Folklorna večer u petak u Dugom Ratu

Evo našim folklorašima (a i nama!) dragih makedonaca iz KUD "Ilinden" iz Bitole opet u Dugom Ratu! Gostovanja i uzvratni posjeti, lijepa druženja kolega na razmjeni iskustava u očuvanju bogate folklorne tradicije, tradicijskih običaja i narodnih nošnji oba naroda, iz posjeta u posjet podižu se na novi, veći nivo. U folklornoj večeri na "crni" petak 13-tog na Poljičkom trgu u 21 sat opet će nam se, uz rasplesane domaćine iz KUD "Dalmacija" Dugi Rat, predstaviti ponajboljie makedonsko kulturno-umjetničko društvo, ansambl i orkestar KUD "Ilinden" iz Bitole. Očekuje nas izvrsna večer tradicijske makedonske i hrvatske folklorne baštine. Zapjevati će nam i muška klapa "Pokornik" iz Ostrvice, a "zaguslati" nešto i guslar Ivan Marušić. Utakmice su u subotu i nedjelju, što znači da se vidimo u petak na trgu?
 
Živjeli su Roko i Cicibela u gajeti na splitskoj Matejušci, o njihovom životu pisao je Miljenko Smoje, opjevao ih je Oliver Dragojević u stihovima Momčila Popadića, a koje je uglazbio Zdenko Runjić... a njihovu životnu priču na pozornicu na Poljičkom trgu u Dugom Ratu u nedjelju donose mladi glumci Ivan Baranović i Monika Vuco. Riječ je diplomskoj predstavi Ivana Baranovića "ROKO I CICIBELA" Miljenka Smoje, jednoj od dramskih uzdanica ovogodišnjeg Dugoratskog ljeta. Magistar farmacije Ivan Baranović postavljanjem Smojinog komada na scenu stekao je i titulu magistra glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Odigrala se 'Roko i Cicibela' sinoć u Dugom Ratu uz šarmantni šum vjetra u jačanju, melodije dugoratskih cvrčaka i konstantno zujanje prebližnjeg agregata aparata za kokice. Da, kokice. Ne živi se od kulture! Neka dugoračka djeca su se zato sasvim uživila u ulogu kazališnih anarhišta, "centriraju" se zvučno stolice usred predstave, glumački par na sceni skoro dobiva neplaniranu prinovu - zaigranog malog dječaka iznimno zainteresiranog za scenske nastupe, opet nema nikoga da ugasi na uru vrimena javnu rasvjetu na Poljičkom trgu ... Ne znam, možda sam stvarno s vremenom postao drveno staro grintalo kojemu sve ovo smeta, a možda je doista nešto "divlje" u dugorarskom zraku za kazališnih predstava Dugoratskog ljeta. Krhko je znanje...
 

Dugoratsko ljeto 2018 - Program

Sedamnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2018. - počelo je u nedjelju, 17.6.2018. koncertom klapa Rišpet i Iskon u dugoratskom parku i lučici, nastavilo se lijepom manifestacijom na dugoratskoj plaži "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer), a to je samo početak brojnih ljetnih događanja u našim malim mistima u organizaciji udruga s područja Općine Dugi Rat u nadolazećim ljetnim večerima. Očekuje nas pregršt zanimljivih događanja, festivala, koncerata, izložbi, predstavljanja, kulturnih (poetskih) večeri, tradicijski spektakl "Festival Soparnika", dječji festival "Glas Poljica", međunarodni festival folklora "Kolo, kolo, kolajna od zlata", izložbe, koncerati na plaži i u starom selu, obilježavanje Oluje, Dugoratska Olimpijada...
Dugoratske, jeseničke i dućke udruge i volonteri uz pokroviteljstvo Općine Dugi Rat i TZO Dugi Rat pobrinuli su se da osmisle zabavu sebi i svojim sumještanima te svojim gostima i prijateljima u sparnim ljetnim večerima, pa i onima kojima je najlakše grintat na zidiću da je dosadno, da se "ništa u mistu ne događa", da "ništa ne valja", truć, truć, bla, bla.. A potrebno je samo malo se uključiti u društveni život i jednostavno doći na zanimljive priredbe dugoratskog ljeta! Program i kalendar manifestacija Dugoratskog ljeta 2018. potražite u nastavku članka..
 

Dugoratsko ljeto: Koncert Petra Čulića

U sklopu Dugoratskog kulturnog ljeta, u ponedjeljak, 2. srpnja 2017., u crkvi svetog Josipa u Dugom Ratu, s početkom u 21 sat, naš sumještanin Petar Čulić, klasični gitarist na svjetskom glasu, održati će solistički koncert klasične glazbe. Ulaz je slobodan, a umjetnika domaćem svitu ne treba posebno najavljivati.. Vidimo se..
 

Dugoratsko ljeto: Baklje svetog Ivana

Ivanjski krijesovi, Ivanjski svitnjaci,.. običaj je paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja. Riječ je o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz suncostaje i ravnodnevnice. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta, a kasnije su pod utjecajem kršćanstva vezane uz svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja. Svake godine, uoči samog blagdana sv. Ivana Krstitelja diljem Dalmacije večer se proslavlja paljenjem Ivanjskog krijesa odnosno svitnjaka. Dugoraćani godinama imaju organizirano paljenje baklji duž dugoratske plaže i Ivanjskih krijesova na rubu lučice u tradicionalnom događaju "Baklje svetog Ivana" koji se održava u okviru Dugoratskog ljeta. No ove godine jaki vjetar, bura ("orkanska" bura, jer iste se večeri proslavljalo i prvih 100 godina našeg NK Orkan i igranja nogometa u Dugom Ratu) bura je malo pokvarila doživljaj Ivanjske večeri u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat. Zbog sigurnosnih razloga odustalo se od paljenja vatre i vatrometa, a vjetar je pomrsio i planove za "otvaranje" novog trampulina plesnom točkom s bakljama i vatrom u izvedbi Elsie Novaković. Trampulin je ipak "otvoren" plesnim točkama naših dragih gošći iz Elsie Zumba studija koje su uveličale i Orkanovu veliku rođendansku feštu vatrenim plesnim nastupom u poluvremenu utakmice Orkana i Hajduka. Popularni DJ Zvone je plesnim hitovima dugo prkosio vjetru na Oriju koji se pak "zabavljao" gaseći baklje duž plaže, "tvorničari" i mještani lake šetnje na Oriju su se počastili i crnim rižotom kojeg su spremili naši Kraljevići, te razgovorom ugodnim u lijepoj vjetrovitoj ljetnoj noći. Izostalo je i spontano noćno kupanje. Čuva se za neka toplija vremena.. Ljeto je tek počelo!
 
Sedamnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2018. - svečano je otvoreno u nedjelju, 17. lipnja 2018. s koncertom klape Rišpet i klape Iskon u Dugom Ratu. Bogati program, o kojem najširoj javnosti još nisu dostupni svi detalji (katalog, po običaju, malo kasni, i samo što nije..), nastavlja se tradicionalnom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer), ovaj put na Oriju (jer se u dugoratskoj lučici i parku u subotu navečer i pučkom feštom proslavlja prvih 100 godina našeg Orkana). "Baklje svetog Ivana" su tradicionalna manifestacija Dugoratskog ljeta u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče tradicija, etnografska i kulturna baština našeg naroda. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, okupiti ćemo se opet, ove godine nešto intimniji program, takoreći na ljetni solsticij (suncostaj) uz zapaljene krijesove, svjetlost baklji i prigodni program naših vila, ples te preskakanje vatri i u svom tom romantičnom ugođaju na plaži na Oriju, u lijepoj večeri mladog ljeta koje obećava, proslaviti ćemo blagdan Svetog Ivana i dolazak ponajljepšeg dijela godine...
Paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama.. dio je pretkršćanskih narodnih običaja koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjski krijesovi od starine su bili vezani uz žetvene običaje i početak ljeta, uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Ipak, Ivanjske su svečanosti u mnogim dijelovima Europe kasnije potpale pod religijski utjecaj te su postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima njegovali su se ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga. Tko je na to zaboravio, ili to nije znao, podsjetiti će ga u subotu navečer naše vile Ana, Tončica, Ruža, Josipa, Daniela, Ivana,..
 
Jupi, jee! Večeras počinje Dugoratsko lito! Tradicionalna ljetna manifestacija počinje pinkicu ranije nego obično i to koncertom koji se trebao održati u ožujku povodom blagdana Svetog Josipa i proslave Dana općine Dugi Rat, a koji je morao biti odgođen zbog lošeg vremena. Nadamo se da će u nedjelju, 17.6.2018. u 20:30 sati u parku pored lučice u Dugom Ratu sve biti i atmosferski lijepo, jer klapa Rišpet i klapa Iskon planiraju Vas odlično zabaviti! Vidimo se!
 
Gotovo je. Već. Finilo je sinoć i ovo, 16. Dugoratsko kulturno ljeto. U nedjelju navečer se na dugoratskoj plaži uživalo u već tradicionalnom koncertu Rade Šolaje i zvucima nezaboravnih melodija i izvrsnoj interpretaciji pjesama Arsena Dedića, Olivera Dragojevića, Kemala Montena, Drage Mlinarca, Indexa, Ibrice Jusića,.. te, što je bilo i osvježenje večeri, ljubavnoj poeziji u izboru i interpretaciji dramske umjetnice Ivane Giove Župa.  Nakon gorko-slatkih ljubavnih stihova u sinoćnjoj smo točki iznenađenja, koju nam je priredila Ivana Giove Župa, "skoknuli malo i do City centra", u njenoj izvedbi nezaobravnih doživljaja antishopingholičarke Meri Bauk, zapisanih na njenom facebook profilu i oživljenih u monodrami "Ja sam dama.." omiškog kazališta "Mali Princ". Lijepa večer nastavila se i nakon dvo-ipo satnog Radinog koncerta na plaži i u "bašti" popularnog kafića uz čašicu ugodnog razgovora.
 
Nedjelja, 03.09.2017., Dugi Rat, plaža, od 20 sati
Koncert Radoslav Šolaja: Večer šansona
Organizator: Udruga ’Tvornica’

Eto, za koji dan finiti će i ovo Dugoratsko kulturno ljeto. Koncertom Rade Šolaje u nedjelju, 3.9. navečer na dugoratskoj plaži uz zvuke nezaboravnih melodija i Radinu izvedbu brojnih evergreena te najljepše ljubavne stihove svjetskih pjesnika u interpretaciji dramske umjetnice Ivane Giove Župa, moći ćemo uživati u lijepoj ljetnoj večeri te se prisjetiti i svih ovoljetnih događanja u našim malim mjestima koje su naše udruge u kulturi osmislile i realizirale uz podršku TZO Dugi Rat i općine Dugi Rat i njenog Vlastitog pogona.
Bilo je lipo.. no još nije gotovo! Lito vilovito još traje. unatoč "potopu" koji Vakula najavljuje.. i potrajati će! Barenko ono kalendarsko.. Stoga, uživajte i dalje punim plućima na dugoratskim plažama i okolo.. u škuribandi. :-))
 
U okviru ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, a u organizaciji  Udruge "Vjernost" Dugi Rat i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Dugi Rat i općine Dugi Rat na prepunom Poljičkom trgu u centru Dugog Rata uspješno je održan 16. Dječji festival "Glas Poljica 2017", koji je i prije koncerta Rade Šolaje (iduća nedjelja na dugoratskoj plaži) stavio "uskličnik!" na ovogodišnje Dugoratsko kulturno ljeto.
I ove godine je Goran Mladin s vjernim suradnicima priredio izvrstan dječji festival kojeg se ne bi posramile ni puno veće sredine od Dugog Rata. Bio je to uistinu pravi festival naše raspjevane djece izvrsno prihvaćen od publike koja je prema pozornici upućivala prave "cunamije" pljeska i ovacija. Uistinu prekrasna večer na Poljičkom trgu. Stotine djece, roditelja, turista lijepo se zabavilo uz popularne pjesme u izvedbi naših raspjevanih i nedvojbeno talentiranih mališana.
Otvarajući festival Goran Mladin je ispred udruge "Vjernost“,  organizatora ovogodišnjeg Dječjeg festivala, kazao kako se ovogodišnje izdanje "Glasa Poljica" razlikuje od dosadašnjih jer na njemu sudjeluje sve više mladih i vrlo mladih najtecatelja, neki od njih još su u vrtiću, poput ovogodišnje pobjednice po glasovima publike, izvrsne Ive Kadić koja će tek najesen u prvašiće OŠ "Jesenice", male šestogodišnja djevojčice koja je bez imalo treme pred višestotina gledatelja besprjekorno izvela veliki hit Mije Dimšić "Život nije siv" i očito osvojila naklonost većine publike. Odaziv mladih natjecatelja je odličan pokazatelj i garancija da se "Glas Poljica" ukorjenio i postaje još jedno od kulturnih obilježja našeg Poljičkog gradića.
Stručno ocjenjivački sud činili su Ivica Ćosić, Igor Papić, Luka Lukačević i Goran Mladin, a pred njima nije bio lak zadatak ocjeniti i izdvojiti najbolje izvođače u pjevačkoj ruži festivala. No pomno poslušavši svih 16 skladbi festivala donijeli su svoj pravorijek. Prvo mjesto po glasovima žirija osvojila je Gabrijela Braičić za izvrsnu interpretaciju pjesme makedonske pjevačice Kaliopi, drugo mjesto pripalo je mladoj Veroniki Munitić koja je na festivalu otpjevala izvrsnu autorsku pjesmu Ante Pupačića Pupija, koja je osvojila i posebnu nagradu, dok je treće mjesto osvojila Jelena  Mimica. Nagrade, srca i glasove oduševljene publike osvojili su sljedeće naše raspjevane nade: raspjevana princeza iz Kadića dvora, šestogodišnja Iva Kadić ovojila je prvu nagradu publike,, drugo i treće mjesto (sa istim brojem bodova) osvojile su Jelena Rogošić i Jelena Mimica, dok je treće mjesto publike osvojila Lea Vitaić.
Priznanja i nagrade za dobivene od ocjenjivačkog suda, podijelio je "alfa i omega" ove popularne manifestacije, Goran Mladin, a priznanja   dobitnicima nagrada publike, uručio je Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, koji se je zahvalio na dobroj organizaciji ali i dobroj posjećenosti festivala, među kojima su bila brojna djeca i mladi, te njihovi roditelji te brojni turisti koji godišnji odmor provode na našim plažama.