Petak, 21.06.2019. Dugi Rat, Poljički trg, od 20:30 sati
Folklorna večer, KUD "Slavko Mađer" Cerić
Organizator: KUD "Dalmacija"  Dugi Rat

Dođite u petak navečer na Poljički trg jer počinje Dugoratsko kulturno ljeto! U petak, na otvaranju naše ljetne kulturne poslastice gostuju nam dragi prijatelji iz Cerića, malog mjesta u sastavu Općine Nuštar, Vukovarsko-srijemska županija. Prirediti će nam lijepu folklornu večer. Vidimo se!
 

Dugoratsko ljeto 2019. - Program

Osamnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2019. - početi će u petak, 21.6.2019. Folklornom večeri u organizaciji KUD Dalmacija u kojoj će nam se predstaviti KUD Slavko Mađer" iz Cerića,. Slijedi nam lijepa manifestacija na dugoratskoj plaži "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer), a to je samo početak brojnih ljetnih događanja u našim malim mistima u organizaciji udruga s područja Općine Dugi Rat u nadolazećim ljetnim večerima. Očekuje nas pregršt zanimljivih događanja, festivala, koncerata, izložbi, predstavljanja, kulturnih (poetskih) večeri, tradicijski spektakl "Festival Soparnika", dječji festival "Glas Poljica", međunarodni festival folklora "Kolo, kolo, kolajna od zlata", kazališne predstave, izložbe, koncerti na plaži i u starom selu, obilježavanje Oluje, Dugoratska Olimpijada...
Dugoratske, jeseničke i dućke udruge i volonteri uz pokroviteljstvo Općine Dugi Rat i TZO Dugi Rat pobrinuli su se da osmisle zabavu sebi i svojim sumještanima te svojim gostima i prijateljima u sparnim ljetnim večerima, pa i onima kojima je najlakše grintat na zidiću da je dosadno, da se "ništa u mistu ne događa", da "ništa ne valja", truć, truć, bla, bla.. A potrebno je samo malo se uključiti u društveni život i jednostavno doći na zanimljive priredbe dugoratskog ljeta! Program i kalendar manifestacija Dugoratskog ljeta 2019. potražite u nastavku članka..
 
Nedjelja, 23.06.2019. – Dugi Rat, plaža, od 20 sati pa nadalje
"Baklje svetog Ivana"    
Organizator: Udruga "Tvornica" Dugi Rat

Oaamnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2019. - otvara se u petak, 21. lipnja 2019. Dva dana poslije, u nedjelju navečer slijedi nam tradicionalna manifestacija "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče tradicija te etnografska i kulturna baština hrvatskog naroda. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, organizatori se nadaju da će uspjeti okupiti dugoraćane svih generacija,a pogotovo mlade, oko prigodnog programa u dugoratskoj lučici. Program dugoratske Ivanjske večeri, tik do popularne plaže koju će osvjetljavati baklje stvarajući lijepi, romantični ugođaj, voditi će naša dobra vila Ivana Giove Župa, usljediti će uvijek efektna točka plesa s vatrom u izvedbi vatrene Elsie Novaković. Tijekom večeri uz Ivanjske svitnjake peći će se i Poljički soparnik, a svi zainteresirani od meštrice od soparnika moći će saznati sve o pripravi ove naše nadaleko poznate delicije. U glazbenom dijelu programa izmjenjivati će se napše lokalne Poljičke klape, te djeca iz OŠ Jesenice s poetskim recitalima, a show program imati će i naše popularne zumba djevojke iz Plesnog kluba Step. Voditeljica će kroz niz malih crtica približiti prisutnima stare običaje našeg naroda koji su se prakticirali na Ivanjsku večer: paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama..
Ivanjski krijesovi bili su vezani uz žetvene običaje i početak ljeta. Od starine se ovi običaji vežu uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjske su svečanosti s vremenom u mnogim dijelovima Europe kasnije pod religijskim utjecajem postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima postojali su Ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga.
Tko je na to zaboravio, ili to nije znao, vila Ivana će ga i ove godine podsjetii te usmjerilti put kraja dugoratske lučice gdje će članovi udruge Tvornica zapalilti Ivanjsku vatru..
 
Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju 18. izdanja naše tradicionalne ljetne manifestacije DUGORATSKO LJETO 2019. Detalje poziva/natječaja potražite ovdje. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "15. Festival poljičkog soparnika",  (vrijeme održavanja 27. srpnja, subota), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (04. kolovoza, nedjelja) i Dječji festival "Glas Poljica" (23. kolovoza, petak). Podnositelji svoje programe dostavljaju zaključno sa danom 30. travnja 2019. putem pošte na adresu: Općina Dugi Rat, Općinski načelnik, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat.
 

Rade Šolaja zatvorio 17. Dugoratsko ljeto

Bogato ovogodišnje Dugoratsko kulturno ljeto spektakularno je završeno početkom rujna u večeri uz gitaru Radoslava Rade Šolaje. Radin koncert održan je na dugoratskoj plaži pored popularne “Rivice”. Posjetitelji koncerta razasuti po plaži slušali su Radine interpretacije Arsena, Indeksa, a posebno Olivera, da bi istovremeno uživali u prekrasnim slikama sijevanja i udaranja munja tamo iza Brača i Šolte. Kao da je vrijeme udarilo pečat na kraj 17. Dugoratskog kulturnog ljeta. Dugoratska događanja počela su već u lipnju koncertom klapa “Rišpet” i “Iskon”. I tako redom, Baklje sv. Ivana, koncert Petra Čulića, drama “Roko i Cicibela”, Večer folklora, Veselo selo Jesenice, likovne izložbe, koncert za Dan pobjede, Večer u Bajnicama, Dječji festival Glas Poljica, Večer makedonskog folklora, Dugoračka Olimpijada i za kraj već spomenuti koncert Rade Šolaje. Sva događanja su imala brojnu publiku..
 

Foto-osvrt na koncert Rade Šolaje

Prošle nedjelje, baš prid neveru, sjevalo je te večeri u daljini nad Bračom (a otkad je strefilo onog nesretnog Sarajliju na Mutograsu nije mi svejedno na plaži ili u moru za grmljavine), nebo nad kanalom su parale munje, Bogovi su očito bili poprilično ljuti... i na Plenkovića i na Milinovića, a kamoli ne na našeg Jerka, i na to što nema.. Višnje?
A dolje ispod crnih oblaka, na "usamljenoj" plaži u smiraju još jednog (izgubljenog?) lita, čuli su se samo milozvuci gitare, niz vječnih melodija i poznati grintavi rašpasti glas. Tu je svakog ranog rujna. Piva nam. Pred dopola ispunjenim "gledalištem". Pljesak sa svega šest, sedam stolova ciklički dopire svakih pet-šest minuta i samo to na čas prekine njegovu tužnu misu... Na plaži je probrana ekipa. Sami su došli. One koji treba pozivati ostali su opet doma. Boje se ljetnog pljuska. Ili su zaboravili ponijeti maramice na Radin hommage Oliveru, Arsenu, Cohenu..
Ispred nas boca, dvije dobrog vina. Valja nekako utopiti sjetu i umor pri dnu čaše. I nazdraviti svima okolo koji se još ne daju. Umorni su od svega, malo štufi, da se to nazrijeti kada se malo bolje zagledaš u te široke osmjehe, ali se ne daju.. Nipošto. Nikome. I još im petaju roge! Tugu utapaju samo sporadično, u dobrom bluesu, na praznom Sinaju ili na delti Cetine. Inače su presritni! Jer život je lijep. Pogotovo liti i kada pamtiš samo dobre dane..

Prošle nedjelje, baš prid neveru, pivao nam je Rade Šolaja. Baš kao i svakog rujna. Olivera, Arsena i par ostalih legendi.. Sada bi već, s obzirom na koncentraciju čitateljstva, tribalo nekako efektno zavrišiti članak.. valjalo bi izvući neku pouku ili napisati nešto poput.. "uživajte i dalje punim plućima na dugoratskim plažama i okolo.., u škuribandi".

Volite se, ljudožderi!
 

Foto-osvrt na Dugoratsku Olimpijadu

U petak, 31.08. održana je Dugoračka Olimpijada, tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane, i one koji se još uvijek tako osjećaju, priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti.. I ovo su godine Rake & Ruža & Ana (i ostala ekipa Tvorničara :-) osigurale izvrsnu zabavu i bogati nagradni fond za naše male natjecatelje na mornarskom poligonu spretnosti (hvala obitelji Tomić na pomoći u održavanju ove igre) i ludo zabavnim igrama "Idemo na plažu" i "Kanaderi vodonosci". U off dijelu programa i tijekom natjecanja glazbom nas je popratio DJ Zvone, a nakon završetka natjecanja i gašenja "Olimpijske vatre" upalio se roštilj i zamirisale su srdele...
 
Nedjelja, 02.09.2018., Dugi Rat, plaža, od 20 sati
Koncert Radoslav Šolaja: VEČER ŠANSONA
Organizator: Udruga Tvornica Dugi Rat

Tradicionalno, Dugoratsko ljeto završava koncertom Rade Šolaje. Ove svete nedjelje, 2.9. u večernjim satima na popularnoj dugoratskoj plaži uz zvuke nezaboravnih melodija i Radinu "rašpastu" izvedbu brojnih "evergreena" i ponajljepših uglazbljenih stihova iz radionice Zdenka Runjića. Da, biti će to Radin hommage Oliveru, pa ne zaboravite ponijeti na koncert i pak, dva maramica. Nadajmo se da će naš posljednji "boem" gitare ipak prošarati malo i po pjesmaricama Arsena Dedića, Drage Mlinareca, Boba Dylana i ostalih... te da će nas kiša i najavljeni opći potop mimoići. Jerbo mi bi i večeras uživali u lijepoj ljetnoj večeri u Dugom Ratu te se u intermezzu prisjetiti i svih ovoljetnih događanja u našim malim mjestima koje su naše udruge u kulturi osmislile i realizirale uz podršku TZO Dugi Rat, općine Dugi Rat i njenog Vlastitog pogona.
Bilo je lipo.. no još nije gotovo! Lito vilovito još traje. unatoč "malom zahlađenju" koji je zapljusnulo naše obale.. I potrajati će lito! Barenko ono kalendarsko.. Stoga, uživajte i dalje punim plućima na dugoratskim plažama i okolo.. u škuribandi. :-))
 

Dugoratsko ljeto: U petak DUGORAČKA OLIMPIJADA

  U petak, 31.08. u 16 sati počinje Dugoračka Olimpijada - Jadranski susreti Tvorničara, Igre mladih feroleguraša,.. tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane, i one koji se još uvijek osjećaju takvim, priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti..
Lani je Dugoračka Olimpijada doživjela malo osvježenje, mornarski poligon kraj lučice i pripadnu gužvu zamjenili smo morskim poligonom za igru "Wibit" obitelji Tomić na Oriju, gdje će se i ove godine održati većina natjecanja.
Naravno, i ove godine za osmišljavanje zabavno-rekreativnih igara i morskih (i kopnenih) ludorija osmišljava tim "ludih" Tvorničara, naša Rake, Ruža, Tončica, Ana, Stjepko, Tomo,.. i ostala vesela ekipa jedine dugoratske udruge "opće prakse".  Bit će tu svega čega se domisle: disciplina "Morski poligon" za pojedince i mješane timove, atraktivna timska igra "Idemo na plažu" u kojoj je cilj obući na sebe sve moguće plažne rekvizite koje su Tvorničari uspjeli nabaviti: peraje, rukavice, masku s disalicom, šlauf, balun za picigin, balun za odbojku, flamingosi se još traže, pa ako ih ima koji dobrovoljac ustupiti.. pa tako "obučen" i za plažu spreman treba svladati poligon te svući sve plažne rekvizite sa sebe i pomoći kolegi iz tima da se obuče.. Djeca nekako najviše iščekuju igru "Kanaderi vodonosci" za koji prijave obično planu već dan prije.
U off i revijalnom dijelu programa nadamo se i ove godine Zumba djevojkama koje svojim atraktivnim pokaznim točkama, u kojima se okušaju i brojni natjecatelji i posjetitelji,  iznova sve oduševe. Ako vrijeme dopusti, biti će i gastro fešte. U glazbenom programu popularni DJ razveseliti će sve koje ostanu na rivi i mulu i zafeštaju nakon završetka natjecanja i gašenja Olimpijske vatre.
Spomenimo još da će "tribine" za gledatelje Dugoračke Olimpijade biti rub dugoratske rive, "kušin" stine na obliženjem mulu i "bašta" obližnjeg plažnog kafića "Malo misto" u čijoj će se "mix-zoni" navijači, članovi timova, novinari svih viženijih medijskih kuća, posjetitelji ovog spektakla i naši dragi turisti koji su u Dugi Rat ovog ljeta pohrlili iz više od 77 zemalja svijeta.. moći družiti, navijati, veseliti i osvježavati.
 
Prvo mjesto po ocjeni publike na 17. dječjem festivalu "Glas Poljica" osvojila je Iva Kadić svojom interpretacijom legendarne pjesme "Zemlja dide mog" Vinka Barčota (glazba) i Ive Cetinića (tekst), a koju je svojom izvedbom proslavila dalmatinska diva Meri Cetinić. Prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija na u petak u Dugom Ratu održanom dječjem festivalu "Glas Poljica" osvojila je Marina Muštra izvedbom pjesme "Stine" Zdenka Runjića (glazba i tekst) koju je proslavila još jedna dalmatinska legenda - Oliver Dragojević. Čestitamo našim mladim sumještankama! Bravo Iva! Bravo Marina! Bravo Goranu Mladinu i svoj našoj raspjevanoj mladosti!
17. Dječji festival "Glas Poljica 2018" jedan je od vrhunaca ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, koje je pomalo na izmaku. Dugoračka Olimpijada održati će se u petak, 31.9. jer se u nedjelju očekuje loše vrijeme, a koncert Rade Šolaje u iduću nedjelju na dugoratskoj plaži staviti će "uskličnik" na još jedno Dugoratsko kulturno ljeto.
I ove godine je Goran Mladin s vjernim suradnicima priredio izvrstan dječji festival kojeg se ne bi posramile ni puno veće sredine od Dugog Rata. Stotine djece, roditelja, turista lijepo se zabavilo uz popularne pjesme u izvedbi naših raspjevanih i nedvojbeno talentiranih mališana. Mala Iva Kadić, koja će za desetak dana tek sjesti u školske klupe. opet je slavila po glasovima publike, tek korak, dva iza je Korina Pivac, druga raspjevana djevojčica iz Omiške ulice, koja je također oduševila nastupom. Stručni žiri se pak najviše dojmila Marina Muštra i njena interpretacija Runjićeve vječne pjesme.