Kaštela: Mjesec dana kazališta

Dani Kaštelanskog kazališta, sedmi po redu, koji će se održavati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, započeli su 1. rujna, a trajat će tijekom naredna četiri vikenda, do 29. rujna. Radi se o festivalu dramske i scenske umjetnosti, u sklopu djelatnosti glazbeno-scenske udruge Teatar, koji donosi bogat dramski program amaterskih i profesionalnih kazališta. Manifestacija je to koja na jednom mjestu okuplja zaljubljenike u kazališnu, ali i cjelokupnu umjetnost. U bogatom programu može se naći sadržaj za zaljubljenike u dramu, komediju i književnost. Nedjelje su rezervirane za najmlađe uz radionice i igrokaze kada je ulaz slobodan dok se za ostale predstave plaća ulaznica u iznosu od 20 kuna.
 

Kazalište: Tomine zapovidi u nedjelju u Gatima

U nedjelju, 17.9.2017. s početkom u 18:30 u Gata stiže glumačka ekipa iz Lokve Rogoznice sa predstavom “Tomine zapovidi” u režiji i po tekstu Merice Spain. U predstavi većinom glume nadarena djeca, a kako to izgleda možete vidjeti u mjesnom domu u Gatima. Ulaz je besplatan. A ni izlaz se ne naplaćuje :-)
 
Nastavlja se maraton kulturnih događanja na ušću Cetine poznat i kao Omiško ljeto. Ovog tjedna iz male radionice Centra za kulturu Omiš izlaze nove predstave, koncerti, izložbe.. za velike i male! Tjedni raspored pronađite u nastavku članaka, a sljedi najava idućeg događaja:

24.8. četvrtak,  21:00 h
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "TIHO, O TIHO GOVORI MI JESEN", GORAN GIZDAVČIĆ
Omiš, crkva sv. Duha

Goran Gizdavčić živi u Omišu. Fotografijom se bavi dugi niz godina. Po zanimanju je diplomirani ekonomist. Od 2000. godine samostalno izlaže fotografije (Omiš, Split, Zagreb, Dubrovnik, Maribor). Od 2002. godine objavljuje i tekstove popraćene svojim fotografijama na temu prirode i kulturno - povijesne baštine Hrvatske. Kreira i svoje čestitke, razglednice i foto magnete, koji su dio njegovog projekta pod nazivom "Bilo jednom u Dalmaciji" kojim želi skrenuti pozornost na očuvanje i zaštitu prirodnih i povijesnih vrijednosti Hrvatske i Dalmacije.
 
 

Kazališna poslastica večeras na Omiškom ljetu

U subotu, 19.8., s početkom u 21 h na platou iza Narodne knjižnice Omiš održati će se novi događaj iz prepune škrinje ovogodišnjeg Omiškog ljeta, kazališna predstava Teatra Exit "JA, TATA!". U monodrami nastaloj po predlošku Bjarni Haukur Thorssona i režiji Borisa Kovačevića briljira Rakan Rushaidat u ulozi novopečenog roditelja. Kada ga jednog zimskog dana žena, mašući mu testom za trudnoću ispred nosa, upita: “Dragi, koje je boje trudnoća?”, njegov savršeno uređeni život okreće se naglavačke. Ako ne znate: “Što to danas znači biti tata?” i “Zašto uopće imamo djecu?”, ako niste sigurni “Kakav porod želite?” ili “Kako izgleda nijemi vrući seks nakon poroda?”, JA, TATA! dat će vam odgovore na sva ta i mnoga druga pitanja. Predstava je namijenjena svima koji tek planiraju postati roditelji, onima koji to ni pod koju cijenu ne žele biti, ali i onima koji roditelji već jesu. Cijena ulaznice je 35 kn. Ne propustite večeras ovu kazališnu poslasticu!
 
Tijekom trideset i dva festivalska dana, odigrano je 36 različitih naslova u 46 izvedbi - opera, drama, baleta, koncerata,  večeri poezije, izložbi, te po jedna promocija knjige i umjetnička intervencija. Glazbeni, dramski, plesni umjetnici nastupali su u ambijentalnim prostorima od Peristila, podruma Dioklecijanove palače, Galerije Meštrović i njegovog Kaštilca, pa do Sustipana, Vile Dalmacije, dvorišta i zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nakon praizvedbe baleta 'Derviš i smrt' u izvedbi baletnog ansambla u koreografiji Igora Kirova dodijeljene su nagrade, a župan Blaženko Boban zatvorio je Splitsko ljeto. Za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i glazbenom programu nagrađeni su dramski pisac Predrag Lucić za dramu 'Aziz ili svadba koja je spasila Zapad' i violinist Stefan Milenkovich..
 

Omiško ljeto: Ribar Palunko i njegova žena

U četvrtak, 17.8., s početkom u 21 h na platou iza Narodne knjižnice Omiš održati će se novi događaj iz prepune škrinje ovogodišnjeg Omiškog ljeta, dječja predstava "Ribar Palunko i njegova žena" u izvedbi Kazališta "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda i režiji Maria Kovača. No to nije sve, večeras gostuje i Dječja predstava "Emocionalna prtljaga" u izvedbi Dramske družine Vis. Ulaznica je dvije kave s mlikom, odnosno popularnih 20 kn. Ne propustite večeras poslasticu za male i velike, pogotovo ako Vas nervira velika gusarska gužva po gradu! Vidimo se..
 

Tjedna vremenska prognoza Omiškog ljeta

I ovaj tjedan na Omiškom ljetu zadržava se jako anticiklonalno polje koje će rezultirati s nizom odličnih glazbenih i kazališnih osvježenja u vrelim Omiškim kolovoškim noćima. Danas pretežno vedro, krajem dana preko mosta postoji velika mogućnost za veliki pljesak na baletnom koncertu. Slabo, samo mjestimice umjereno jugo u nekom roditeljskom oku. More malo do umjereno valovito. Vremenska prognoza za srijedu. Tiho ili pretežno jugozapadni vjetar 4-12 čvorova, na otvorenom moru srednjeg Jadrana korenat u postupnom jačanju. Toplo i vedro. U večernjim satima u ugodnoj hladovini omiške crkve svetog Duha očekuje Vas koncert ansambla Strune kojeg čine omiški pedagozi i glazbenici Silvana Vulas (violina), Ana Bubalo (violina), Ana Mimica (flauta) i Tončo Čavar (violončelo). Vremenska prognoza za daljnjih 24 sata. Opet vedro, takoreći bez oblačka, sredinom dana na srednjem Jadrana uz promjenljivu opernu naoblaku postoji vrlo velika mogućnost i za večernji pljesak na koncertu izabranih arija iz popularnih opera i opereta. U petak slabo, samo mjestimice umjereno jugo. More malo do umjereno valovito. Nevečer, u škuribandi romantičnog platoa iza Narodne knjižnice čekati će Vas jedna dama.. Ivana Giove Župa i facebook monodrama. Velika vjerojatnost za lokalnu grmljavinu i pljesak pred kraj, u unutrašnjosti moguće i malo više. U subotu teška žega, smjena gostiju, čišćenje apartmana, velike kolone i gužve na cestama. Do Omiša će te moći samo Uber boatom, a do Splita helikopterom. Ili autom hitne pomoći. Stoga se ne zaboravite često hidratizirati, najbolje vinom cijeli dan, ako možete izbjegavajte sve teže i lako-ćemo poslove, a u večernjim satima samo se bezbrižno prepustite Cesaricama koje će Vas oteti ljetnoj fjaci zanimljivim etno-jazz eksperimentom "Bow vs. Plectrum". Kontrabas i tambura i ženski etno i klapski izričaj spojiti će su u jedno u rijetkoj atmosferskoj pojavi koja će se, sudeći po prognozama CZK Omiš, moći osjetiti u subotu navečer samo na delti Cetine. Baš kao što su prognostičari i najavljivali, u ovim krajevima u nedjelju će, barem nakratko, biti prekinut ekstremni val vrućina koji traje od početka kolovoza. U hladovini platoa iza Narodne knjižnice bisere francuske šansone pred Vas će podastrijeti nježna Ana Opačak. No to nije sve, nakon drage Ane u ponedjeljak ćemo na istom mjestu zauvijek pozdraviti Nataliju Petrovnu... No o tome nešto više u idućim informativnim emisijama..
 

Monodrama: 'Ja sam dama..' u petak u Omišu

Monodrama "JA SAM DAMA.." nastala je pomoću novih društvenih mreža i pretočila se u ozbiljnu kazališnu predstavu. Zapisi su skidani sa facebook profila autorice Meri Bauk i polako se gradila priča za kazališni komad. Ona govori o položaju žene i mjerljivoj količini nježnosti, ranjivosti i snage jedne suvremene žene, ona skida mnoge nemoralne maske koje kao imperativi određuju ljudski život, tako se problematiziraju mnogi arhetipovi; uloga majke i majčinstva, uloga poslovne žene, uloga nečeg potrošenog i nevažno zaboravljenog kao što je život jedne domaćice. Jedan natpis star par tisuća godina iz arhiva u Ugaritima govori: "Ima li život bez sjaja veću vrijednost od smrti?". Ovaj natpis ističe jedno važno pitanje, kada se odbace sve maske, da li je ostalo prostora da se kroz ranjivost i nježnost, koja su prava obilježja žene, ta ista žena izbori sama za svoju slobodu. Drama je izrazito moderna i angažirana, tako da propituje i bremenitost egzistencije, licemjerje visokih društvenih elita i poziv je da se već jednom krene u akciju. Cijeli svijet se pretvara u šareni blještavi cirkus, a uloge si možemo birati sami u svojoj mašti ili na facebooku. Komad je ispričan kroz plašt finog sarkazma i britke crnohumorne komedije. Naslovnu ulogu tumači dramska umjetnica Ivana Giove Župa, članica CZK – Gradskog teatra mladih "Mali princ" Omiš, a redatelj predstave je Petar Buljević.
 

Baletni koncert na Omiškom ljetu

Utorak, 8.8.2017., Omiš, plato iza Narodne knjižnice, 21.30 h
BALETNI KONCERT - Baletni studio plesnog teatra iz Splita
Organizator: CZK Omiš

Centar za kulturu Omiš u suradnji s plesnim teatrom Glazbene mladeži Split pokrenuo je prošle godine baletni studio u Omišu koji uspješno djeluje pod vodstvom bivše baletne solistice HNK Split Branke Ćiće Trumbić i bivšeg direktora Baletnog ansambla HNK Split Luciana Perića u prostorijama nakadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku.

Večeras u Omišu na platou iza Narodne knjižnice imamo priliku pogledati baletni koncert Baletnog studija plesnog teatra iz Splita.