I Esperanto živi vječno

Esperantisti Splita i protekle dvije godine su bili aktivni i nazočili brojnim međunarodnim skupovima, na kojima se, bez obzira koliko je govornika prisustvovalo, govori jednim, univerzalnim jezikom – esperantom. Rečeno je to u povodu 90. godišnjice postojanja i uspješnog djelovanja Esperantsko društvo "Split" kada je održana i redovna Skpština, na kojoj je za predsjednicu izabrana Etel Zavadlav, za dopredsjednika Davor Grgat, za tajnika Anđelko Drnasin i za članove Izvršnog odbora Marija Carević i predstavnik mladeži ...


ESPERANTO

Piše: Davor Grgat

Izvještaj predsjednika Anđelka Drnasina o proteklom radu te živa i bogata diskusija dali su naslutiti da su esperantisti Splita i protekle dvije godine bili aktivni i nazoćili brojnim međunarodnim skupovima, na kojima se, bez obzira koliko je govornika nazočno, govori jednim jezikom – esperantom.

Tečaj esperanta koji je u tijeku, garancija je da su esperantisti na najboljem putu da omasove i pomlade članstvo, pogotovo što je ovdje riječ o mlađim i obraziovanijim osobama.

Na 93. kongresu Universala Esperanto-Asocio (Svjetskom savezu za esperanto) u Rotterdamu, nazočilo je pet naših članova, te po jedan član na Svjetskom kongresu novinara esperantista u Vilniusu – Litvi, na druženju esperantista Europe u Švicarskoj, kao i na prvom kongresu esperantista Srbije u Nišu i 81. kongresu Sennacieca Asocio Tutmonda (Svjetskom savezu esperantista) u Bugarskom gradu Kazalaku.

Hrvatski esperantisti su protekle godine proslavili stotu obljetnicu esperanta u nas, a proslava je najprije održana na Rijeci pa u Zagrebu, kojima svečanostima su nazoćili i splitski esperantisti.

Tim povodom diplomom Udruge „Zagreba esperantisto“ nagrađeni su i Ivo Puharić, Dinko Matković i Vukašin Dimitrijević za ustrajan rad na esperantu od preko 50 godina.

Gosti našega društva bili su esperantisti iz raznih dijelova svijeta, pa su se tako na putu oko svijeta biciklom u Splitu zaustavili bračni par Rose Sanz i Cyrille Pinardon (mladi bračni par iz Francuske), a u kolovozu su nas posjetile dvije mlade esperantistice iz Rusije, Elena Šaravina i Katja Žimova iz Krasnojarskog (Sibir), koja su namjeravale u Splitu i okolici ostati tri dana, ali im se naše more i gostoprimstvo domačina svidjelo pa im je malo bilo i šest dana).

Krajem kolovoza u našu zemlju je došao bračni par Geoffrey Sutton, iz Velike Britanije, koji su osjeli u Makarskoj, i za to vrijeme posjetili Dubrovnik, Korčulu, Hvar i Split, a u pratnji svojih domačina posjetili su brojne kulturno-povijesne znamenitosti, od kojih im se najviše dojmila Dioklecijanova palaća sa Peristilom, a u Makarskoj su obišli i poznati maslinik Ive Puharića, koji se u službenim časopisima ubraja među rijetke u svijetu.

U prosincu prošle godine esperantisti svijeta pa tako i splitski esperantisti su svečano obilježili 150. obljetnicu rođenja autora esperanta dra L.Lj. Zamenhofa, (a kažimo i to da je prije 50 godina u splitskom brodogradilištu sagrađen prekooceanski brod „Zamenhof) i 100. obljetnicu rođenja Ive Lapenne, spličanina i dugogodišnjeg predsjednika Svjetskog saveza za esperanto a uz to i najvećeg retorika esperanta svih vremena.

U čast Lapenne, Svjetski savez za esperanto je izdao prikladnu pošt. marku, a esperantisti Splita poput brojnih u sviujetu će pokrenuti inicijativu oko dobivanja ulice Lapenna ili Esperanto.

Na kraju minutom šutnje odali su počast preminulim splitskim esperantistima, među kojima su: Josip Vranić, prvi mornar poginuo u Domovinskom ratu na Kašjunima u Splitu, te Aleksi Hrstiću, Anti Vesanoviću i drugima.

Povezani članci

Who's Online

We have 501 guests and no members online