12. Likovna kolonija KRUG Dugi Rat

Naši poljičani amaterski likovni umjetnici vični kistu, akrilu i drugim tehnikama, okupljeni u PLU "Krug" Dugi Rat, do sada su priredili 11 likovnih kolonija na kojima su okupili svoje amaterske i akademske kolege da bi slavili umjetnost, radili na popuni fundusa galerije Krug, učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i družili se poslije rada, u večernjim satima. Nakon prve "desetljetke i kusur" mogu se pohvaliti postignutim rezultatima: 400 radova u Fundusu PLU i Galerije Krug, 4 skulpture u Javnom prostoru, 25 radova je u javnim prostorima Hrvatske i Europe koje su poklonili Općina Dugi Rat i udruge sa područja naše općine, 40 radova donirano je u humanitarne svrhe.. Za svaku likovnu koloniju u godini u kojoj naši poljički slikari slave prvih 25 godina organiziranog rad, izrađen je katalog i prigodne zahvalnice za učesnike, koji čekaju nedjeljno jutro...
I naposljetku, u vikendu smo kada KRUG-ovalci priređuju 12. Likovnu koloniju Dugi Rat 2022. Neki od istaknutih akademskih umjetnika u četvrtak će već biti i stvarati u Dugom Ratu, a u petak stiže i lokalni dio ekipe na likovnu koloniju.. bit će to prava fešta boja, stilova i dalmatinskih motiva!
 
Pozivamo Vas na izložbu "Proživljeno iskustvo" akademske slikarice Kornelije Neli Bajalo.  U sklopu programa obilježavanja prvih 25 godina uspješnog rada Poljičke likovne udruge "KRUG" Dugi Rat i 12. likovne kolonije KRUG koja se ovog vikenda održava u Dugom Ratu, priređuje se likovna izložba "Proživljeno iskustvo" akademske slikarice iz Vrgorca, Kornelije Neli Bajalo.
Vidimo se u petak u 19 sati u Galeriji KRUG u Dugom Ratu!
 
U nedjelju, 13.02. nema samo Hajduk rođendan. Na današnji dan ljeta Gospodnjeg 1997. u našem malom mistu osnovana je Poljička likovna udruga "KRUG" Dugi Rat koja evo već punih 25 godina uspješno djeluje i marljivo radi te sve ove lipe godine u krug oko platna, boje i kista i dalje okuplja naše lokalne likovne umjetnike, bilo amatere, bilo profesionalce, Poljičane, ali i Omišane, pa i šire. 30-ak autora koje veže zajedničko druženje, prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti druži se, radi, slika, uči, jedni od drugih, priređuju izložbe, često i humanitarne, odlaze na likovne kolonije i svake godine u nekom od malih mjesta naše općine na svojoj likovnoj koloniji rad(n)o ugoste svoje prijatelje, likovne umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja. Posljednjih 5-6 godina svakog mjeseca u centru svog kruga, u svojoj Galeriji KRUG u Dugom Ratu, redovito priređuju likovne izložbe zapaženih hrvatskih i svjetskih umjetnika, te svojih članova, kroz pojedinačne ili skupne izložbe likovnih radova. Marljivi, različitih profila, likovne naobrazbe i starosne dobi, našli su zajednički nazivnik u slikarstvu i lijepoj umjetnosti. Najčešći motivi koji se repetativno javljaju u njihovim radovima su more, brodovi, jedrenjaci, stare dalmatinske kuće, ribe i stoljetne masline - Dalmacija - neiscrpna inspiracija! Ako već niste bili, morate svratiti prvom prigodom u njihovu galeriju u dugoratsku kuću kulture, barenko na otvaranje neke iduće izložbe, i uživati s njima u lijepoj umjetnosti, neformalnom druženju i čašici razgovora... jer srcem se najbolje vidi.
U nastavku članka donosimo samo par foto detalja sa izložbi Kruga, čijim članovima čestitamo današnji rođendan uz želje za proslavom prvih 25 godina rada i druženja, uz neku novu izložbu, dočim malo zatopli i prilike to dopuste..
 

Ponos Krila

Gleda Tomislav prema moru, a s balkona njegove kuće u Krilu Jesenice more je sve što se vidi, i priziva u sjećanje maloga Tomislava, jedva tinejdžera...
- A šta ću poć lagat, nisan volija radit na brodu, krvav je to posal bija, a radilo se od najmanjih nogu, niko te nije pita možeš li, mora si - govori Tomislav Grubiša prvom peru Duća, Vinku Vukoviću, novinaru Slobodne Dalmacije... 
- A u ta doba brodovi nisu bili luksuz, niti ploveći hoteli... - počinje priču kapetan Tomo, priču koju možete pročitati u mjesečniku "More" Slobodne Dalmacije ili više saznati od Armanda T. na jutarnjoj kavi u Rivice, gdje je "More" obvezno štivo svih ranojutarnjih posjetitelja.
Tomislav Grubiša, sin pok. Bariše, brat Denisov i Jeranov, kriljanski je brodar iz poznate jeseničke brodarske familije, ponosni kapetan svog SeaGull-a, domaćeg mini kruzera kojim u sezoni plovi duž cijelog Jadrana, s naglaskom na Brač, Hvar, Korčulu, ali ove dvije korona godine najviše po srednjem Jadranu, ali i umjetnik - maketar i brodski sanjar koji je dosad iznjedrio preko 40 maketa brodova, idejnih modela, konstrukcija i raznih radova. Sve na temu brodova. Salbunjera. Jedrenjaka. Kriljanskih. Neki od njih se nalaze u Londonu, Beču, Munchenu, a veliki dio je i u Krilu, kod samih vlasnika jeseničkih brodova. Prošle godine, baš na blagdan najvećeg sveca koji se štuje u njegovom mjestu, svetog Nikole, u splitskoj je Prokulturi imao premijernu izložbu svojih maketa brodova, sve u čast zaštitnika pomoraca, kao i u spomen na svog pokojnog oca Barišu. Ono što je specifično za njegove radove, makete, je da se radi isključivo o brodovima sa područja Jesenica, salbunjerima, brodovima za prijevoz tereta, mini kruzerima...
 

Mile Gojsalić na Noći muzeja u Gatima

I ove godine KUU Mosor iz Gata sudjeluje u Noći muzeja. Dođite ovaj petak do poljičkog muzeja u Gatima i poslušajte priču Mile Gojsalić o životu u stoljećima staroj Poljičkoj Kneževini. Uz kušanje soparnika, Nikolina Radmilo Pivčević u ulozi Mile pripovijeda kako je uspjela pomrsiti račune velikoj turskoj vojsci.
Mila Gojsalić je najpoznatija junakinja ovih krajeva, a inspirirala je mnoge kroz stoljeća. Najpoznatiji među njima su svjetski poznat kipar Ivan Meštrović, književnik August Šenoa te skladatelj Jakov Gotovac.
Program počinje u petak u 19 sati, ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Vidimo se!
Dobro nam došli, poručuju Gaćani.
 
Da dugoraćana ima sve manje u našem malom mistu i okolici, a pogotovo "onih od kolina", nije nikakva vijest. Da nas poprilično ima drugdje diljem domovine, Europe, a i puno dalje, po Amerikama, Australiji, nije ništa novije. Novost nije ni da su mnogi od nas, ajde dobro, od njih, od dugoračana u pečalbi, naših sumještana na "privremenom" radu u inozemstvu, mahom po bjelosvjetskim metropolama, s kojima se podružimo kratko tek svakog ljeta, ili pred Božić, u svojim novim životnim destinacijama ostvarili nerjetko i impresivne profesionalne karijere i ostala životna postignuća.  
Jedan od njih koji se itekako uklapa u ovu sliku je Radovan Matijek, dugoratski umjetnik, kipar, plesač, performer, scenograf, koreograf, umjetnik s par adresa, onom dugoračko-splitskom gdje još ima atelje, te njemačkom gdje su mu ostala dva ateljea, gdje i živi većinu godine, nakon što je nakon studija kiparstva u klasi Stipe Sikirice na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, plesa u ansamblu za suvremeni ples, performansa i izlaganja na samostalnim kao i na skupnim izložbama, jedno vrijeme boravio, djelovao i usavršavao se između Berlina, Londona, Amsterdama i Pariza.
U svom razgovoru s Jasnom Lovrinčević koji je zabilježen i dostupan na portalu "U vihoru vremena", autorica ističe da "Sav njegov rad upućuje na jedan visoki umjetnički naboj kojeg umjetnik snagom svog talenta, znanja i širokih spoznaja usmjerava u stvaranje upečatljivih djela, čija posebnost, estetika i ekspresija izazivaju pozornost, navodeći gledatelja na razmišljanje i razmatranje. Bilo je veliko zadovoljstvo i obogačenje razgovarati s umjetnikom Radovanom Matijekom čiji se novi projekti isčekuju velikom radoznalošću.".
Njen razgovor s umjetnikom možete pročitati ovdje.
 

Godišnja izložba PLU Krug

U petak, 17.12. u 18 sati u galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "KRUG" u Dugom Ratu otvorena je godišnja izložba likovnih radova članova udruge. 20-ak autora koje veže zajedničko druženje, prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti izložilo je svoje recentne radove u centru svog kruga, u dugoračkoj galeriji udruge. Različitih su profila i starosne dobi, a našli su zajednički nazivnik u slikarstvu i lijepoj umjetnosti. Najčešći motivi koji se repetativno javljaju su more, brodovi, stare dalmatinske kuće i stoljetne masline - neiscrpna inspiracija.
Ako već bili niste, svratite u njihovu galeriju u dugoratsku kuću kulture barenko na otvaranje neke iduće izložbe, i uživajte u lijepoj umjetnosti, neformalnom druženju i čašici razgovora... jer srcem se najbolje vidi. U nastavku članka donosimo par foto detalja sa otvaranja izložbe.. pa povirite.
 

Obojani Božić

Prokultura - kuća jezika i kulture OnaiOn, Trga Stjepana Radića 5, Omiš, priredila je izložbu "Obojani Božić". Izložen je izbor radova božićne tematike iz slikarske radionice Vere Mekinić. Izložba je otvorena u ponedjeljak, 20.12.2021. u 18 sati, a možete je razgledati u galeriji OnaiOn u skladu s svim trenutnim zdravstvenim preporukama.
 

Godišnja izložba PLU Krug u petak u 18 u Dugom Ratu

Nakon gostovanja u Omišu, evo nama naših umjetnika iz PLU Krug opet u Galeriji KRUG u Dugom Ratu, na godišnjoj izložbi članova udruge. 20 autora koje veže zajedničko druženje, prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti izlaže svoje recentne radove. Različitih su profila i starosne dobi, a našli su zajednički nazivnik u slikarstvu...  Dođite u njihovu galeriju u petak u 18 sati i uživajte u lijepoj umjetnosti. A evo što je u najavi izložbe rekao Zdravko Cota, prof.

Poljička likovna udruga KRUG iz Dugog Rata, predstavlja se s 20 autora koje veže zajedničko druženje, prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti. Različitih profila i starosne dobi, našli su zajednički nazivnik u slikarstvu. Samo letimičnim pogledom na izložene eksponate svaki od posjetitelja uočit će još jednu komponentu, koja je više- manje konstantna i imanentna većini “Krugovaca”, a to je deskriptivno slikarstvo s realističkim obilježjima. Kod nekih više, a kod nekih manje uspješno. No, to nije nikakva negativna opservacija, pogotovo kada se uzme u obzir da jedan dio autora nema nikakvu likovnu naobrazbu i slika iz vlastitog zadovoljstva i konačno ugodnog druženja sa slikarskim miljeom. S druge pak strane, na ovoj izložbi zastupljeni su i akademski obrazovani umjetnici kao i oni koji su educirani raznim slikarskim tečajevima, učestvovanjem na likovnim kolonijama ili samoeduciranjem učeći na pokušajima i pogreškama da bi u konačnici dostigli visok nivo. Sva ta heterogena skupina, 20-ak umjetnika čini posebnu draž ove manifestacije...
 

Izložba: Krugovci u Omišu

U utorak, 07.12.2021. u 19 sati u Galeriji AZ pri Centru za kulturu Omiš, u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku otvorena je izložba likovnih radova članova Poljičke likovne udruge "Krug" iz Dugog Rata, koji će se moći razgledati u večernjim satima do 14.12.2021. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti.

PLU Krug iz Dugog Rata, predstavlja se Omišu s 20 autora koje veže zajedničko druženje, prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti. Različitih profila i starosne dobi, našli su zajednički nazivnik u slikarstvu...