I u Oriju 'Prodana djevojka'

Podana djevojka - detalj iz predstave KUU Mosor iz Gata
Dana 08. travnja 2009. u OŠ Jesenice – Orij - Dugi Rat, Prodana djevojka je još jednom sebi presudila. U dogovoru s ravnateljem Antom Nazorom, KUU 'Mosor' Gata je gostovala u Donjim Poljicima. Pred više od tri stotine djece i manjeg broja odraslih, većinom njihovih nastavnika, odigrala se tragedija napisana pred nepunih stotinu godina. S ponosom možemo reći da djelo don Stipe Kaštelana živi i diše punim plućima i danas, u trećem tisućljeću. Za to nisu zaslužni samo članovi gatske udruge, nego još važniju ulogu ima publika, prvenstveno naši Poljičani koji nas uvijek rado ugoste ili dođu pogledati u Gata u Dom kulture ...

OSNOVNA ŠKOLA 'JESENICE' – ORIJ - DUGI RAT

Prodana djevojka

Podana djevojka - detalj iz predstave KUU Mosor iz Gata

S ponosom možemo reći da djelo don Stipe Kaštelana živi i diše punim plućima i danas, u trećem tisućljeću

Piše: Nikolina Radmilo

Zahvaljujući velikom interesu raznih udruga, osnovnih i srednjih škola omogućeno nam je da širimo baštinu i ljubav prema povijesti.

Želim posebno pohvaliti publiku koja je bila iznad naših očekivanja.

Djeca su najprirodnija i utoliko najbolja publika. Njih nešto zanima ili ne zanima, ne kontroliraju dosadu i nisu izvještačeni. Glumci njima ne mogu manipulirati, oni uočavaju situaciju i instinktivno reagiraju. Iako to ponekad može ugroziti sam tijek predstave, ovdje to nije bio slučaj.

Iako ih je bilo jako mnogo, u atriju su gledali taj posvećeni čin s velikim zanimanjem. Njihova koncentracija i mirnoća je uvelike ovisila o zanimljivosti zbivanja na sceni i to treba poštivati i cijeniti.

Podana djevojka - detalj iz predstave KUU Mosor iz Gata

Budući da tehnički uvjeti nisu bili idealni, strahovalo se za sam tijek izvedbe koja je na kraju protekla u boljem ritmu od očekivanog. Naime, atrij škole je ostakljen, a predstava se igrala po danu te je izvedba bila prikraćena za svjetlosne efekte.

Htjeli mi to priznati ili ne, Prodana djevojka uvelike ovisi o igri svjetla i tame jer se tako boja atmosfera. Međutim, osnovna linija događanja i glume su se odvijali u neprekinutom i skladnom nizu te se sve uspješno privelo kraju.

Kako sam uočila, publiku je konac predstave na trenutak uhvatio nespremnu, ali vrlo brzo su se oporavili od šoka te gromoglasno ispratili glumce za vrijeme naklona.

Podana djevojka - detalj iz predstave KUU Mosor iz Gata

Prema mojim saznanjima, svi su bili zadovoljni viđenim, što veseli jer upućuje na budućnost u suradnji između OŠ i naše udruge.

Kako se čini, nećemo dugo čekati. Već na sastanku Poljičana uoči fešte sv. Jure, planira se nastup osnovnoškolske klape 'Jidro' u Gatima.

Povezani članci

Who's Online

We have 242 guests and no members online