Gusarska bitka: Majka Božja obranila Pučišća

Gusarska bitka u PučišćimaU Pučišćima na Braču odigrao se pravi spektakl koji se može vidjeti samo u filmovima. Nakon osam stoljeća gusari iz Omiša napali su to bračko mjesto koje se, uz pomoć majke Božje, svoje vjekovne zaštitnice, uspjelo obraniti. Bila je to rekonstrukcija povijesne bitke koja će se odigravati svake godine u okviru Pučiškog ljeta. Omiški gusari, na čelu s Maldukom Kačićem, ponovno su navalili na Pučišća i, kako je zapisao Toma Arhiđakon, “pograbiše ljude i plijen, ognjem kuće izgoriše”. Nakon dojave o dolasku broda, u mjestu je najprije zavladala panika ...

 

VATRENI SPEKTAKL U OKVIRU PUČIŠKOG LJETA

Okršaj u Luci: povijesna bitka Majka Božja obranila Pučišća

U rekonstrukciji povijesne bitke omiški gusari su nakon osam stoljeća ponovno napali Pučišća koja su se obranila uz pomoć svoje vjekovne zaštitnice


Tekst i snimke: Ivica Radić / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Nakon dojave o dolasku broda, u mjestu je najprije zavladala panika, oglasile su se fanfare, bubnjevi i zvona, pogasila se kompletna rasvjeta te je mjesto bilo osvijetljeno samo bakljama. Nakon gašenja rasvjete nastao je muk u kojemu se čula samo pjesma zaziva u pomoć Majci Božjoj.

Gusarska bitka u Pučišćima

Pjesmu su prekinuli pucnjava i vatromet s gusarskog broda kojemu su se pokušali oduprijeti mještani koji su mu barkama na jedra izišli u susret. Mjesto se također branilo sa 13 povijesnih kula pa je u povijesti ostalo upamćeno i kao “mjesto kula”.

Nakon ulaska u luku gusari su krenuli u pohod zarobljavanja mještana i potrage za blagom. Uslijedili su pregovori “vrhovnog kneza i načelnika pučiške općine o otkupu zarobljenika”.

Kuriozitet cijele priče je da se nakon gotovo osam stoljeća dogodilo da vrhovni gusarski knez Ivica Kaštelan i pučiški načelnik Marino Kaštelan imaju zajedničke korijene, što je ponukalo Višane da ponovno ustoliče svog Kneza Osora, gospodara Brača, u liku pučiškog poteštata.

Nastalo je primirje, a feštavalo se do kasno u noć uz dobru ribu, bračku janjetinu i vino.

Povezani članci

Who's Online

We have 78 guests and no members online