Almissa Open Air 2015: Autohtoni izvozni proizvod - magareći izmet

Druga večer festivala suvremene umjetnosti u Omišu “Almissa Open Air 2015.” počela je u prijateljskom okruženju i u potpuno drukčijem izdanju nego prošlih godina. Za razliku od prijašnjih izdanja, kada je festival bio izričito predstavljen u hermetičnim i, po nekim mišljenjima, elitističnim prostorima utvrde Mirabele i Gradskom muzeju grada Omiša, ove godine su umjetnici svoju specifičnu poetiku kroz humorističan izričaj ponudili na pazaru, gradskoj tržnici. Prostor gradske tržnice, koji nameće svoja pravila svakodnevnog života, primarnih potreba, preživljavanja i vrludalog turizma, postao je cruising jedne sasvim drukčije umjetnosti koja se zasniva na autohtonoj životinji koja je simbol Dalmacije, reciklaži ambijentalnog tijela i preispitivanju slijepog industrijskog konzumerizma...

ALMISSA OPEN AIR 2015

Festival suvremene umjetnosti u Omišu s mirisnim dosjetkama: prodavali magareći izmet

Izvor: Slobodna Dalmacija

Almissa Open Air 2015– Jako smo zadovoljni uspjehom druge večeri. Imamo drukčiju turističku ponudu grada Omiša i na dobrom smo na putu da brendiramo naš grad kao kulturnu destinaciju. Potaknuli smo turiste, ali i naše sugrađane, da se zaustave i prihvate interakciju – rekao je domaćin i organizator Vice Tomasović, ujedno i novi predsjednik splitske strukovne udruge likovnih umjetnika.

– Bitno je da se umjetnici povežu i razmijene iskustva u interakciji s građanima, ali i turistima koji su zadnje vrijeme puki konzumenti oportunističkih i populističkih sadržaja na Jadranu – kaže Darwin Butković, multimedijalni umjetnik iz Varaždina.

Darwin je, naime, otiskivao jednom primarnom grafičkom tehnikom “nogotiska” različite sadržaje omiških ulica i pritom promatrao dojmove i reakcije na licima slučajnih prolaznika.


Platonova špilja

Almissa Open Air 2015Vanja Pagar i Hrvoje Cokarić prodavali su izmet magarca pečatiran logom Hrvatske turističke zajednice.

– Naš sivi manifest sastoji se u brendiranju i prodavanju izmeta kao autohtonog hrvatskog proizvoda. Proizvod doniraju naša braća – posljednji dalmatinski magarci iz javnog prostora Zoološkog vrta Prirodoslovnog muzeja, koji je najbitniji zeleni javni prostor i sunčani vrt grada Splita. Kao kontrapunkt masovnom turizmu, djelujemo na sarkazam i cinizam pametnih turista, kojima naša akcija izmami ništa više nego – osmijeh.

Julija Tomasović izložila je instalaciju od mnoštva plišanih igračaka zarobljenih u kavez oblika domaće svinje. Krv koja je curila iz skulpture po pločniku isprovocirala je prolaznike do te mjere da su je mnogi zaobilazili u širokom krugu.

– Rad kritizira konzumeristički idealizam, kao onaj u Platonovoj špilji koji upućuje na život u iluziji, u spavanci – u kojoj ljudi vjeruju osjetilima bez preispitivanja. Riječ je o društvu koje nema direktan kontakt sa životinjama – kaže Julija Tomasović.

Nastavak “Almisse Open Air” slijedi u nedjelju s videoinstalacijama, performansima i drugim sadržajima.

Almissa Open Air 2015

Povezani članci

Who's Online

We have 187 guests and no members online