Božićni soundtrack

O ne, opet je počelo! Svake godine sve ranije i ranije. Mrzim tu pjesmu. Gdje god se našao - u autobusu, kvartovskoj birtiji ili samoposluzi, od nje jednostavno ne možeš pobjeći. Prokleti George Michael i njegov Wham! Predbožićno vrijeme bilo bi barem tri puta ugodnije bez terora te ljige od pjesme. Da, pričam o onom pop užasu naziva 'Last Christmas'. Još kada se u kompletu s njom nanizaju Chris Rea-ova 'Driving Home For Christmas', 'All I Want For Christmas Is You' od Mariah Carey i ona ljiga 'The Power Of Love' od Frenkie Goes To Hollywood, čovjeku dođe da poželi da je gluh. E pa, dosta je bilo terora tog prigodničarskog glazbenog smeća! Dozvolite mi da vam predstavim sve one nepravedno zanemarene bisere iz božićne pop/rock pjesmarice koje teško da će te čuti u robnoj kući ili na Radio Dalmaciji ...


E PA, DOSTA JE BILO TERORA TOG PRIGODNIČARSKOG GLAZBENOG SMEĆA! VRIJEME JE ZA PRAVI

Božićni soundtrack

Dozvolite mi da vam predstavim sve one nepravedno zanemarene bisere iz božićne pop/rock pjesmarice koje teško da će te čuti u robnoj kući ili na Radio Dalmaciji

Piše: Ante Čikotić Čiko


The Pogues featuring Kristy MacColl   'Fairytale Of New York' (album 'If I Should Fall From The Grace With God' iz 1988.)

Ovaj bezobrazno simpatični duet pjevača Poguesa, Shanea MacGowana, i engleske pjevačice Kristy MacColl ima jednostavno sve. Ne samo da je najbolji božićni single ikad, nego je uz to i prekrasna psovačko - ljubavna pjesma koja na jedan potpuno osebujan način uspijeva prikazati kako propalice, kurve i alkoholičari iz zadimljenih birtija provode svoj Božić.

Ima li radosti, ljubavi i adventske topline u tom polusvijetu? Sudeći po stihovima jednog od njih, spomenutog gospodina Shanea, izgleda da ima.


The Ramones 'Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)' (album 'Brain Drain' iz 1987.)

Svi oni navodno sretno zaljubljeni znaju da čak i za Božić stvari ponekad znaju krenut nizbrdo. Ti si malo popio i ama baš sve ti je za pet, a onda tvoja jedina uleti vrišteći zbog neke potpuno nebitne pizdarije. Ne preostaje ti ništa drugo nego da je po preporuci ove pjesme pokušaš smirit riječima: 'Nemoj jubavi, ma nemoj danas molin te... pa Božić je...'


The Darkness 'Christmas Time (Don't Let The Bells End)' (singlica iz 2003.)

Još tamo od zlatnih dana Queena u rock glazbi nije bilo toliko kiča kao u pompoznom stadionskom rockijanju The Darknessa. Ali upravo to njihovo svjesno poigravanje s neukusnim glam rock i hair metal klišejima, činili su retro zvuk The Darknessa potpuno neodoljivim svim fanovima žestokog rocka. A pošto sam i ja jedan od takvih, neizmjerno mi je zadovoljstvo u ovo predblagdansko vrijeme čut Justina Hawkinsa kako glasom uškopljena cvrčka, uz obilatu pomoć crkvenih zvona i žestokih riffova, pjevuši refren ove prigodne hard rock prašione.


Queen 'Thanks God It's Christmas' (singlica iz 1984.)

U prošlom pasusu nisam slučajno spomenuo Queen. Naime, i oni svog konja za ovu predblagdansku utrku imaju. Veličanstvena rock simfonija 'Thanks God It's Christmas' je nezaobilazni dio svake dobre božićne veselice. Pogotovo ukoliko se konzumira skupa sa gore spomenutim The Darknessovim singleom.


Twisted Sister 'Oh Come All Ya Faithful' (album 'Twisted Christmas' iz 2006.)

djedica mrazKad su se heavy metalci u osamdesetima počeli bahatit sa izrazito eksplicitnim tekstovima o seksu, drogi i rock and rollu, američki su ih cenzori jedva dočekali uzeti na nož. Takvo ugnjetavanje umjetničke slobode nije naišlo na odobravanje u kulturnjačkim krugovima, pa su se sa metalcima solidarizirali gotovo svi čije je ime nešto značilo u industriji zabave; od kolega estradnjaka do hollywoodskih glumaca.

Simbol te njihove borbe protiv licemjernih lažnih moralista bio je prčeviti metalčina Dee Snider, koji je sa svojim bandom Twisted Sister otpjevao neslužbenu himnu cijelog tog pokreta, kultnu stvar 'We're Not Gonna Take It' (u slobodnom prijevodu: 'Mi to nećemo trpit!').

Više od dvadeset godina kasnije, upravo na melodiju te pjesme, Twisted Sister su otpjevali stihove klasičnog božićnog napjeva 'Oh Come All Ya Faithful'. Rezultat je bio vrhunski blagdanski heavy metal raspašoj.


AC/DC 'Mistress For Christmas' (album 'The Razor's Edge' iz 1990.)

Znate li što ovi najarcani rock 'n' roll perverznjaci žele naći pod svojim borom na Božićno jutro? Pa naravno, bačvu piva i priležnicu u (prigodnom) crvenom donjem rublju. Baš me zanima što Djeda Mraz misli o tome...


The Brian Setzer Orchestra 'Boogie Woogie Santa Claus' (album 'Boogie Wooogie Christmas' iz 2002.)

Boogie Wooogie Djeda Mraz ne dijeli darove. On je zajeban tip koji je u grad došao bančit, cugat i trčat za ženama. Ukoliko mu se pridružite, dobar provod vam je zagarantiran i baš to je poanta ove nabrijane pjesmice. Mnogo je ona covera doživjela, ali rock 'n' swing obrada starog rockabilly mačka Briana Setzera je ipak daleko najjača.

Obavezno poslušajte!

Povezani članci

Who's Online

We have 558 guests and one member online

  • admin