'Ničije dijete' apsolutni pobjednik 8. Festivala mediteranskog filma Split

Festival mediteranskog filma Split

Filmove "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, debitantski film Jelene Novaković "Ana trg" i francuski film "Guy Moquet" redatelja Demisa Herengera, splitska je publika izabrala za ovogodišnje pobjednike 8. festivala mediteranskog filma Split (FMFS). Nagrada u kategoriji "Ješke" za najbolji kratkometražni hrvatski film pripala je 25-minutnom debitantskom filmu "Ana trg", koji prati uličnu prodavačicu Anu. Direktor Festivala Alen Munitić je izjavio kako je ponosan što su potvrdili status najposjećenije kulturne manifestacije u Splitu i što je uz sva ostala gradska događanja publika dolazila svaku večer tijekom devet dana u rasprodano ljetno kino "Bačvice". Osim na Bačvicama bogati program festivala je, od 5. do 13. lipnja, održan i u dvorištu kafića Galerije umjetnina, te kinoteci "Zlatna vrata". Na festivalu je publiku upoznata i s drugim projektom marljivih organizatora - "Kino Mediteran" - u sklopu kojeg se radi na revitalizaciji zatvorenih kina na otocima, priobalju i zagori... Hmm.. eto prigode za poduzetne domaće ljubitelje filmske umjetnosti da u bližoj budućnosti i dugoratsko kino "Dalmacija" opet oživi u novoj, digitalnoj, raskoši...

ZAVRŠIO 8. FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT

'Ničije dijete' apsolutni pobjednik 8. Festivala mediteranskog filma Split

Izvor: Hina
 

U kategoriji najboljeg dugometražnog filma, s visokom ocjenom 4,8 od mogućih 5,0 pobijedio je film "Ničije dijete" nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

Splitsku je publiku oduševio 16-godišnji Denis Murić u ulozi dječaka kojega su u šumi odgojili vukovi. Film je na festivalu u Veneciji osvojio nagradu publike, nagradu za najbolji scenarij i nagradu kritike žirija.

Nagrada u kategoriji "Ješke" za najbolji kratkometražni hrvatski film pripala je 25-minutnom debitantskom filmu "Ana trg", koji prati uličnu prodavačicu Anu. Ona svakog dana već 40 godina dolazi pred crkvu prodavati religijske kalendare i krunice. Film je u Splitu imao svjetsku premijeru.

Francuski film "Guy Moquet" izabran je za najbolji u kategoriji međunarodnog kratkometražnog filma, a već je osvojio nagradu na festivalu u Cannesu.

Direktor Festivala Alen Munitić je izjavio kako je ponosan što su potvrdili status najposjećenije kulturne manifestacije u Splitu i što je uz sva ostala gradska događanja publika dolazila svaku večer tijekom devet dana.

Uz ljetno kino "Bačvice", odlično je posjećena bila kinoteka "Zlatna vrata" i malo kino "Galerija" s besplatnim programom u Galeriji umjetnina, rekao je, ocijenivši to najvećom nagradom za cjelogodišnji rad.

"Zadovoljan sam i pristupom publike prema glasanju, svi su odgovorno prihvatili ulogu žirija, glasalo se u velikom broju, a ja sam jako zadovoljan odabirom pobjedničkih filmova od strane publike. Sigurno ćemo u idućim godinama, kada i vratimo stručni žiri, zadržati nagradu publike", rekao je Munitić i poručio svima koji su se 'zakačili' na dobar mediteranski i europski film da tijekom ljeta nađu Kino Mediteran.

U devet dana Osmoga festivala mediteranskog filma Split mnogobrojna publika je odgledala 66 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz 33 zemlje, od kojih 45 premijerno, te domaće kratkometražne "Ješke", mali meDITEran i gostujuće projekcije festivala partnera.

Novost na ovogodišnjem festivalu je što je upravo publika odlučila tko je pobjednik u sva tri natjecateljska programa.

Oboren je je rekord Festivala jer je kino u koje stane između 900 i 1000 gledatelja, većinu dana bilo rasprodano. Lokacijom ljetnog kina "Bačvice" u gustoj šumi uz samo more bili su oduševljeni i stranci.

Festival mediteranskog filma Split

Prvi put su bili prikazani filmovi izvan Mediterana, iz Skandinavije, Meksika i Brazila, a tu je odluku donio organizator kako bi se splitsku publiku upoznalo s njihovim drugim projektom "Kino Mediteran" u sklopu kojeg se radi na revitalizaciji zatvorenih kina na otocima i u Zagori.

Van konkurencije je bio prikazan meksički omnibus "Kratke lopte", u kojem poznati redatelji iz 31 zemlje svijeta na svoj način prikazuju strast prema nogometu.

Festival su zatvoriti Skandinavci, a u Kinoteci je bio prikazan najatraktivniji film prošle godine i dobitnik Zlatnog lava na Veneciji "Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju" švedskog majstora Roya Anderssona. Program na Bačvicama je zatvorio norveški film "Van sebe" Ole Giaevera koji je oduševio publiku u Berlinu.

Festival mediteranskog filma Split

Iz programa kratkih hrvatskih filmova pod nazivom "Ješke" prikazani su filmovi "Medo mali" i "Dan Marjana" Igora Jelinovića, potom "Vrag u gospođici Jones" Josipa Lukića i film Sandre Sterle "Utvrda Utopija". U programu je bio i film Hane Jušić "Da je kuća dobra i vuk bi je imao", "Odvajanje" Nine Violić, te dokumentarci "Ana trg" Jelene Novaković i "Riba ribi grize rep" Nevena Hitreca. Prvi put su u programu prikazana dva animirana filma, "Razgovor" Ane Horvat i "Levitacija" Marka Meštrovića.

Festival je, od 5. do 13. lipnja, održan u dvorištu kafića Galerije umjetnina, u ljetnom kinu "Bačvice" i kinoteci "Zlatna vrata". Cijene karata su bile 25 kuna za ljetno kino "Bačvice" i 20 kuna za kinoteku "Zlatna vrata", a ostale projekcije su bile besplatne.

Povezani članci

Who's Online

We have 462 guests and no members online