U tijeku upisi u mandolinsko-tamburaški orkestar KUD-a 'Dalmacija'

mandolinsko-tamburaški orkestar KUD Dalmacija Dugi Ratmandolinsko-tamburaški orkestar KUD Dalmacija Dugi RatNakon što je Uprava KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat zaprimila ponude za vođenje mandolinsko-tamburaškog orkestra došlo je vrijeme da se i o njima raspravi. No prije toga kazat ćemo i kritički se osvrnuti na nezadovoljstva glede rada orkestra u proteklom periodu. S obzirom da je kulturna udruga KUD „Dalmacija“ poznata i priznata, njegov rad i njegov život pomno je praćen, hvaljen i kritiziran na ovim stranicama. Osnovne činjenice o nama su dobro poznate. Okupljamo preko 180 aktivnih članova kroz pet folklornih grupa, od danas i ženskom klapom te mandolinskim orkestrom. I dok folklorni ansambl nema većih problema u svom radu, mandolinsko-tamburaški orkestar već niz godina stagnira ili bolje reći - ne radi. Orkestar je imao i svoje zlatno razdoblje kada su na okupu bili Pavlić, Lozić, Kalebić, pok. Terzić, Ercegović, Lukačević, Perić i drugi. No silom prilika, zbog posla i školovanja, orkestar se nije održao. Bili smo prisiljeni za održavanje koncerata angažirati profesionalne glazbenike čije smo usluge preskupo plaćali. S druge strane nismo dovoljno radili na pomlađivanju orkestra. Nakon niza neuspješnjih pokušaja u vođenju mandolinsko-tamburaškog orkestra Uprava Društva zaprimila je nekoliko ponuda za vođenje istog...


GITARE I MANDOLINE


mandolinsko-tamburaški orkestar KUD Dalmacija Dugi Rat


Piše: Milivoj Raljević
Izvor: KUD "Dalmacija" 
 

Nakon niza neuspješnjih pokušaja u vođenju mandolinsko-tamburaškog orkestra Uprava Društva zaprimila je nekoliko ponuda za vođenje istog. Ponude su razmotrene, a posebno nas je zainteresirala (moramo priznati i ugodno iznenadila) ponuda maestra NENE MUNITIĆA.

O njegovoj ponudi se poduže razgovaralo upravo zbog vrlo kvalitetnog programa rada koju je profesor Munitić ponudio, kao i njegova garancija u uspješnost rada i brzih rezultata.

Gospodin Munitić nam je poznat i kao profesor našeg slavnog gitariste Petra Čulića, te kao profesor Vedrana Roguljića i drugih naših sumještana koji su pohađali školu gitare u Omišu ili Splitu.


Evo i kratkog životopisa profesora Munitića


prof Neno MunitićOsnovno i srednje glazbeno obrazovanje završio u GŠ "Josip Hatze" u Splitu u klasi prof. Maria Peručića. Potom se školuje na Muzičkoj akademiji Zagreb - područni odjel u Splitu u klasi prof. Ante Čaglja. Na četvrtoj godini studija prelazi na Visoku školu za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu u klasi prof. Gorana Listeša gdje diplomira a potom i magistrira.

2002. god osvaja prvu apsolutnu nagradu na međunarodnom gitarističkom natjecanju "Ottavo concorso chitarristico internazionale Citta di Casarza Ligure" te drugu nagradu na "Concorso chitarristico internazionale Lario in musica" - Italija.

Nastupao kao solista na mnogobrojnim koncertima širom domovine i inozemstva (Njemačka, Austrija, Švicarska, Italija, Francuska, Madžarska, Španjolska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Slovačka i Češka), te kao član međunarodnog Trija "Nata Bene" zajedno sa ruskim glazbenicima Vladimirom (harmonika) i Nataliom (domra) Balyk.

Također je surađivao sa violinistima: Ino Mirković (Hrvatska),Orest Shourgot (Ukrajina) i Jovan Kolundžija (Srbija) te flautisticama: Sook In Lee (Južna Koreja), Natali Youlzari (Francuska), Marijom Bašić, te Anom Kralj (Hrvatska).

U proteklih 15 godina predavao na glazbenim školama u Splitu, Omišu, Makarskoj, Sinju, Puli, Opatiji, Širokom Brijegu (BiH), Čerinu (BiH), Ajdovščini (Slovenija). Pet godina radio kao viši predavač na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu.

Njegovi učenici i studenti nosioci su mnogobrojnih nagrada sa natjecanja u Domovini i inozemstvu (preko 50!). Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za svoj pedagoški rad.

Održava majstorske tečajeve te je član ocijenjivačkih sudova na mnogobrojnim natjecanjima i festivalima gitare. Danas radi kao učitelj u G.Š."Lovre pl. Matačić" u Omišu. Izdaje svoje prve zbirke skladbi za velike i male gitariste pod nazivom "Jednog omiškog popodneva" te "Jednog splitskog popodneva".

 
Više o njegovom životu i radu možete saznati na http://www.telefax.hr/glazbena/doc/cv_neno_hrv.pdf

 
Istaknimo još ovom prilikom da je mr. art. NENO MUNITIĆ unuk pok. ANTE MUNITIĆA voditelja zbora RKUD-a „DALMACIJA“ 60-tih i 70-tih godina, a operna diva GERTRUDA MUNITIĆ njegova je teta. 

Naravno, Uprava KUD-a "Dalmacija" je sa zadovoljstvom prihvatila ponudu profesora Nene Munitića da vodi naš mandolinsko-tamburaški orkestar.
 

mandolinsko-tamburaški orkestar KUD Dalmacija Dugi Rat


Glede toga obavještavamo sve zainteresirane sumještane i zainteresirane iz susjednih mjesta za sviranje MANDOLINE, GITARE, TAMBURICE, KONTRABASA i drugih trzajućih instrumenata, da se slobodno jave u prostorije KUD-a "DALMACIJA".Upisi će se vršiti svakog radnog dana u periodu od 12. do 28. veljače, u vremenu od 19 do 22:00 sati.mandolinsko-tamburaški orkestar KUD Dalmacija Dugi Rat


Upis će vršiti gospodin Milivoj Raljević. Raspored proba kao i sve ostale uvjete i obveze koje kandidati moraju ispunjavati dogovorit će se po obavljenom upisu, a na prvom okupljanju svih kandidata.

Još jednom pozivamo sve ljubitelje dalmatinske svirke i pjesme (i ne samo dalmatinske), da se odazovu na upis.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online