Razgledajte izložbu slika Ivanke Jularić Ćulap

U Galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "Krug" u Kući kulture u Dugom Ratu otvorena je samostalna izložba Ivanke Jularić Ćulap, članice poljičkog likovnog Kruga. Nkon nikad dužeg uvodnog pozdravnog govora Diane Marić, osvrt na dosadašnji rad umjetnice te par crtica i savjeta podijelio je naš omiški meštar kista prof. Zdravko Cota. Potom su ljubitelji likovne umjetnosti u lijepom društvu i uz čašicu razgovora razgledali radove samozatajne Ivanke Juralić Ćulap. U lijepoj večeri u poljičkom likovnom Krugu možda je falio samo pokoji stih umjetnice, koja uz slikarstvo preferira i piše poeziju i prozu, objavljivanu zasad samo u zajedničkim zbirkama..
 

Galerija KRUG: Izložba slika Ivanke Jularić Ćulap

Slijepca smo dva
na putu bez putokaza,
a i da ga ima,
vidjeli ga ne bi.
Dva slijepca,
što uporno
za ruke se drže,
a svaki na svoju
stranu vuče,
već naviknut,
samo,
instinktu da vjeruje.
Dva slijepca,
dva luđaka,
što možda već su,
pri kraju slijepe ulice.
No, nije li najbitnije hodati,
ispunjen radošću,
što nisi paraliziran,
ni polumrtav,
osjećaja lišen?

Valja nadoknaditi (u velepošasti) propušteno... pa u jednoj ljepoj dugoratskoj večeri spojiti dva talenta i gušta, poeziju i likovnost, stih i akvarel, Ivanke Jularić Ćulap, članice poljičkog likovnog Kruga.
Agilna Poljička likovna udruga "KRUG" iz Dugog Rata nedugo poslije izložbe Tonča Alača najavljuje novu izložbu u svom galerijskom prostoru i poziva sve zainteresirane ljubitelje likovne umjetnosti na njeno otvaranje koje će se održati u petak, 05.03. ove čudne godine u Galeriji KRUG u Kući kulture u Dugom Ratu, s početkom u 18 sati. Maske su obavezne, kao i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ta nismo u Zagrebu... Predstaviti će nam se slikarica Ivanka Juralić Ćulap.
- "U izgarajućoj želji da se nadoknadi "izgubljeno" vrijeme neslikanja, Ivanka crta i slika širok spektar tema i motiva koji variraju od opće poznatih, pa do kubističkih motiva, ponekog ženskog akta, životinja, cvijeća, mrtve prirode do pejzaža... i ono što joj se ne može poreći je koloristički talent u rapsodiji cvjetnih motiva ili u pejzažnom metieru atmosferskih ugođaja.." - fragment je iz osvrta prof. Zdravka Cote na slikarsku avanturu Ivanke Jularić Ćulap.
Vidimo se u petak, dočim padne mrak, u rapsodiji boja galerije Krug..
 

Riznica dječjeg stvaralaštva

U Etnografskom muzeju u Zagrebu u listopadu prošle godine mogla se razgledati izložba “Riznica dječjeg stvaralaštva”. Riječ je o zbirci od nekoliko stotina radova koju je ugledna likovna pedagoginja Dijana Nazor Čorda skupljala 20 godina te donirala Hrvatskom školskom muzeju. Dječje radove nastale na početku njezine karijere prije dvadeset i više godina čuvala je razumom likovnog pedagoga te emocijama i srcem običnog čovjeka. Jedan dio zbirke predstavljaju radovi učenika naše Osnovne škole "Jesenice"  u kojoj je je autorica izložbe radila  kao učiteljica likovne kulture kroz školsku godinu 1999./2000.
Narodna knjižnica Dugi Rat posjeduje jedan  primjerak kataloga spomenute izložbe. Katalog je bogato opremljen fotografijama izložaka koje znatnim  dijelom prikazuju radove  tadašnjih učenika viših razreda OŠ "Jesenice". Kreativnost dječjeg stvaranja prisutna je u ribicama i brodićima od kamena i žice, jedrenjacima od morskih oblutaka, ribicama naslikanim na kamenju, mozaicima (portreti svetaca), oslikanim tikvicama, ukrašenim pisanicama. Našla se tu i jedna "Čudesna ptica” izrađena od vune, slika "Anđeo pokazuje raj i pakao”, ilustracija "Sto i jedna mačka” te fotografije bogatih likovnih panoa nastalih  kroz vrijeme rada Dijane Nazor Čorda u našoj školi.
Svi zainteresirani, s posebnim naglaskom na tadašnje učenike OŠ "Jesenice", mogu u knjižnici pogledati katalog. Slobodno zavirite u katalog. Možda je tamo baš rad tebi odnekud poznat, možda je baš tvoj, sačuvan od zaborava..
 
Poljička likovna udruga "KRUG" iz Dugog Rata najavljuje novu izložbu u svom galerijskom prostoru i poziva sve zainteresirane ljubitelje likovne umjetnosti na otvaranje nove izložbe koje će se održati u subotu, 20.02. ove čudne godine u Galeriji KRUG u Kući kulture u Dugom Ratu, s početkom u 18 sati. Maske su obavezne, kao i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rođen u jednom od najslikovitijih podneblja južnog Jadrana, makarskom podbiokovlju, Ante Tonći Alač svoju inspiraciju pronalazi u Staroj Podaci, mjestu rođenja svoje majke. Zbog toga je i naslovio ovu izložbu "Selo moje majke" koja je u cjelokupnom opusu njegovog stvaralaštva snažno duhovno povezana sa prethodnim ciklusom slika "Riba moga oca".
Motive ovog novog ciklusa nije trebao tražiti, oni su mu bili tu na mitskim prostorima Stare Podace, gdje je višestoljetna povijest ostavila neizbrisive tragove ispričane u napuštenim kamenim kućama, ranokršćanskim i romaničkim crkvama, fortifikacijskim objektima, srednjovjekovnom kulom, starim grobljima, ulomcima ranokršćanskih ukrasa i stećaka...
 

Di si bija '21?

Kalendar pod nazivom "Di si bija ’21." splitske umjetnice Mihaele Erceg – Mihe jedan je od rijetkih kalendara koji za motive nudi ilustracije dalmatinskog humora, umjesto već viđenih fotografija panorama praznih mjesta i mora, a dvanaest duhovitih obrada svakog mjeseca mogli bi doista predstavljati originalni dalmatinski poklon - suvenir ove nesritne i nevoljene godine, piše Dalmacija Danas. Naručite svoj primjerak direktno od autorice preko Facebook stranice. Sudeći po interesu, broj predviđenih primjeraka će vrlo brzo "planuti".
 
Na Valentinovo na Priku, u Galeriji AZ (u prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa) pri Centru za kulturu Omiš,  priređuje se izložba mlade splitske umjetnice Mihaele Erceg "Di si bija '21?”. Otvorenje izložbe je u 19 sati.
 
Na Javni poziv Poljičke likovne udruge KRUG za organiziranje pet sponzoriranih izložbi u galeriji KRUG u Dugom Ratu prijavili su se sljedeće slikarice i slikari: Tonći Alač, Veno Jerković, Ina Jerković, Ivanka Ćulap, Željko Breka, Marija Božić, Dijana Mlinara Daić, Hiba Alajbegović Mustafić, Željana Koljanin, Ivo Rakuljić i Joško Čizmić. Upravni odbor PLU Krug na sjednici održanoj 13.01.2021. donio je odluku da se svim prijavljenima organizira izložba po uvjetima iz Javnog poziva. Ovom popisu treba dodati Željka Bubala čija dogovorena izložba nije realizirana zbog pandemije. Termin organiziranja izložbe dogovarati će se u direktnom kontaktu sa izlagačima. Već su dogovorene izložbe: Tonći Alač, 22. veljače i Ivanka Ćulap u ožujku 2021., a o kojima će posljednju ipak reći lokalni Stožer.
 

Vice Guru se vraća?

Vice Guru, osebujni učitelj duhovnog života i alternativnih nauka koji je svojedobno omađijao mase koje šetaju po rubu znanosti, već godinu i po' je opet onaj stari, Vice Tomasović, intrigantni omiški umjetnik, prvi čovjek umjetničkog festivala Almissa Open Air i splitskoga Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika, sudionik brojnih samostalnih i skupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao likovni umjetnik, organizator i kustos. Njegovo umjetničko izražavanje veže se uz medij slikarstva, instalacija i performansa.
Tomasović je krajem prosinca sudjelovao na zagrebačkom Salonu mladih sa svojim alter egom kojeg opisuje kao "fiktivnog lika koji živi na društvenim mrežama kao uspješni biznismen, direktora instituta za alternativno liječenje, režimskog motivacijskog trenera i iscjelitelja, ukratko vrhunac nacionalnog jet-seta".
– Kad shvatite da umjetnici u Hrvatskoj ne mogu živjeti od rada te koliko žrtvuju da bi proizveli kulturni sadržaj, pomislite da je kod nas umjetnost samo jedna sekta. Tako se mogu šaliti da je Vice Guru umjetnički rad u mediju alternativne znanosti jer je pseudoznanost mogući oblik suvremene umjetnosti. Eksperimentalno nemjerljiva područja bitka beskrajna su područja u kojima je sve moguće. Umjetnost i alternativa koriste taj potencijal za stvaranje virtualnih vrijednosti, jer potrebno je samo plasirati "proizvod" potrebitim potrošačima. Trudim se prikazati nevidljivo i osvijetliti međuprostore. Zato kao umjetnički materijal koristim izmišljenu stvarnost... Teško se oduprijeti uniformiranim obrascima mišljenja, pogotovo danas kada su mogućnosti kreiranja mišljenja putem medija i algoritama društvenih mreža praktički neograničene - pojašnjava Vice (Tomasović) na stranicama Slobodne Dalmacije.
Izložbe i radovi na izložbi su, premda jako kompleksni i uvjerljivi, samo podloga za razvoj šireg humorističnog narativa o lakovjernosti, manipulaciji, iskorištavanju i, općenitije, društvu u regresiji. Sve to je dio ciklusa "Vice Guru", koji, osim instalacija, videoradova, fotografija i pseudoznanosti, čine medijski istupi i interakcija s korisnicima...
 
Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat objavljuje javni poziv umjetnicima i udrugama za priređivanje 5 (pet) sponzoriranih izložbi u Galeriji KRUG Dugi Rat u 2021. godini.
Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat osigurava:
  - Katalog, format A5, 4 lista,100 komada,
  - Izložbu otvorenu od 15  do 30 dana, ovisno o periodu godine u kojem se priređuje,
  - 2 soparnika i koktel dobrodošlice.
Obaveze autora izložbe su sljedeće:
  - Dostaviti materijal i fotografije za katalog,
  - Osigurati osobu koja će na otvorenju izložbe predstaviti autora ili udrugu,
  - Donirati 1 rad za fundus PLU Krug.
Posebne želje umjetnika ili udruge su moguće i predmet su dogovora sa organizatorom.
Prijave po ovom pozivu primaju se do 31.12.2020. pismeno na adresu Udruge: Poljička likovna udruga "Krug“, Poljička cesta 52, 21315 DUGI RAT, ili osobno u prostorijama Udruge, te prijavom u Messenger na FB stranicama Galerije KRUG i Poljičke likovne udruge Krug.
 

Izložba radova Ante Ljubičića - Cara

U Galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "Krug" u Kući kulture u Dugom Ratu otvorena je samostalna izložba akademskog umjetnika Ante Ljubičića - Cara. Sukladno epidemiološkim preporukama otvaranju je prisustvovalo 20-ak hrabrih ljubitelja umjetnosti. Crticu o radu i značaju imotskog likovnog (mega)Cara na dalmatinskoj i nacionalnoj umjetničkoj sceni rekao je naš omiški meštar kista Zdravko Cota. Nakon što je naš načelnik u lijepom društvu predsjednice udruge otvorio izložbu, prisutni su uz čašicu razgovora razgledali umjetnikove radove..
 

Galerija KRUG: Izložba radova Ante Ljubičića - Cara

Poljička likovna udruga "KRUG" iz Dugog Rata najavljuje novu izložbu u svom galerijskom prostoru i poziva sve hrabre i zainteresirane ljubitelje likovne umjetnosti na otvaranje nove izložbe koje će se održati u petak, 20.11. ove čudne godine u Galeriji KRUG u Kući kulture u Dugom Ratu, s početkom u 18 sati. Maske su obavezne! Baš kao i mjerenje temperature beskontaktnim termometrom na ulazu u Galeriju, a posjetitelji će se morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. A tko se ne osjeća dobro... vjerojatno neće ni ozdraviti pogledom na prekrasne motive izloženih Carevih slika, pa najbolje da ostane - doma. I da prati fejs predsjednice...