XXVIII. Omiško ljeto - Program

"Omiško ljeto“ popularni "Summer festival“ u gradu na ušću Cetine je skup različitih kulturnih događanja tijekom ljeta smještenih na prostore starog i novog dijela grada Omiša, njegove pjace i crkvice, dvoranu Ilirskog sjemeništa, klaustar Franjevačkog samostana, park Borići, plato ispred crkve sv. Petra Apostola na Priku, plato iza Narodne knjižnice,.. Uz iste prostore razni kulturni programi održavaju se i u okolnim naseljima i mjestima, Ivanjske večeri na Slimenu, tradicionalna smotra pučkih pjevača i crkvenih zborova u Tugarama, Dani Mile Gojsalić u Kostanjama, Proslava Sv. Arnira u Dubravi, Dani Ive Marjanovića u Gatima, proslava sv. Roka u Mimicama, Čažinski dani u Tugarama – Čažin dolac, Jokina brguja u Lokvi Rogoznici,.. Redovito su to koncerti raznih gostujućih glazbenika, polaznika omiške glazbene škole, zatim različite kazališne priredbe domaćih i gostujućih kazališnih družina, muzički recitali, likovne izložbe i radionice, promenadni koncerti gradskih glazba, te ostala kulturna događanja. U nastavku pogledajte popis događanja ovogodišnjeg Omiškog ljeta..
 
Gata s svojim autentičnim ambijentima zaseoka Kuvačića, Skočiba, Podgradca,.. i ove će godine biti "pozornica" Gatskog kulturnog ljeta. Nadolazeće 12. Gatsko kulturno ljeto "Dani Ive Marjanovića" održati će se od 30.srpnja do 19.kolovoza 2017. i opet nam nude prigodu za sadržajno i lijepo druženje u ljetnim večerima uz raznovrstan i šarolik program u Gatima, srcu drevne Poljičke republike. Program ovogodišnjih Dana Ive Marjanovića kojeg je i ove godine osmislila KUU "Mosor" potražite u nastavku teksta. A kako su nas marljivi Gaćani već godinama navikli, bit će tu svega: kazališnih predstava, koncerata, izložbi, radionica, večeri folklora, nadaleko poznate fešte na večeri Gaćana. Vidimo se u lijepim ljetnim večerima u Gatima..
 

Monodrama 'Samo jedna žena' na Omiškom ljetu

Matija Prskalo u ulozi Marije naivno ali na duhovit, komičan način, progovara o svojoj svakodnevici, ljubavi i nezadovoljstvu s kojima se stalno susreće. Ali koliko joj snage još preostaje da se smije samoj sebi u lice? Koliko strpljivosti, posvećenosti, čak pokornosti?! Prepoznajemo u njenoj priči kolotečinu u koju ponekad neprimjetno i sami upadnemo kao u živo blato i koja nas odvodi sve dalje od nas samih! Kako to Maria podnosi, kako se nosi sa svim ulogama koje su je kako ona kaže — dopale — i kako ih na koncu rješava? Možemo li je razumjeti? Pogledajte u predstavi "Samo jedna žena" o kojoj glumica kaže - "Ja bih skoro ovaj tekst nazvala komad s pjevanjem i pucanjem, kojim obilježavam 25 godina umjetničkog djelovanja."
 

Kazalište: 'Igra u dvoje' na Omiškom ljetu

'Igra u dvoje' humorna je drama Tita Strozzija, napisana 1956., u njegovoj najsnažnijoj književnoj, poslijeratnoj fazi. Srozzi je taj komad napisao supruzi, Elizi Gerner, i to je klasičan teatar u teatru, jer na sceni je priča o dvoje glumaca i glumcu koji piše komad za njih dvoje, priča u kojoj se prepliću glumačke replike i stvarnost tog para, u koju možda stvarno, a možda tek u drami ulazi netko treći. Dijelo je hommage autorovoj posvećenosti i dubokoj strasti prema kazalištu kojem je kao glumac, pisac, redatelj, prevoditelj i pedagog posvetio cijeli svoj život. U tekst je utkan vječni dvoboj žene i muškarca gdje je jedino pravilo da nema pravila i gdje su dopuštena sva raspoloživa oružja. Bez obzira na to što je 'Igra u dvoje' pisana za 'Nju' i 'Njega', ova drama nam razotkriva mnoštvo likova. 'Nju' igra Dora Fišter Toš, a 'Njega' Janko Popović Volarić, a možete ih vidjeti na Omiškom ljetu, u subotu u 21 sat u Ilirskom sjemeništu.Osim, naravno, ako ne odlučite večer provesti uz Bužu na Dućama, predstavi HNK Split koja se igra pod vedrim (nadam se ne i burovitim) nebom u okviru Dugoratskog ljeta.
 

63. Splitsko ljeto - Program

63. Splitsko ljeto započinje u tradicionalnom terminu 14. srpnja premijerom Seviljskog brijača, komične opere Gioachina Rossinija u Meštrovićevom Kaštilcu, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Tijekom 32 festivalska dana, sve do 14. kolovoza slijedi program s 28 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, večeri poezije, pet likovnih izložbi, po jednom umjetnička instalacija, jednom promocijom knjige – ukupno 45 izvedbi koje će se odvijati na devet lokacija. Osim Seviljskog brijača na programu su još dvije premijere ansambala Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na otvorenoj pozornici u sklopu Vile Dalmacija 9. kolovoza bit će praizvedena drama Predraga Lucića Aziz ili Svadba koja je spasilaZapad, a zadnjeg dana Festivala, 14. kolovoza Balet HNK Split praizvest će plesnu predstavu Igora Kirova Derviš i smrt..
 

'Otok sreće' otvara Omiško ljeto

Riječ je o suvremenoj duhovnoj drami koja je nastala kao plod zajedničke suradnje Centra za kulturu Omiš – Gradskog kazališta mladih ”Mali princ” i Dramskog studija Ilirik. Inspiraciju za svoju dramu autorica je pronašla u djelima ruskog književnika F. M. Dostojevskog, posebno u pripovjetci ”San smiješnog čovjeka”. Uz Ivanu Giove Župa, Marijana Grbavca, u ovoj predstavi igraju Mate Tavrić i Marko Duvnjak, glumci Gradskog kazališta Mali Princ (CZK Omiš)..
 

Glumci u Zagvozdu: Od Od 'Ustava RH' do 'Buže'

U Zagvozdu je počeo dvadeseti, jubilarni kazališni festival “Glumci u Zagvozdu”. Jedinstveno teatarsko zbivanje koje se puna dva desetljeća temelji na volonterskom radu organizatora i mještana, festival čije su predstave besplatne, a gravitira im publika iz čitave Dalmacije, s vremenom je proširilo program. Uključene su izložbe i koncerti, a tako će biti i ove godine. Upravo dvjema izložbama započeo je ovogodišnji festival: to je izložba “Pređi u spomen”, autorski projekt Jagode Buić u spomen na velikog hrvatskoga glumca Predraga Pređu Vušovića, satkana od fotografija i sjećanja njegovih kolega. Druga je izložba u Domu kulture nazvana “Vino, boje i oblici Zlatne doline”, a iza nje stoji “Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker” iz Kutjeva. Nakon izložbi, na Trgu glumaca krenula je u 21 sat i izvedba prve predstave, “Ustav Republike HrvatskeAnte Tomića i Rajka Grlića a u režiji Vinka Brešana, od ukupno sedam predstava koliko ih je planirano. Nakon “Ustava” stiže predstava splitskog HNK “Buža”, koju ćemo moći pogledati uskoro i na Dućama, u okviru Dugoratskog ljeta. Potom u Zagvozdu slijede i ostali gostujući teatri, uz tri koncerta - Miroslava Škore, ansamla “Lado” i dalmatinskih klapa. Program je šarolik, a kako ravnatelj festivala Vedran Mlikota već desetljećima ističe, jedini kriterij za nastupe je visoka umjetnička kvaliteta. Koja, naravno, jamči i dobru zabavu.
 

Tijardovićeva opereta 'Kraljica lopte' na Poljudu

Tijardovićeva opereta o Hajduku 'Kraljica lopte' jedina je opereta o nekom nogometnom klubu na svijetu. Premijerno je izvedena 1926. godine na Starom placu, a 30. lipnja će, nakon 91 godine, ponovno biti izvedena na Poljudu. Na ideju o ponovnom postavljanju operete došao je student Luka Jadrić, podržalo ga je Sveučilište, a potom Županija i Hajduk. Nakon premijere, održat će se još dvije predstave, 1. i 2. srpnja, a mjesta u gledalištu ima za 600 ljudi. Motiv za nastanak Tijardovićeve operete bila je utakmica reprezentacija Jugoslavije protiv Čehoslovačke u kojoj je deset igrača Hajduka igralo u prvoj momčadi, a samo vratar Otmar Gazzari nije mogao biti u postavi, jer je imao talijansko državljanstvo. - Znali smo da se upuštamo u ambiciozan projekt. Javljali smo se na natječaje, ali smo bili odbijeni i onda smo našu šansu vidjeli kada je Sveučilište novac od upisnina počelo ulagati u projekte. Dobili smo 20.000 kuna i krenuli u realizaciju. Javili smo se Jeleni Bosančić koja je redateljica i koja je prva osoba koja nas je podržala izvan Sveučilišta. Znali smo da moramo proći trnovit put, ali vjerujem da ćemo stići do kraja. Jučer smo imali trening s Carrillom, cijeli dan me bole noge, ali se to svakako isplatilo doživjeti - rekao je student Luka Jadrić..
 
TZ Podstrane poziva mještane na kazališno-glazbeni događaj koji će se održati ovaj vikend u Podstrani. Kazališna predstava "Velika zvjerka" u izvedbi glumaca kazališta "Planet art"  održat će se u petak, 30. lipnja u 21 h, u dvorištu osnovne škole Strožanac. Dan poslije, u subotu, 1.7., u rekreacijskoj zoni Mutogras (ex kamp), održati će se ribarska večer s početkom u 20h. Uz ponudu domaćih i ribljih specijaliteta u subotu na Mutograsu neće manjkati ni zabave za koju je ovoga puta zadužen popularni Giuliano. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.
 

Ljetno kazalište Gradskog kazališta lutaka Split

Gradsko kazalište lutaka Split sezonu već četvrti put završava revijom Ljetno kazalište za djecu koja će održati od 26. lipnja do 3. srpnja 2017. godine. Unutar programa izvest će se ukupno sedam predstava, a sve će igrati u GKL-u u večernjem terminu s početkom u 20 sati. Uz tri naslova splitskih lutkara, bit će prikazane i četiri gostujuće predstave. Od ponedjeljka 26.6. predstave će igrati svakodnevno (osim nedjelje) u večernjem terminu i s početkom u 20 sati, i to: 26.6. na rasporedu je predstava U zvijezde splitskog GKL-a; 27.6. na rasporedu je Ljubiti, samo ljubiti gostujućeg Tetra Poco Loco i Centra mladih Ribnjak; 28.6. Kazalište lutaka Zadar gostuje sa predstavom Karlson s krova; 29.6. izvode se Priče iz davnine splitskog GKL-a; 30.6. igra domaći Prvi dan maloga Pipa; 1.7. na repertoaru je Som na cilome svitu (GKL Split); 3.7. igra Puž (Kazalište Mala scena). Cijena ulaznice je uobičajenih 25,00 kuna, a za djecu do 3 godine je besplatna. I ove godine će program, osim samih predstava, uključivati muzejske radionice za najmlađe, u suradnji s Etnografskim i Hrvatskim pomorskim muzejom Split. U Etnografskom muzeju će se 27. i 28. 6. u 10 sati održati radionica PITALICA NESKITALICA. Radionica je namijenjena djeci već od 7 godina starosti, a cijena joj je 15,00 kn. 29. i 30. 6. u 10.30 u Hrvatskom pomorskom muzeju održava se radionica OTKRIJMO TAJNE KOJE MUZEJ SKRIVA. Cijena radionice je 10,00 kn, a namijenjena je djeci već od 3 godine starosti. Više informacija o reviji na internetskoj stranici GKL-a.