KUU 'Mosor' Gata priprema dramu 'Nosi nas rijeka'

KUU "Mosor" GataNovi projekt KUU "Mosor" Gata čija premijera se očekuje na travanjsku svepoljičku feštu se marljivo sprema. Riječ je o drami "Nosi nas rijeka" autora vrsnog kazališnog glumca Elvisa Bošnjaka. Pripreme za najnoviju predstavu u Gatima traju već mjesecima, od rujna. Nakon duge tradicije uprizoravanja drama poput 'Prodane djevojke' i 'Od počela do rasula' iz rukava Gatske kulturne udruge "Mosor" stiže nešto sasvim novo i neočekivano. Dramski tekst koji potpisuje živući splitski glumac će, vjerujem, izazvati burne reakcije, a već i sam naslov privlači pozornost ...

GATA: IDEMO U NOVE KULTURNE POBJEDE!
 
KUU 'Mosor' Gata priprema dramu 'Nosi nas rijeka'

Piše: Nikolina Radmilo

'Nosi nas rijeka' je drama koju je napisao vrsni kazališni glumac Elvis Bošnjak. Čovjek čija djela su pobrala mnoge nagrade, zadnja u nizu je bilo treće mjesto na prošlogodišnjim Marulovim danima.

Drama 'Nosi nas rijeka' je praizvedena 02. ožujka 2002. u HNK Split u režiji Nenni Delmestre. Igrali su Josip Genda, Trpimir Jurkić, Žarko Radić, Elvis Bošnjak, Milka Podrug-Kokotović, Bruna Bebić Tudor i Ksenija Prohaska.
 
Sam autor je dobio nagradu Ministarstva kulture za tekst i glumu -  'Vladimir Nazor' 2003.
 
Na Marulićevim danima 2003. osvojili su nagrade za:

- najbolju predstavu
- publike za najbolju predstavu
- Elvis Bošnjak za najbolji tekst
- Nenni Delmestre za režiju
- Trpimir Jurkić za najboljeg glumca
- Milka Podrug-Kokotović za najbolju sporednu ulogu

A uslijedile su i mnoge druge.
 

Drama se sastoji od četiri čina, a osobe su:
 
STIPE, najstariji brat  (Josip Genda)  FILIP OĆASIĆ
NIKOLA, srednji brat  (Trpimir Jurkić)  IVICA BOROVAC
JERKO, najmlađi brat  (Elvis Bošnjak)  BOŽIDAR BOROVAC
SEKA, njihova sestra  (Bruna Bebić-Tudor)  BILJANA BOROVAC
STRINA, njihova strina  (Milka Podrug-Kokotović)  LUCE MEKINIĆ
MLADEN, Sekin udvarač, kasnije muž  (Žarko Radić)  MARIJO KUVAČIĆ
NEVJESTA, Stipina žena  (Ksenija Prohaska)  MARIJA ČOVIĆ
 
Režiju potpisuje Trpimir Jurkić, asistent Nikolina Radmilo.


Drama se događa u kući, garaži, trojice braće i razvedene sestre koja ima sina. Prvi čin je smješten u vrijeme svinjokolje dok njihova majka leži na samrtnoj postelji, a svaki sljedeći zahtjeva vremenski odmak od po nekoliko dana ili mjeseci od početnog. 

Razvojem radnje, prepričavanjem, saznaju se detalji iz obiteljske prošlosti i tereti koji pritišću pojedine članove. Tragedija u kojoj se utopio rođak im Miro, strinin sin, spašavajući Jerka koji je bio upao u rijeku i nakon punih trinaest godina boja atmosferu, grize odnose članova obitelji.

Breme prošlosti pritišće sve junake priče te usmjerava njihovo djelovanje. Naoko zdrava i prosječna obitelj otkriva grijehe ukazujući da nitko nije imun na slabosti i unutarnje bitke.

Odnosi kao da se ne stvaraju već se događaju. Komunicira se nehotice, naglo i gnjevno, kao što to rade oni kojima je razgovor stran, koje boli. Rečenice su kratke, odrješite i najčešće neusmjerene, a svaki pokušaj dogovora se rastače zbog neslušanja – neobadavanja

Jedna od zastupljenijih tema je podjela imovine nakon smrti majke. Motiv tako životan, neograničenih mogućnosti najčešće učini od čovjeka gnjusnu, pohlepnu spodobu.

Ni junaci ove priče nisu sposobni othrvati se napasti, problem riješiti bratski, već posežu za hladnim oružjem te u ključnom trenutku unakazuju dušu.
 
Gotovo naturalistički se provociraju situacije u kojima urođeni refleks otkriva što pojedinac nosi u sebi. Svatko čini ono za što je rođen.
 
 
 
VIŠE O PREDSTAVI
 
Elvis Bošnjak
 
"Nosi nas rijeka"
 
Druga uprizorena Bošnjakova drama pronicljiva je studija mentaliteta i duhovnog ozračja Dalmatinske zagore. Suptilna naturalističko-minimalistička režija, te vrsna igra splitskih glumaca, pojačanih Milkom Podrug-Kokotović, pretvorili su njen praizvedbeni postav u jednu od najhvaljenijih prošlosezonskih hrvatskih predstava.
 
Praizvedba: 02. 03. 2002.
Hrvatsko narodno kazalište Split
 
Redateljica: Neni Delmestre
 

Rekli su o predstavi u izvedbi HNK Split
 
"Četveročinska struktura sporog, ali "Nosi nas rijeka"sigurnog i dosljednog ritma zaista dobiva obrise drame-rijeke, Cetine iz njezina mirnog toka, osjećaja da nas život nosi, baš kao ta rijeka iz naslova. Dalmatinska zagora, to leglo najgorih književnih stereotipa, u ovoj drami koja se događa u garaži i sva je naizgled koncentrirana na konkretno... najednom postaje čehovljansko mitsko mjesto i prostor univerzalne najdublje ljudske drame u kojoj se potežu noževi ali i recitira Shakespeare, u kojoj se pati i raduje, živi i umire."
 
 Jasen Boko, Slobodna Dalmacija, 04. 03. 2002.
 

"Taj komad koji... dopire do drevnih ishodišta tragičkog (kult žene patnice, problem groba i kuće/kolijevke...) prepoznaje Dalmatinsku zagoru kao prostor tragičkog iskona, no svoju vitalnost temelji i na besprijekorno oslikanim karakterima i psihološki precizno uspostavljenim odnosima između likova. Sve te kvalitete drame N. Delmestre uspjeva prenijeti i u svoju predstavu, načelno određenu naturalističkim zadatostima... Posvemašnjom redukcijom izražajnih sredstava; učinkovitim poigravanjem s vremenom i ritmom... i besprijekorno ispisanim psihogramima likova... Delmestre kreira predstavu sugestivne, gotovo transcedentne atmosfere  te čudesne, na trenutke razarajuće suspregnutosti i zatomljenosti."
 
 Hrvoje Ivanković, Jutarnji list, 27. 11. 2002.