Cetina od sevdaha

U petak, 21.6. od 20 sati na Ivanovom blatu uz Cetinu, na Slimenu, gdje se u organizaciji KUD-a Slime a u okviru 18. Ivanjskih večeri održava autorska večer Zvjezdane Čagalj na kojoj će sudjelovati niz istaknutih umjetnika: pjesnik i glumac Enes Kišević, interpretator Sead Muhamedagić, Ane Paška sa svojom ekipom, dok su za likovnost zaduženi Joško Čizmić, Kažimir Hraste, Mirjana Berka, Ivica Kundić, Nada Vučićić, Barbara Borozan, Zdravka i Antonio Bilandžić. Biti će to zanimljiva multi-kulti večer uz Cetinu, pa tko ne može večeras u Dugi Rat na otvaranje Dugoratskog ljeta evo lijepe, prozračne alternative za večer u Poljicima.
 
Sinoć je u galerijskom prostoru perspektivne Galerije KRUG iz Dugog Rata, otvorena, još jedna u nizu likovnih izložbi ove godine. Mlada akademska slikarica Lucia Pavlišinova pokazala je svoje koloritne radove ekspresivnih percepcija, koje lelujaju negdje između jave i sna s krajobrazom putujućih maštovitih promišljanja nutrina. Izvrsna posjećenost pri otvaranju, i kao i obično, bogat domjenak koji je u neizostavni Poljički soparnik začinila torta "Makaranka". Klapa Pokornik iz Ostrvice svojim obradama klapskih i pučkih uspješnica oplemenila je ovu lijepu dugoratsku večer i dodala Poljički obol i patinu prezentaciji mlade umjetnice iz Tučepa. Sve pohvale Dijani Marić, Jošku Čizmiću i Ivi Rakuljiću na trudu koji ulažu u rad Poljičke likovne udruge, a koja sigurnim korakom ide dalje, šire, više.
 

Mala retrospektiva

Likovni umjetnik Ante Bergam Momin nakon svibanjske izložbe u Galeriji Krug u Dugom Ratu, u utorak, 11.6. predstavlja svoje radove u Galeriji AZ na Priku, pri Centru za kulturu Omiš. Posjetitelji će moći uživati u razgledavanju njegove "Male retrospektive" nadopunjene sa nekoliko novih radova. Otvorenje izložbe je u 19:30 sati. Svi ste pozvani i dobrodošli.
 
Neumorni dugoratski likovni umjetnici iz Poljičke likovne udruge "Krug" pozivaju Vas da razgledate izložbu "Negdje između zbilje i sna" slovačke, a domalo i hrvatske, akademske slikarice Lucie Pavlišinove. Izložba će biti svečano otvorena u srijedu, 5. lipnja 2019. s početkom u 20 sati u Galeriji "Krug" u dugoratskom Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52), a moći će razgledati do kraja lipnja. U glazbenom dijelu programa zapjevati će nam klapa Pokornik. Vidimo se!
 
"Ovogodišnje izdanje Likovne kolonije "Krug" završeno je ovog kišnog nedjeljnog jutra. Tridesetak slikara iz Dalmacije i cijele regije, od Zagreba, Šibenika, preko Dubrovnika, Hercegovine, Sarajeva, pa sve do Novog Sada, slikalo je po kiši, ali u zatvorenom, natkrivenom prostoru OPG Konoba Kadić u Dugom Ratu. Radovi su izvrsni, imati će te ih priliku razgledati na ljetnoj izložbi PLU Krug u Dugom Ratu. Domaćini, vodstvo Poljičke udruge KRUG, bilo je zaista na visini zadatka, izvrsni, profesionalni, brižni i na usluzi umjetnicima u svakom trenutku. A tek popratni program i druženje uz dalmatinsku spizu i odličnu kapljicu u popularnoj dugoratskoj konobi. Čista petica!" - piše Jagoda Kecman, Poljička pjesnikinja i slikarica iz Tugara, te voditeljica likovnih radionica i književnih programa Umjetničke likovno-književne unije "Vlaho Bukovac", u svom osvrtu na upravo završenu 9. Likovnu koloniju "Krug". Bravo Dijana, Joško i Ivo! I Kadići, naravno!
 

9. Likovna kolonija 'Krug' u Dugom Ratu

Već deveta "protustresna" likovna kolonija "KRUG" Dugi Rat održava se ovog posljednjeg vikenda u svibnju 2019, kiši usprkos, u Kadićevim dvorima (i konobi!) u Dugom Ratu u organizaciji Poljičke likovne udruge KRUG, gdje se u miru rosnih vinograda, maslinika, travnjaka, uz kistove i platna okupilo raditi i družiti 20-ak likovnih umjetnika, što iskusnih amatera, a što akademskih umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radovi koji nastanu na ovoj dugoratskoj likovnoj koloniji nadopunit će rastući fundus slika Galerije "KRUG", a moći će se vidjeti na izložbi udruge u okviru nadolazećeg Dugoratskog ljeta.
 

Prva likovna radionica hrvatskih branitelja u Omišu

Prva likovna radionica hrvatskih branitelja u Omišu radi punom parom. Tko god ima volje i htijenja može se uključiti u rad. Organiziraju se radionice štafelajnog slikarstva (akrilik, ulje, akvarel) i izrade keramike. Kontakt voditelja radionice je Ivo Rakuljić. Nije nužno da ste branitelj ili braniteljica da bi sudjelovali u radionicama. I djeca su više nego dobrodošla. Likovna radionice je ugošćena u prostoru odmah preko puta prostorija HVIDR-a, Omiš Četvrt Vrilo 5. Dođite.
 
U dugoratskoj Galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u četvrtak, 23.5.2019. pred dugoratskoi ljubiteljima likovne umjetnosti i zainteresiranom javnošću predstavio se slikar Ante Bergam Momin s samostalnom izložbom naziva "Mala retrospektiva".
Ante Bergam je rođen u Krapnju, najnižem i najmanjem naseljenom otoku na Mediteranu, ali kako to često biva, mala mjesta iznjedre velike ljude. Njegov curriculum vitae kao slikara kronološki se determinira različitim ciklusima koje Bergam naslovljava poput "Četrdeset i devet crvenih ruža" ili "Transformacije", 2009. i 2018. "Transformacije 2", u Šibeniku. Čitav opus njegova umjetničkog stvaralaštva prožima konceptualizam, odnosno postmoderna, čije su glavne odlike spajanje spajanje umjetničkih formi tako da više nema jasne razlike između slikarstva, kiparstva i fotografije.
O autoru i njegovim radovima prof. Zdravko Cota napisao je prigodno slovo (u nastavku članka), a izložba će se u Galeriji KRUG moći razgledati idućih desetak dana u večernjim satima.
 

Iz Mimare na Priko: izložba Karin Grenc

Neumorni djelatnici i honorarci Centra za kulturu Omiš pozivaju Vas da razgledate izložbu "O Isuse izranjeni" splitske umjetnice Karin Grenc. Izložba je otvorea u subotu, 18. svibnja s početkom u 19.30 sati u Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništu na Priku, a može se pogledati do 1. lipnja.
U svom kiparskom opusu Karin Grenc (Split, 1971.) najveću pažnju posvećuje motivima kršćanske ikonografije, poglavito temama vezanim uz Kristov kalvarijski hod. Oblikuje djela u drvetu, pretežno oblicima nađenim u prirodi, uočavajući u njima formu pogodnu za sadržaj svojih ostvarenja, u sintezi kiparske i slikarske komponente. Slijed scena Križnog puta ima svoj motivski okvir, s jedne strane Posljednjom večerom, a s druge Večerom u Emausu. U svojoj umjetnosti sakralnog znaka Karin Grenc je iskru realističnog razradila ekspresionističkom slobodom, služeći se i povremenom gigantizacijom detalja, srazom različitosti, konkretnim i simboličnim metalnim (čavli, žica) elementima na tkivu drvenih skulptura, razložno uzdignutim minimalnom upotrebom boje, donoseći svoj iskreni doživljaj Kristove muke.
 
Izložba omiškog umjetnika Vice Tomasovića pod nazivom "Duhovna praksa" otvorena je u Galeriji MKC Split u Domu mladih, a moći će se razgledati i doživiti (a bolesni mogu i ozdraviti) do 30. svibnja u vremenu od 14 do 21 sati.
Odavno je poznato ispreplitanje likovne umjetnosti sa starim znanjima i mističnim obredima te zanimanje umjetnika za duhovnim sferama, posebnim osjetilnim iskustvima ili pak izmijenjenim (višim?) stanjima svijesti. Upravo je suvremeni fenomen društvenog prihvaćanja i širenja interesa za različitim alternativnim učenjima i znanjima glavna tema umjetnikovog postava. U gradnji svog svijeta alternative Vice se paralelno koristi galerijskim postavom, reklamom, društvenim mrežama... Osim što na instagramu kreira lik gurua (Vice guru), reklamira proizvode i usluge instituta, Tomasović se poigrava ulogom galerijskog prostora u vjerodostojnosti teme potičući nas da razmislimo na čemu temeljimo svoje povjerenje u ponuđena znanja i kojim  izvorima vjerujemo. Je li  to zbog toga što nam se informacije nude s platforma medijskih servisa, društvenih mreža ili je u pitanju umjetnički rad kao dio muzejske zbirke ili galerijskog postava?