Zavičajna kuća Gornjih Poljica u suradnji sa Božićnim selom i Poljičkom likovnom udrugom "Krug" iz Dugog Rata organizira prvu međunarodnu likovnu koloniju u Gornjim Poljicima, koja će se održati 7., 8. i 9. listopada 2022. Posljednjeg dana će biti održana svečana izložba radova, u prostorijama područne škole Rudine, na adresi Rudine 8, Gornji Dolac.
- Svi ste dobrodošli tokom sva tri dana naše likovne kolonije - poručuju marljivi organizatori, Tiho Lučić i likovnjaci iz dugoračkog Kruga.
 
Likovna udruga Emanuel Vidović – Split, ovom izložbom, u petak u goste stiže Poljičkoj likovnoj udruzi Krug – Dugi Rat, duboko vjerujemo, na radost s jedne i s druge strane. Ove godine, splitska likovna udruga slavi 50 godina svog postojanja, dok poljički Krug slavi prvih 25, pa ovu izložbu posvećujemo našim velikim jubilejima. Likovnost uopće, s toliko širokim spektrom izražavanja, otvara svoj prostor osobama koje u sebi nose potrebu izražavanja kroz crtež, boju, glinu, kožu... LU Emanuel Vidović predstavlja se s 38 autorskih djela, s područja slikarstva, kiparstva, keramike, kao i primijenjenih umjetnosti kroz obradu kože i stakla...
 

Omiško ljeto: izložba grafike "Zaustavite rat"

Učesnici izložbe su: Ambrozija Testen, Vasilije Jordan, Dijana Iva Sesartić, Ivan Lovrenčić, Dimitrije Popović (Hrvatska); Jože Ciuha (Slovenija); Dragan Micić (Srbija); Sergio Brignoni (Švicarska); Max Ernst (Austrija); Jansen Čapar (Sjeverna Makedonija); Paul Weber (Njemačka). S odabirom umjetnika i njihovih radova htjeli smo prikazati različite načine upozoravanje na užase ratnih sukoba i promoviranja mira i praštanja, kažu u CZK Omiš.
Radovi koje izlažemo nalaze se u fundusu Galerije Mimice i u privatnoj zbirci Mladenke Mimice. Grafička zbirka Paula Webera došla je u fundus galerije Mimice zahvaljujući donaciji dr. Raimonda i Rite Maier, dugogodišnjim zaljubljenicima u Mimice, kojima i ovim putem zahvaljujemo. Ova vrijedna zbirka sadrži 19 grafika pretežito ratne tematike, odnosno scena ratnih stradanja, inspiriranih njegovim vlastitim doživljajem Prvog svjetskog rata, samo jednog od onih za koje smo vjerovali da se ne mogu ponoviti
 
Na ovoljetnom Almissa Open Artu, festivalu suvremene umjetosti, upriličeno je trinaest performansa, događaja, hepeninga, u kojemu su sudjelovali neki od čuvenih hrvatskih umjetnika. Građani su reagirali, nasrtali su na umjetnička djela, uništavali ih, ili bi, pogrešno (ili ispravno?) shvativši stvar, umjetničko djelo gnjevno odnosili i ostavljali ispred gradonačelnikovih vrata. U svakom slučaju, bio je to neki lijep i dvostruko efektan, uzbudljiv i značajan događaj u Omišu: publici se nešto događalo, te je publika i reagirala, a sami umjetnici su, kao malo kad i malo gdje, bili u prilici da se poigraju reakcijama ljudi i pragom njihova razumijevanja. Te, samim tim, i pragom tolerancije.
U zemlji u kojoj bi postojale ozbiljne novine, ili u kojoj bi javna televizija doista imala relevantan kulturni kanal ili barem program iz kulture, danima bismo se bavili zbivanjima na Almissa Open Artu. Ali kako ozbiljnih novina nema, te je na nama da ih zamjenjujemo, a kulturni sadržaji HRT-a spoj su korupcije, indolencije i nekompetentnosti, tako za Almissa Opet Art nitko ne bi ni čuo da se nije dogodilo ovo: ljubitelj umjetnosti, kolekcionar i entuzijast, a ustvari suvremeni umjetnik Anand Štambuk naumio je na Almissa Open Artu izložiti dvojezičnu ploču s natpisom: “Kad se Srbin i Hrvat slože, i olovo plivat može”. Riječ je o reinterpretaciji stare srpskohrvatske osmeračke budnice, koja se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća počesto znala naći u zaglavljima protuhabsburških novina, da bi 2022. na Poljičkom trgu u Omišu u reakciji jednog posjetitelja završila razbijena i bačena u smeće, uz poruku neka “ćirilicu drže s druge strane Drine”. O čemu god da se radi, stvorena je javna reakcija, djelo je dovršilo samo sebe, piše Miljenko Jergović na stranicama portala 24sata.
 

13. Almissa Open Art festival

U Omišu je u tijeku festival suvremene umjetnosti. 13 izdanje Almissa Open Art festivala održava se od 9. do 13. kolovoza u Omišu, a u grad podno Mirabele i ove je godine doveo neke od najeminentnijih hrvatskih suvremenih umjetnika da svojim novim radovima u javnom prostoru transformiraju centar grada u nacionalni centar suvremene umjetnosti. Kustos Željko Marović odabrao je radove trinaestero umjetnika koji će nam se do subote predstaviti svojim radovima, performansima.
Almissa je prošla dug put od festivala čiji su događaji predstavljali kulturni šok, do toga da suvremenu umjetnost mnogi stanovnici prihvaćaju kao dio identiteta grada, pa se spremno upuštaju u diskurs s gostima objašnjavajući vlastita viđenja onoga što upravo gledaju..

13.8. Subota – Tvrđava Mirabela
20.30 Rino Efendić
21.00 Momčilo Golub
21.30 Željko Marović
22.00 Vlasta Delimar i Milan Božić
22.30 razgovor s umjetnicima.
 

Priča o kamenu

U četvrtak, 30.06.2022. se u Galeriji PLU Krug otvorila "Priča o kamenu", samostalna izložba slika akademskog slikara Andrije Jakelića Rape. Ovo je jedan od događaja Dugoratskog ljeta, u organizaciji našeg slavljenika, Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat, udruge naših umjetnika koja ove godine nizom izložbi i događanja slavi prvih 25 godina plodonosnog rada i stvaranja.
Iznimna izložba samozatajnog akademskog slikara Andrije Jakelića Rape može se razgledati i idućih dana u Galeriji KRUG u Dugom Ratu u vremenu od 18 do 20 sati.
 
Kad ste mladi i gorljivi klapski pjevač, zaljubljen u tercu i zagledan u omišku stinu i osim što želite posebno ime, uvijek savršeni zvuk i neometani klapski krug svojoj klapi, jako vam je važna i nošnja koju ćete kao klapa nositi, koja će vas predsavljati, štititi, izdvajati i s vama pjevati... Mnogima je ovu potonju želju ispunila upravo Slavka Klišanić. Tako je u Muzeju grada Omiša od 23. lipnja do 16. srpnja 2022. postavljena izložba klapskih nošnji Slavke Klišanić.
Slavka Klišanić, u zagrebačkom klapskom krugu jednostavno teta Slavka, rođena je 1954. u Dugopolju, od srednjoškolskih dana živi i radi u Zagrebu. Iako po struci nije krojačica radeći u prodajnim trgovinama tadašnje Jugoplastike, stječe znanje o krojevima i materijalima, te počinje šivati žensku i mušku modnu odjeću za zagrebačke salone. Volonterski se uključuje u rad svoje župe Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, te upravo u popularnoj ”Palmi” šiva prve narodne nošnje za dječje priredbe i svečane haljine za veliki župni zbor ...
 
Izložba morskih ribolovnih alata u Gradskom muzeju Omiš
 
Naši kreativni poljičani, amaterski likovni umjetnici vični kistu, akrilu i drugim slikarskim tehnikama, okupljeni u slavljeničku PLU "Krug" Dugi Rat, koja ove godine proslavlja prvih 25 godina uspješnog suživota i nadasve kvalitetnog rada i izlaganja, proteklog su prazničkog vikenda u Dugom Ratu uspješno održali 12. Likovnu koloniju "KRUG" Dugi Rat koja je u miru i zelenilu Omiške ulice i konobe Kadić okupila slikarsku kremu amaterske i akademske likovne umjetničke scene. Slikari su pristiglih sa svih strana Lijepe naše i inozemstva da bi slavili umjetnost, radili na popuni fundusa galerije Krug, učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i družili se poslije rada, u večernjim satima, uz okrjepu, zvuke gitare i dalmatinsku pjesmu. Bila je to prava fešta boja, stilova i dalmatinskih motiva!
Viđeniji članovi Dugoračke torcide već se raspituju o cijeni akrilika na platnu "Kup je naš", friškog rada akademske slikarice Helene Mardešić Sikora, slike nastale proteklog vikenda na 12. likovnoj koloniji KRUG. No bojim se da će ih zbilja razočarati više od Perišićevog odlaska u Tottenham, jer Sikorin akrilik je, baš kao i Hajdukov nedavno osvojeni kup, neprocjenjiv i nije za prodaju, jerbo doć će vrime...., jednog će dana (kada Orkan postane treć..drugoligaš ili prije) garant krasiti zid Dugoračkog ili Poljičkog muzeja suvremene umjetnosti...
Eh da, ne smijem zaboraviti spomenuiti da je početkom vikenda u Galeriji KRUG u Kući kulture u Dugom Ratu priređena i izložba "Proživljeno iskustvo" akademske slikarice Kornelije Neli Bajalo.
 

12. Likovna kolonija KRUG Dugi Rat

Naši poljičani amaterski likovni umjetnici vični kistu, akrilu i drugim tehnikama, okupljeni u PLU "Krug" Dugi Rat, do sada su priredili 11 likovnih kolonija na kojima su okupili svoje amaterske i akademske kolege da bi slavili umjetnost, radili na popuni fundusa galerije Krug, učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i družili se poslije rada, u večernjim satima. Nakon prve "desetljetke i kusur" mogu se pohvaliti postignutim rezultatima: 400 radova u Fundusu PLU i Galerije Krug, 4 skulpture u Javnom prostoru, 25 radova je u javnim prostorima Hrvatske i Europe koje su poklonili Općina Dugi Rat i udruge sa područja naše općine, 40 radova donirano je u humanitarne svrhe.. Za svaku likovnu koloniju u godini u kojoj naši poljički slikari slave prvih 25 godina organiziranog rad, izrađen je katalog i prigodne zahvalnice za učesnike, koji čekaju nedjeljno jutro...
I naposljetku, u vikendu smo kada KRUG-ovalci priređuju 12. Likovnu koloniju Dugi Rat 2022. Neki od istaknutih akademskih umjetnika u četvrtak će već biti i stvarati u Dugom Ratu, a u petak stiže i lokalni dio ekipe na likovnu koloniju.. bit će to prava fešta boja, stilova i dalmatinskih motiva!