserijalu pišemo o šljivama i smokvama. Prvi recept koji je naš Kogo pripremio je šljive u rumu i ide ovako: opere se 5 kg izabranih šljiva i pusti ocijediti, a u drugu posudu stavi se 1 kg šećera i 0,5 l vode da sve prokuha 15 minuta. U taj šećer se stave šljive, tako da sve skupa kuha još 5 minuta. Nakon toga se ocijede šljive i odmah poredaju u zagrijane staklenke. U sok se doda 1,5 dcl ruma i kuha daljnjih 5 minuta, pa tako vreli sok prelije po šljivama i odmah zatvori celofanom namočenim u alkohol. Ovako spremljene šljive odličan su kompot, a mogu se poslužiti zimi uz čaj, a također za pripremanje okruglica i savijača...

Piše: Kogo


Sunčanje šljiva

Naslaže se u staklo čvrsto 3 kg lijepih i zrelih šljiva sa 75 dkg stučenog šećera. Staklo se ne smije posve napuniti da voće ima prostora za vrenje. Dno stakla mora biti obloženo šećerom a i gornji sloj mora biti šećer.

Zatim se zaveže staklenka s pergament papirom i ostavi na suncu 5-6 dana. Okreće se svaki dan stakla da sunce jednakomjerno sunča šljive.

Onda se pohrani na suho, hladno mjesto za zimu.


Sušene smokve na dalmatinski

Za sušenje smokava obično se odaberu bolje vrste i veće smokve. Smokva za sušenje bere sa stabla kada je posve zrela, čak kada je prezrela, t.j. kada se sama na stablu počne smežurati. Beru se pomnjivo jedna po jedna rukom, da im se ne povrijedi kožica.

Pri sušenju treba smokvu probrati i odvojiti crnu od bijele, veliku od male, jer pri pakovanju iste imaju bolji izgled.

Prije sušenja smokava preporučljivo ih je još u svježem stanju sumporati. Smokve, koje se sumporaju dobiju lijepu prozračnu boju.

Smokve se obično suše na daskama ili čistim lancunima. Ne smije nikako na dlakavim tkaninama, jer se lako lijepe dlake.

Osušene smokve preporučljivo je uroniti u vruću morsku ili zasoljenu slatku vodu, a to se čini da ne propuste šećer iz sebe.


Kompot od smokava

Uzmu se zrele, tvrde smokve i svaku se nabocka čačkalicom. Poliju se vrućom vodom i nakon par minuta ocijede.

Napose se kuha za 1 kg voća 50 dkg šećera sa čašom vode. Kad je ovo gotovo doda se nekoliko klinčića i šipka vanilije, sve provrije i tada se dodaju smokve svaka sa peteljkom jedna po jedna i pusti da u sirupu zakipi. Izvade se i slože u porculansku zdjelu, a sok se još prokuha da postane gust, pa polije povrh smokava.

Ohlađeno se složi u flaše, ozgo doda čašicu ruma i dobro zaveže.


Kompot od smokava na drugi način

Rastopi se 50 dkg šećera sa ¼ l vode i u ovo se doda pola limuna izrezana na kolutove, 1 kg sa peteljkom svježih smokava da kuva na laganoj vatri 3 sata. Zatim se skine sa vatre, složi u flaše širokog grla, povrh nalije ¼ l ruma i ohlađeno složi, zaveže dvostrukim pergament papirom i spremi.

Dok se smokve kuhaju prodrma se višekratno posudom da sok bude kao med.


Slatko od smokava u šećeru

Izaberu se dosta tvrde smokve s peteljkom i obrišu mokrom krpom. Napose se ukuha za 1 kg smokava 20 dkg šećera sa malo vode da postane žut (karamelan), pak se u ovo slože smokve i doda još komad cimeta, šipku osjeckane vanilije i isjeckanu koru limuna. Kuha se na laganoj vatri 2 sata, neprestano tresući posudom da ne zagori. Potpuno ohlađeno se složi u flaše jedna do druge, a povrh polije rumom i zaveže, te spremi na suho zračno mjesto. Posluži se uz čašicu dobre domaće rakije ili nekog likera.


Slatko od smokava

Uzme se napola zrele smokve sa peteljkom, stave u vruću vodu 5 minuta, onda u hladnu da se osvježe. Svaka se smokva oljušti i ostavi sa peteljkom da ostane neoštećena. Napose se kuha sirup za 1 kg voća 70 dkg šećera sa čašom vode. Kad je sirup gotov, izreže se na kolutove 1 limun, šipka vanilije i stave smokve da kuhaju 1 sat. Kad postanu prozirne izvade se i ohlađene slože u flaše, a ozgo polije sok, zaveže i spremi.


Smokve ukuhane specijalno

Uzmu se male smokve u veličini oraha i prokuhaju 5 minuta u devet voda, a svaki se put stave u čistu hladnu vodu. Kad se prokuhaju u petoj vodi svaka se nabocka čačkalicom. Poslije osmog kuhanja oljušti se gornja kožica i stavi kuhati deveti put, te ostavi preko noći hladiti. Ujutro se utisnu svakoj smokvi po tri komadića duguljasto izrezane limunove kore, a zatim se učini sirup za 1 kg voća 2 kg šećera i ½ l vode. U gotov sirup se stavi par kolutova limuna, korijen od vanilije, dobro opjeni i doda smokve da kuhaju dok postanu prozirne.

Ohlađeno se spremi u flaše, zaveže slijedeći dan i spremi na suho hladno mjesto.

Na ovaj način se prave i zrele rajčice.

Povezani članci

Who's Online

We have 219 guests and no members online