Dugoratsko ljeto: Otvorena izložba Abela Brčića

U Galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "Krug" u Kući kulture u Dugom Ratu otvorena je samostalna izložba Abela Brčića, akademskog slikara i likovnog pedagoga iz Korčule. Nakon nikad dužeg uvodnog pozdravnog govora Diane Marić, predsjednice PLU Krug, osvrt na rad i značaj umjetnika podijelio je likovni kritičar i galerist Igor Brešan, a izložbu je nakon kratkog obraćanja samog autora skupu otvorio naš načelnik Tonči Bauk. Potom su ljubitelji likovne umjetnosti, pristigli u nešto manjem broju nego obočno, u lijepom društvu i uz čašicu razgovora razgledali radove korčulanskog majstora i podružili se s autorom, a i međusobno. Još jedna lijepa večer u Krugu..
 
25.07.2021. – nedjelja
Dugi Rat, Poljički trg, 21 sat
Folklorna večer, KUD "Dalmacija“ Dugi Rat
Organizator: KUD "Dalmacija“

U vremenima modernizacije i urbanog načina života, pandemiju da ne spominjemo, često zaboravimo tko smo i odakle potječemo, no postoje pojedinci i udruge koje ne dopuštaju da neka davna vremena padnu u zaborav. Jedno od njih je KUD Dalmacija iz Dugog Rata koje i dalje njeguje tradiciju plesova i nošnji našeg naroda, i to ne samo iz Dalmacije, nego i iz ostalih krajeva Lijepe naše... Poslušajmo ih i pogledajmo i u nedjelju navečer na Poljičkom trgu.
 

Dugoratsko ljeto: Samostalna izložba Abela Brčića

23.07. 2021. – petak
Dugi Rat, Galerija PLU Krug (stara općina), 21:00 sat
Izložba slika galerije Brešan
Samostalna izložba Abela Brčića
Organizator: PLU Krug

"Pri prvom susretu sa slikama Abela Brčića, nemoguće se oteti prvom sugestivnom dojmu, radraganosti kojom se autor obraća motivu."

"Ta razigrana djela, ne doprinose "nestašluku" samo nemirom crteža i kompozicije nego i kolorističkom raspjevanošću, poput poetske maštarije, svojevrsne "ode radosti."
 
17.07.2021.- subota
Dugi Rat, Poljički trg, 21:00 sat                            
Predstava: Na parove razbroj s’                                  
Glumačka družina HISTRION  
                        
Organizator: Općina Dugi Rat i Turistička zajednica općine Dugi Rat

Kvartet komično-romantičnih scena u urnebesnoj izvedbi dvoje glumaca, Ana-Marije Percaić i Hrvoja Klobučara. Četiri para likova, četiri ključna trenutka:
Jadranko i Vedrana su na spoju na slijepo i nadaju se da će ovaj put uspjeti, iako nikad prije nisu uspjeli;
Branka zapravo ne zanimaju žene, ali Jana to ne vidi kao razlog da prestane pokušavati;
Miloš i Svetlana su na ljetovanju u Dubrovniku, kako bi finalizirali razvod, dok se utapaju u koktelima;
Ana se udaje po treći put i usred niza loših predznaka i haljine nalik padobranu ni brat Toni joj nije od pomoći…
Ukratko: komedija puna propitivanja kaotičnog svijeta ljubavi i veza.
Vidimo se večeras (subota) na Poljičkom trgu u Dugom Ratu!
 
16.07.2021. – petak
Staro selo Jesenice, iza Blagajne, 21:00 sati
Dramska predstava "Gastarbajterska bajka“
Kazalište Mali Princ, Omiš
Organizator: Udruga "Tvornica“

"Gastarbajterska bajka“, nova predstava Omiškog gradskog kazališta Mali princ, temelji se na tekstu Mate Matišića "Božićna bajka", a za omiško kazalište režirao ju je Petar Buljević. Glumci, Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac, nose predstavu čija je radnja smještena u kasne osamdesete godine  20. stoljeća, a događa se na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru njemačkog grada, u kojem su prisutni samo čistačica Marija i noćni čuvar Jozo. Igrom slučaja oboje su hrvatski gastarbajteri, žena i muškarac zrelije dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini, a danas čeznu samo za mirovinom...
 

Promocija monografije 'Tin je bio prvi'

11.07.2021. – nedjelja
Dugi Rat, Poljički trg 1, 19:30 sati
Promocija monografije  "Tin je bio prvi“  
Autor: Vlade Zemunik
Organizator: Udruga "Tvornica“

11.srpnja ratne 1991., prvi hrvatski oklopni transporter "TIN" izašao je kruga naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i predan je 4. brigadi Zbora Narodne Garde.
- "Veličanstvena je bila primopredaja TIN-a, i ono što je izazvao na putu od Dugog Rata do Resnika ne može se najtočnije opisati riječju, delirij mase, ljudi, žena i djece u motoriziranoj koloni u prethodnici.. Došlo je do erupcije snage i morala naroda... "Tinovo" je stvarno najsnažnije oružje bilo moralni učinak Tek iza morala dolaze fizička, tehnička i taktička osposobljenost. Točnost navedenog dokazana je upravo u Domovinskom ratu..." - napisao je počasni građanin Dugog Rata, prerano preminuli general Ivo Jelić i prvi zapovjednik 4.GBR u svojoj knjizi "Čovjek i rat 1990–92."
Radnici uz podršku vodstva naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat, u ono teško vrijeme pubune i barikada, iza koje je stajala jedna od najjačih vojski tadašnje Europe, kada je razoružan i goloruk Hrvatski narod pod međunarodnim embargom krenuo u borbu za goli opstanak države, odlučili su napraviti oklopni transporter i od idejnog projekta, njegove razrade pa sve do konačne izrade, te bez obzira na sve opasnosti uspjeli su izvesti pravi podvig, pogotovo jer tvornica nije imala nikakva iskustva s vozilima te vrste, a niti sredstava i materijala za vojnu proizvodnju, no ipak je u samo nekoliko mjeseci iz tvorničkih hala izašao prvi "pravi" i potpuno funkcionalni hrvatski oklopni transporter. Nazvan je "TIN" i predan 4. brigadi na današnji dan.
Pored "TIN"-a u tvornici "Dalmacija" Dugi Rat izrađena su još dva transportera, "HOT 011" i "HOT 111" koji su predani na korištenje hrvatskim snagama u kolovozu, odnosno listopadu 1991. godine.
30 godina poslije u Dugom Ratu predstavljena je monografija "Tin je bio prvi" autora Vlade Zemunika.
 

FOTO: Ivanjskom večeri počelo Dugoratsko ljeto!

Devetnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2021. - otvoreno je u srijedu, 23. lipnja 2021. tradicionalnom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat s partnerima, kojom se prisjećamo i promičemo našu bogatu tradiciju pučkog slavlja i narodnih običaja u Ivanskoj večeri olitiga Ljetnog Božića te u kojoj nastojimo prigodnim programom i zabaviti i mlado i staro dobre volje...
Svoje proizvode iz domaće radinosti izložili su i ponudili za kušanje i prodaju naši OPG-i i dragi gosti:
- učenička zadruga naše OŠ JESENICE
- Marevići iz vrgoračkog kraja s rakijama, likerima, suhim smokvama
- sinjski uštipci i salatkarije jeli smo kod gđe Ivanke
- pletene kofice nudila je obitelji Šušnjar iz Druma
- sladili smo se bajamama, kolačima i sokovima gđe Milene Šarac iz Kučića
- slanu i mariniranu ribu nudio je barba Dražin iz Kaštela
- uživali smo u kusima soparnika Marice Grgat s Gomiličina (Mali Rat)
- drvene suvenire i ostale  (ruko)tvorevine nudila je naša Tonka Tugarka
- a slike manjeg formata s dalmatinskim motivima nudila je naša likovna meštrica Diana Jurin
U lijepoj Ivanjskoj večeri u Dugom Ratu zabavljali su nas male Zumbice iz Tonkinog dječjeg plesnog studia, a rasplesale naše drage prijateljice, "velike" Zumbe, do vatre i Ivanjskih krijesova na kraju lučice (i velikog vatrometa!) sprovela nas je svojom vatrenom točkom Elsie, za glazbu je bio zadužen DJ Zvone, program je vodila Cetinska vila Ivana Giove Župa, a nadamo se da su svi prisutni, uz Tonča Bauka, našeg načelnika, koji je u društvu Ane Brničević, predsjednice udruge Tvornica, službeno otvorio Dugoratsko ljeto, Katu Brahović, šeficu Turističke zajednice te marljive i sve malobrojnije Tvorničare, uživali!
Naravno, čestitamo imendan svim Ivanama, Ivanima i svim onima sa izvedenicama ovih imena!
Malu foto galeriju dugoračke Ivanjske večeri možete razgledati u nastavku članka...
Eh da, kako je ostao Portugal i Francuska?
 
Srijeda, 23.06.2021. – Dugi Rat, lučica, 20 sati pa nadalje
"Baklje svetog Ivana" - Ivanjska večer
Organizator: Udruga "Tvornica" Dugi Rat

Devetnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2021. - otvara se u srijedu, 23. lipnja 2021. tradicionalnom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče naša bogata tradicija te etnografska i kulturna baština hrvatskog naroda.
Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, organizatori pozivaju sve generacije, a pogotovo mlade, u dugratsku lučicu, koju će osvjetljavati baklje stvarajući lijepi, nadamo se i romantični ugođaj. Tijekom večeri sudionici programa i voditeljica, naša Cetinska vila Ivana Giove Župa, kroz niz malih crtica pokušati će približiti prisutnima stare običaje našeg naroda koji su se prakticirali na Ivanjsku večer: paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama.., družiti ćemo se uz našu klapu, preskakati vatru i plesati oko vatre s zumba djevojkama, bit će i soparnika velike meštrice njegove priprave i pečenja Marice Grgat za okrjepu ako Vam padnu malo žunte, i priče o njemu i životu u našim starim selima za naše prve znatiželjne turiste i goste...
Ivanjski krijesovi bili su vezani uz žetvene običaje i početak ljeta. Od starine se ovi običaji vežu uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjske su svečanosti s vremenom u mnogim dijelovima Europe kasnije pod religijskim utjecajem postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima postojali su Ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga... što se i u Dugom Ratu čini i obilježava i dan danas...
Svitu, vidimo se u srijedu navečer u dugoratskoj lučici!
 
Nakon lanjskog otkazivanja zbog velepošasti, ove se godine nastavlja s našom tradicionalnom ljetnom kulturnom manifestacijom. Javni poziv za organizaciju 19. izdanja Dugoratskog kulturnog ljeta je objavljen i evo opet lijepe prigode dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama da se uključe u osmišljavanje kulturnih događanja u našim malim mjestima i da ponude organizaciju manifestacija, a da pozivatelj (ili kulturno vijeće?) od toga složi kvalitetan i zanimljiv program 19. Dugoratskog kulturnog ljeta.

Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju 19. izdanja naše tradicionalne ljetne manifestacije DUGORATSKO LJETO 2021. Detalje poziva/natječaja svi zainteresirani mogu pronaći  ovdje. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "16. Festival poljičkog soparnika",  (subota, 31. srpnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (srijeda, 4. kolovoza) i Dječji festival "Glas Poljica" (petak, 27 kolovoza).
Podnositelji svoje programe trebaju dostaviti zaključno s 31. svibnja 2021. putem pošte na adresu: Općina Dugi Rat, Općinski načelnik, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat.
Konačnu odluku o održavanju manifestacija donijeti će općinski načelnik u skladu sa mjerama i naputcima Stožera civilne zaštite i HZJZ.
 

Otkazano Dugoratsko ljeto 2020.

Zbog svima bolne i dobro poznate situacije s pandemijom korona virusa Covid-19 u Hrvatskoj i svijetu koja je rezultirala "zaključavanjem" našeg dosadašnjeg načina života, brojne osobe ostavila i bez redovnih primanja usljed donesenih strogih protumjera, te uz državni poharala i proračune jedinica lokalne samouprave, otkazuje se i Dugoratsko ljeto 2020.
Ove se godine tako zbog trenutne situacije neće održati ni naša tradicionalna ljetna kulturna manifestacija "Dugoratsko ljeto", koja je ove godine trebala doživjeti svoje skoro pa jubilarno 19. izdanje. Natječaj za organizaciju Dugoratskog kulturnog ljeta neće se raspisivati, saznajemo od načelnika Općine, a organizatorima manifestacija koje su se pripremale, dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama poručuje se da otkažu sve dogovore oko manifestacija vezanih za ovogodišnje Dugoratsko kulturno ljeto.
Hoće li se netko o svom trošku domisliti oko "alternativnog dugoratskog ljeta" i ponuditi mještanim i njihovim gostima (ne bojte se, doći će barem neki naši stalni gosti ako granice budu otvorene) kulturne događaje u skladu s ovom nevremenom, vrijeme će pokazati...  

Samo da Stožer ne otkaže i ovo dugo, toplo ljeto koje nam sigurno dolazi i odmah ne propiše strogu hladnu jesen bez faćkanja i ikakvog fizičkog i socijalnog kontakta..