Filmska nekultura javne televizije

josip popovacFilmovi se i na javnoj televiziji prekidaju reklamama kao da nema razlike između filma i nogometne utakmice, mnogi termini za prikazivanje filmova odgovaraju samo onima koji noću ne moraju ili ne mogu spavati, a postojanje emisija o filmu, čini se, nikome u vodstvu javne televizije nije bitno. Javna televizija je nekoć znala što je dobar i kulturno vrijedan film. Zašto to ne bi znala i danas?... Uredništvo Hrvatskog filmskog ljetopisa uputilo je Ministarstvu kulture otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti u nastavku teksta ...

JAVNA TELEVIZIJA I FILMSKA NEKULTURA

Otvoreno pismo Ministarstvu kulture:

Nekulturno je prekidati film reklamama kao da je riječ o nogometnoj utakmici

Piše: Nikica Gilić
Izvor: Hrvatski filmski ljetopis

Poštovana gospođo ministrice kulture,
poštovani gospodine zamjeniče ministrice kulture,

Pozivamo Vas, u skladu s temeljnim odrednicama razumne kulturne politike: zaštitite filmsku kulturu na HTV-u!

prosvjed ispred HRT-a

Podsjećamo Vas da je filmska umjetnost nezaobilazna u kulturnom životu, te da je film jedan od temeljnih sadržaja svih javnih televizija, uvelike zato što je idealan za prikazivanje na televiziji. S obzirom na promjene u zakonskom reguliranju HRT-a, voljeli bismo da se prekine "filmocid", oblik kulturocida u kojem središnja TV kuća uništava jedno od najvažnijih područja svoga djelovanja.

Filmovi se na javnoj televiziji prekidaju reklamama kao da nema razlike između filma i nogometne utakmice, mnogi termini za prikazivanje filmova odgovaraju samo onima koji noću ne moraju ili ne mogu spavati, a postojanje emisija o filmu, čini se, nikome u vodstvu javne televizije nije bitno.

Takvo nekulturno ponašanje smatramo i znakom posrnule poslovne logike - filmovi (i stari filmovi i domaći filmovi) imaju široku publiku, pa bi barem to trebalo biti razlogom da ih se prikazuje cjelovite, bez prekidanja, i to u elitnim terminima. Televizija je nekoć znala što je dobar i kulturno vrijedan film. Zašto to ne bi znala i danas?

hrtIz iznesenih razloga predlažemo da u zakon o Hrvatskoj televiziji unesete ove zahtjeve:

1.) poštivanje integriteta (cjelovitosti) audiovizualnog djela, kako se ne bi prekidali reklamama.

2.) organizacijsko praćenje umjetnosti pogodnih za TV prezentaciju, jer javnoj televiziji treba Filmska redakcija, treba je opet osnovati kako bi mogla štititi film na javnoj televiziji.


S poštovanjem,

Uredništvo Hrvatskog filmskog ljetopisa,
dr. Nikica Gilić, glavni urednik

Povezani članci

Who's Online

We have 183 guests and one member online

  • admin